Rólunk írták

Top banner

2023.06.25. - Ünneplő szívek

2023-06-20 - Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Ünnepet a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 15-én. Az eseményen egyéb elismerések mellett idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért.
A hagyományokhoz híven megvendégelték azokat a cégeket, csoportokat, személyeket, akik anyagilag, adománnyal, vagy szolgáltatással támogatták, segítették az elmúlt évben az Alapítványt. Megnyitották a műhelyeket, az ott dolgozók megmutatták, hogy milyen fonott, szőtt, és egyéb termékek készülnek, így mindenki jobban betekinthet az Alapítvány életébe, megismerheti a foglalkoztatottakat, a tevékenységeket, láthatják, hogyan hasznosul a segítségük.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy sokat lehet tanulni az egymást támogató közösségtől, az itt kapott szeretet mindig továbbviszi a szívében. A mai világban különösen szükség van olyan találkozásokra, ami réven nemesebbé válik a lélek. A szűkebb környezetre vonatkoztatva is aktuálisak John Fitzgerald Kennedy szavai, miszerint "ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért" idézte a volt amerikai elnököt. Nagyon jó adni, és az öröm megsokszorozódik, ha megoszthatjuk egymással, a nehézségeket is könnyebb elhordozni, ha több vállon nyugszik és bátorítást, szeretet, segítséget kapunk – fogalmazott a polgármester. Azon kívánságának adott hangot, hogy "örökké" fennmaradjon az itteni példaértékű közösség.
Vezér Mihály a sajtónak szólt arról, hogy a város büszke lehet az Alapítványra, ahol nagyon jó közösség működik hosszú idő óta. A szervezet sikeresen integrálja az ellátottakat, akik teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak. A város mindenben igyekszik együttműködni, az éves anyagi támogatás mellett, például az itt készült dísztárgyakat megvásárolja az Önkormányzat, és ezeket adják át ajándékként a különböző eseményeken. A segítés kölcsönös, mert a közösségből áradó, minden látogatót megérintő szeretet, spirituális erőt adhat az életben felmerülő nehézségek legyőzéséhez is.
A polgármester kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy számos önként vállalt feladatot lát el város a többi között az egészségügy, az oktatás, a szociális területen, de fontos a gyermekek, az idősek vagy a rászorulók segítése is. Példaként említette továbbá a gát, mint védmű védelmét; bár a vízügy feladata lenne, az Önkormányzat végzi a rágcsálóirtást és a kaszálást. Támogatják a rendőrség munkáját, karban tartják a nem városi tulajdonban lévő utakat is. Állami feladat az oktatás szervezése, ennek ellenére segítik az általános és a középiskolákat a tárgyi feltételek javításával. Egységesen próbálják a Százhalombattán élők érdekeit szem előtt tartani az előírtakon felül, amiben segítség a cégek által fizetett iparűzési adó. Az önként vállalt feladatokat azonban nem csak fiskális szempontok határozzák meg, a képviselők értékrendjét is tükrözik.

Sinka László alapítványi elnök köszönetet mondott az Önkormányzatnak, a támogatóknak, együttműködő partnereknek és önkénteseknek, akik évről évre segítik a szervezet működését, így a lehető legjobb kezekben vannak az ellátottak, akik a társadalom számára hasznos munkát végezhetnek. Idézte az elsőként a Holdra lépő Neil Armstrong szavait miszerint "kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek"; ugyanígy hatalmas lépés, hogy együtt ünnepelhetnek. Méltatta az alapítványi munkatársak tevékenységét, akik révén sok nehézséggel küzdő család talál megoldást a kihívásokra. Hála illeti az alapító Baranyi Pálné, Erzsébetet, aki elindította a civil szervezetet, amit a mai napig szívből jövő jóság, segítőkészség, okos és jó munka jellemez.
Sinka László kitért arra is, hogy a találkozás mellett, különösen örömteli az Aranyszív Díj átadása, amivel a helyi közösség a megbecsülés jeléül elismeri az áldozatos munkát. A díjat a kuratórium ez alkalommal egy belső munkatárs, Tiszóczki Magdolnának ítélte oda, aki önkéntesként 4 éve, szívvel-lélekkel segíti az Alapítvány foglalkoztatottjainak munkáját és szabadidős programjait.

Baranyi Pálné is köszönetet mondott Tiszóczki Magdolnának, akinek már a jelenléte is színesebbé teszi az Alapítvány életét. Hozzátette, sokan érdemesek az elismerésre, így hosszú távon is biztosított az Aranyszív Díj átadása.

A díjazottat Vezér Mihály virágcsokorral köszöntötte az Önkormányzat nevében.

Tiszóczki Magdolnát nagyon meghatotta a meglepetésként kapott elismerés. Mint mondta, nyugdíjasként rendkívül szereti az alapítványi önkéntes munkát, amely során pozitív energiával töltődik fel a támogató közösségben, ő is próbálja viszonozni a sok szeretetet. Mindig is szívesen foglalkozott emberekkel, korábban a városban dolgozott könyvtárosként. A Sérültekért Alapítványt egyébként László Bandy képzőművész ajánlotta figyelmébe, aki rajzfoglalkozásokat tartott. Magdolna vallja, hogy mindenkiben meg lehet találni azt, ami szerethető benne.

Kiosztották az Aranyszív Plakettet is, amellyel minden évben egy férfi egy hölgy foglalkoztatottat díjaznak, ezúttal Cserép Andrea és Cséri Roland vehette át az elismerést.
A féléves értékelés díjazottjai a nappali ellátásban lévő fiatalok közül Bangó Nicolette, Hevér Fruzsina és Szenci Dominik lett.

Sinka László a sajtónak elmondta, a legnagyobb eredmény, hogy zökkenőmentesen működik és fejlődik az Alapítvány. Sokan támogatják a szervezetet, aminek köszönhetően megújulhatott a használt ingatlan energiarendszere. Fontos az is, hogy minden vállalt feladatot el tud látni az Alapítvány. Szólt arról is, hogy jelentős a támogatói kör; a Dunamenti Erőmű Zrt. és az ipari parkban működő, bedolgozói együttműködést kínáló Toyo Seat Europe Kft. mellett széles az önkéntes társadalmi összefogás is. Ilyen példaként említette a kerti fák megmetszését, a járdatisztítást, de volt olyan eset is, hogy valaki az éppen szükséges anyagot szállította a helyszínre, miután értesült az igényről, illetve sokan ajánlanak fel gyümölcsöt. Hozzátette, szeretnék növelni a vállalati és a civil szervezeti kapcsolati tőkét, utóbbi esetben nem csak az 1%-os felajánlásokra, hanem tényleges együttműködésre gondolnak. A tervek szerint fokoznák a foglalkoztatottak által készített ajándéktárgyak, kosarak és egyéb termékek gyártását, amivel nagyobb bevételre tehetne szert az Alapítvány.
Sinka László szerint az "aranyszívű" díjazott, Tiszóczki Magdolna rendkívül sokat segít a szervezetnél az ellátottak foglalkoztatásában. A díjazás legfontosabb üzenete, hogy "a jó és nagyszerű emberek közül ő kitűnik azzal a munkával, amit végez". Az Aranyszív Díj a legnagyobb elismerést, a szeretet is kifejezi.

Török Sándor alpolgármester a sajtónak kiemelte, hogy nem csak a százhalombattai, hanem a környező településen élő családok számára is nagy segítséget jelent az intézmény, a város kezdettől fogva támogatja a szervezet működését. Az Alapítvány sok tevékenységet végez, idén beindította a Segítő Szolgálatot, ami kiváltja a korábbi önkormányzati betegszállítást. Nagy eredmény, hogy a munkaképes foglalkoztatottak fizetés ellenében végezhetnek cégek számára bedolgozói munkát, illetve hogy piacképes termékeket készítenek; az Önkormányzat és az Erőmű is vásárol ajándéktárgyakat. A változatosabb munkavégzés és az egyéb foglalkozások, programok segítik az egyéni fejlődést.

Czeczon Zsuzsa intézményvezető elmondta, nagyon készültek, hogy köszönetet mondjanak a támogatóknak, aki segítséget nyújtanak a működéshez. Köszönetét fejezte ki a foglalkoztatottaknak és a munkatársaknak, hogy közösen ismét megszervezhették az ünnepséget.
A sajtó kérdésére elmondta, hogy az ünnepi alkalom a közösség erejéről tanúskodik. Vezetőként fantasztikus együtt dolgozni a kollégákkal, illetve az ellátottakkal, akik házigazdaként segítenek lebonyolítani a rendezvényt és fogadják a vendégeket. Az Alapítvány tevékenysége a foglalkoztatást, a nappali ellátást, a támogató szolgálatot, és ez évtől az Önkormányzat felkérésére a Segítő Szolgálatot foglalja magában. Örömteli, hogy bővült a cégek számára folytatott bedolgozói tevékenység, illetve, hogy az intézménylátogatások során az ellátottak megismerhetik az ott zajló munkát. A látogatás már kölcsönös, valamint iskolai csoportokat is fogadnak az érzékenyítés és az interaktivitás jegyében.
A szervezeti filozófia hangsúlyozza, hogy mindenki egyformán értékes, ez érezhető nappali intézmény 3 díjazottja esetében is, akik nagyon sokat változtak, önállóak lettek, aktívan részt vesznek a közösségi életben. Ugyanez elmondható az Aranyszív Plakett elismerésben részesülő foglalkoztatottakról is, illetve az egész csapatról.
Újdonság, hogy örökbe adnak és fogadnak tárgyakat, utóbbi nyomán felújítják a mások számára már szükségtelen bútorokat, illetve újra elkezdték az intenzív zöldség- és fűszertermesztést.
Sokan a szívükön viselik az Alapítványt, anyagi, tárgyi és egyéb felajánlásokkal, lehetőséggel támogatják a szervezetet, ami azt mutatja, hogy bizalomra érdemes munkát folytatnak – mondta el Czeczon Zsuzsa.


2022.11.13. - Az áldozatos munkáért

2022-11-12 - Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.
Briski János 2007 óta dolgozik az Alapítványnál kosárfonóként, mint a népi kismesterségek oktatója. Nagy odafigyeléssel és türelemmel tanítja a kosárfonás technikáját, a fogyatékkal élőkkel együttműködve sok óvodás és iskolás gyermekkel ismertették meg a hagyományokat, a kosárfonó mesterséget. Nyitott személyiségének, empatikus képességének köszönhetően fejlesztő foglalkozás keretében irányítja a műhelyben dolgozók munkáját, és aktívan részt vesz az Alapítvány rendezvényein.
A 73 esztendős Briski Jánost – aki korábban a korrózióvédelemben és festőként dolgozott, majd leszázalékolták – nagy meglepetésként érte az elismerés, amire egyáltalán nem számított, de nagyon jóleső érzéssel tölti el. Több, mint 15 éve került az Alapítványhoz, amikor feleségével Tárnokról Százhalombattára költözött. Kettő lányuk és 2-2 lány, illetve fiú unokájuk van, egyik lányuk szintén Battára költözött két éve. Kertes házban lakott korábban, és mint elmondta, kissé unatkozott a battai panellakásban. Megtudta, hogy lehetőség lenne alapítványi munkát végezni, örömmel jelentkezett, és "ott ragadt". A kosárfonás mellett "mindenesként" is tevékenykedik az Alapítványnál, legyen szó például akár ásásról vagy betonozásról, karbantartásról. Maga sem gondolta volna, hogy ennyi időt tölt majd el ebben a vidám közösségben, amelyben nagyon jól érzi magát, szívesen bejárna hétvégente is. Számára öröm a munkavégzés, amely során mindig feltöltődik.

Vezér Mihály örömét fejezte ki, hogy ismét ellátogathatott az Alapítványhoz, ahol mindenkit megérint a falakból is áradó szeretetteljes közösségi légkör. Sok emlék idéződik fel, a többi között, hogy több mint két évtizede az Önkormányzat közbenjárásával sikerült a KÖVIZIG-el megállapodni, hogy adja alapítványi használatba a Gátőrházat. Sikerült otthonosan berendezni az ingatlant, amiben Szél Pál egykori településrészi képviselővel maga is igyekezett kivenni a részét – mondta el a polgármester. További sok sikert és jó egészséget kívánva gratulált Briski Jánosnak az elismeréshez, egyben a Szociális Munka Napja alkalmából köszönetet mondott az Alapítvány munkatársainak is áldozatos munkájukért.
A sajtónak szólt arról is, hogy nagy az országos lemaradás a szociális ellátás területén, pedig az igazi gazdasági jólét azokban az államokban – Észak-Európában – figyelhető meg tartósan, amelyekben a legmagasabb szintű a gondoskodás. Túl a haszonelvűségen ugyanis a gondoskodás, mint igazi emberi tulajdonság hiánya az egyéni, illetve a társadalmi lét elsivárosodásához vezet. Alapvető kötelesség az nehéz helyzetben lévők segítése, erre törekszik az Önkormányzat is. Nem minden pénz kérdése, a tevékeny önkéntesség, a személyes példamutatás hegyeket képes megmozgatni, amiben Százhalombatta jól áll. Ennek a szemléletnek köszönhetően a gyönyörű városi környezetben mindenki hasznos és boldog tagja lehet a közösségnek. Egy boldog társadalom hosszabb időn keresztül él, több gyermeket vállal, és a népességfogyást megállítva így biztosíthatja fennmaradását – fogalmazott Vezér Mihály.

Török Sándor a Szociális Munka Napja alkalmából emlékeztetett arra, hogy bár növekszik az igény, sajnálatos módon általános tendencia, hogy egyre kevesebben tevékenykednek ebben a szférában. Szerencsére Százhalombattán van kihez fordulniuk a rászorultaknak, amiért hálás köszönet jár a szociális dolgozóknak. Az Önkormányzat továbbra is igyekszik minden segítséget és támogatást megadni az ellátás biztosításához – tette hozzá. Felidézte az alapítványi működés Kipp-Kopp óvodai kezdetét, amit a jelenlegi épületben történt otthonteremtés követett, Baranyi Pálné, Erzsike alapító vezetésével. Cseh Kornélné, Éva is szívügyének tekintette az egye eredményesebben működő Alapítványt, csakúgy, mint a jelenlegi vezetés. Külön öröm, hogy Briski János kapta idén az elismerést, illetve az is, hogy a házban, a közösséggel együtt ünnepelve veheti át a díjat, ahogy ez két éve László Bandy estében is történt a Pro Urbe Százhalombatta elismerés átadásakor. Török Sándor gratulált a díjazottnak és a kollektívának is, a mindig mosolyogva, szívvel végezett munkához.

Baranyi Pálné, Erzsike alapító rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy munkatársuk kapta a díjat, ami egyben a csapatmunkában dolgozó egész közösség érdeme és dicsősége. Kiemelte, hogy Briski János nem csak a szakma kiváló ismerője, hanem tudása remek átadója is. Külön megtiszteltetés, hogy az elismerést elhozták, és a házban vehette át a díjazott – tette hozzá.

Czeczon Zsuzsa intézményvezető elmondta, hogy nagy izgalommal, szendvicsek és sütemények készítésével várták az ünnepi alkalmat. Briski Jánosról szólva nagyon fontos feladatnak nevezte, a kihalófélben lévő kosárfonás hagyományának tovább örökítését. Nagy alapossággal, gondoskodó gazdaként végzi munkáját; elsőként érkezik reggel a műhelybe, ahol mindent előkészít. Nagyon szeretik egymást a gyerekekkel, akik sokat tanulnak abból is, hogy próbál férfi viselkedési mintát mutatni nekik. Czeczon Zsuzsa szólt arról is, hogy az ismert nehézségek és a változó törvényi keretek ellenére biztosított az Alapítvány működése. Megpróbálnak olyan támogatókat találni, amelyek a gyártáshoz kedvezményesen alapanyagokat, vagy ingyenesen egyéb felhasználható adományokat tudnak adni. Nagyon jó a kapcsolat az Önkormányzattal, amely a finanszírozás mellett, árusítási lehetőségekkel, illetve a foglalkoztatottak által készített ajándékok rendelésével is segíti a tevékenységüket. Valóban vidám, nagy családot alkot az egész közösség; együtt nevetnek és olykor együtt sírnak – fogalmazott Czeczon Zsuzsa.


2022.07.4. - Szívtől szívig

2022-06-26 - Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".
Az eseményen a hagyományokhoz híven megvendégelték azokat a személyeket, cégeket, csoportokat, akik/amelyek anyagilag, adománnyal, vagy szolgáltatással támogatták, segítették az elmúlt évben az alapítványt.

Török Sándor alpolgármester a sajtónak kiemelte, hogy hosszú évek óta rendkívüli alkotói tevékenység folyik az alapítványnál, amely nagy űrt tölt be. A szervezet akkreditált munkahelynek számít, vagyis a foglalkoztatottak szerződéssel, fizetés ellenében dolgoznak. A műhelyekben színvonalas szőtt, fonott és kézműves termékeket készítenek, amelyeket értékesíteni tudnak. A városvezetés szívvel-lélekkel igyekszik támogatni az alapítványt, ahol mindig mosolygós arcokat látni – tette hozzá.

Baranyi Pálné alapító köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki megjelent az ünnepségen, illetve azoknak is, akik távolról követik a tevékenységüket, és évről évre látják az eredményeket. Munkájuk elsősorban empátiát és sokrétű szakmai tudást igényel, mindezekhez pedig támogatókra is szükség van – fogalmazott, akiknek köszönetet mondott, hozzátéve, hogy a jövőben is számítanak rájuk.

Sinka László kuratóriumi tag azon meggyőződésének adott hangot, hogy az alapítvány jövője is biztosított. Mint mondta, rendkívül hálás lehet mindenki, hogy létrejött a tiszteletreméltó tevékenységet folytató szervezet, amelynek briliáns csapata minden támogatást megérdemel. Köszönetet mondott a támogatóknak, illetve Török Sándor alpolgármesternek és Lukács Bernadett képviselőnek, akik jelenlétükkel is kifejezték, hogy az önkormányzat számára is fontos a civil szervezet működése. Az "Aranyszív Díjról" úgy fogalmazott; az elismerés ezúttal annak jár, aki valóban aranyból lévő szívvel dolgozik a foglalkoztatottakért és az alapítványért. Hozzátette, ez minden munkatársról elmondható.

Csehák Hajnalka alapítványi elnök köszönetét és háláját fejezte ki mindenkinek, aki támogatásával segíti a munkájukat. Örömmel szólt arról, hogy a nehézségek ellenére sok jó hangulatú, emberközeli, közösségerősítő programot tudtak lebonyolítani, illetve újakat is szerveztek.

Átadták a civil szervezet által alapított "Aranyszív Díjat", amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. A kuratórium döntése alapján az elismerést ez alkalommal – nagy meglepetésére – egy belső kolléga, Kőrösi Tamásné, Edit gazdasági vezető vehette át, aki a leghosszabb ideje, 1995-től munkatárs. Alapvégzettsége óvónő, majd mérlegképes könyvelői képesítést szerzett, de szociális területen is rendelkezik minden szakvizsgával. Végigkísérte az alapítvány életét; a nappali intézmény megalakulását, a támogatószoba és a foglalkoztató beindítását, illetve kivette a részét az ezekkel kapcsolatos feladatokból. Az alapítvány működése stabil, de ezért folyamatosan meg kell küzdeni. Az állami normatíva és az önkormányzati támogatás mellett a bedolgozásból és a kézműves termékek értékesítéséből befolyó sajátbevételekből, illetve pályázatok útján tudják biztosítani a szükséges pénzügyi keretet. Nagyon szereti a munkáját, mert összetartó közösségben dolgozhat, mindenki szívügyének tekinti az alapítvány működését. A jövő nagy kihívása a foglalkoztattak számára egy támogatói otthon létrehozása, ahol elláthatják őket, ha már nem áll rendelkezésre a szülői háttér – mondta el Edit.
Először osztották ki az "Aranyszív Plakettet", amellyel minden évben egy férfi egy hölgy foglalkoztatottat szeretnének díjazni. Katona Áron nemrég csatlakozott az alapítványhoz, kezdetben zárkózott volt, mostanra pedig rendkívül nyitott, tevékeny, igazi közösségi ember lett, aktívan részt vesz a bedolgozói munkákban is. A másik díjazott, Liczenciás Erzsébet, aki rendkívüli kézügyessége révén nagyon szépen rajzol, varr, kerámia tárgyakat készít, de részt vesz a szövésben, a bedolgozásban és a főzésben is.
Hagyományosan félévente külön jutalmat is kiosztanak azok között, akik nem tagjai a bedolgozói csapatnak, de besegítenek a munkájukba. Ezúttal Moronics László és Kovács Olivér részesült elismerésben.
Czeczon Zsuzsa intézményvezető elmondta, hogy minden foglalkoztatott elismerést érdemel, mert mindnyájan kitűnnek valamiben, illetve személyiségükkel is sok értéket közvetítenek egymás és mások felé. Zsuzsa szólt arról is, hogy a mostani jeles nap a 19. volt az alapítvány életében, igyekeztek összehozni a családokat, barátokat, ismerősöket és a támogatókat. Utóbbiak ilyenkor jobban betekinthetnek az alapítvány életébe, megismerhetik a foglalkoztatottakat, a tevékenységeket, láthatják, hogyan hasznosul a segítségük. Ezt szolgálta az is, hogy megnyitották a műhelyeket, az ott dolgozók megmutatták, hogy milyen fonott, szőtt, és egyéb termékek készülnek. Nagy izgalommal, közösen készültek az eseményre az intézmény munkatársai és a foglalkoztatottak, együtt gondolták ki, majd sütötték, főzték meg az ételeket. Igyekeztek "piknik hangulatot" varázsolni a kertbe, ahol vidám, kötetlen beszélgetések bontakozhattak ki. Zsuzsa egy éve vezeti az alapítványt, mint mondta nagyon szereti a munkáját, amit nem egyéni feladatként él meg, hanem csapatként dolgoznak. Jó látni azt, hogy a náluk lévő fiatalok boldogok, biztonságban érzik magukat, illetve, hogy az alapítvány munkatársai segíteni tudják őket a fejlődésben – fogalmazott.


2021.12.19. - Emberek az emberekért - három évtized története

2021-12-06 - Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.
Baranyi Pálné alapító az 1990-es októberi önkormányzati választások után került be a képviselő-testületbe, ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a következő évi tiszteletdíját jótékony célra, fogyatékkal élő emberek segítésre fordítja. Mint mesélte, elhatározásában személyes indíttatást jelentett, hogy húgának sok kihívással kellett megküzdenie csípősérülése okán, illetve egészségügyi tanulmánya során, a kórházi gyakorlaton számos rendellenes esettel találkozott. További motivációként később az Erőmű bölcsődéjében szembesült azzal, hogy egy értelmileg sérült kisfiú állapotát nehéz volt elfogadtatni a szülőkkel.

Külön számlán gyűlt össze a bejegyzéséhez akkor szükséges legalább 100 ezer forint, ami után 1991 novemberben bejegyzésre került az alapítvány. Cseh Kornélné a Szülők Fóruma Egyesülete vezetője nagy segítséget nyújtott az alapítvány létrehozásában, és biztosította a szakmai hátteret és ezt követően 2014-ig eleinte titkára, majd elnőke volt az Alapítványnak. Megalakulása után egyre több szülő fordult segítségért a szervezethez. Önkormányzati támogatással napközbeni ellátásukat Kipp Kopp Óvodában oldották meg.
A nappali ellátás mellett később a művelődési ház adott otthont a tanköteles kort meghaladók számára ahol fejlesztésként kosárfonó- és szőnyegszövő foglalkozásokat tartott az alapítvány.1995-ben megszületett az első együttműködési megállapodás az önkormányzattal, mely négy évre szólt, és azóta folyamatosan megújul.
1999-től a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tulajdonában lévő Gátőrházban folytathatta tevékenységét a szervezet, melyet az igazgatóság bérleményként rendelkezésükre bocsátott.

A már eddig is meglévő kézművesfoglalkozások mellett a József Nádor Szakképző iskolával együttműködve szakmát adó képzést indítottak az ellátottak részére eleinte szőnyegszövésből és a kosárfonásból, később pedig parkgondozásból is.
2005. január 1-jétől az alapítvány létrehozta a Mezőföldi Otthon Fogyatékosok Nappali intézményét, melynek vezetője 2007-ig Dr. Demeterné Sajtos Mária volt, aki ezután 2021-ig kurátorként segítette az alapítvány munkáját. Ez által normatív állami támogatásra is jogosult a szervezet, valamint együttműködési megállapodást kötött az Önkormányzattal, melynek keretében Százhalombatta Város Önkormányzata a kötelező alapszolgáltatáshoz rendszeres támogatást biztosít.

2007-ben új szervezeti egységként elindult a Támogató szolgáltatás működtetése is, mely az alapítvány ellátottjai mellett a Százhalombattán élő fogyatékos emberek életminőségében nyújt segítséget a szállítás és személyi segítség biztosításával.
Szintén 2007-ben pályázat keretében lehetőség nyílt a fejlesztő foglalkoztatás elindítására, melynek keretében képességeiknek megfelelően-munkaviszonyban, vagy megállapodás alapján munkát végezhettek az ellátottak. Ez azóta is folyamatosan működik.

A nappali ellátás keretében legfeljebb 29, a fejlesztésben 20 fő foglalkoztatható – tudtam meg Kőrösi Edit gazdasági vezetőtől. Utóbbi tevékenység folytatására kétévente pályázatot kell benyújtani, a támogatás összegéről azonban évente határoz az illetékes hivatal. Kiterjedt működésüket jól mutatja, hogy a jelenlegi foglalkoztatottakon kívül az elmúlt évtizedekben további 51 főt segítettek.

A nappali ellátás és a fejlesztés egymásra épül, kiszámítható napi- és heti rendet követve – mondta el Czeczon Zsuzsa intézményvezető. Bedolgozói, szőnyegszövő, kosár fonó, és kerámia műhelymunkát végeznek délelőttönként, a termékeket pedig értékesítik. Szerződésben állnak a battai ipari parkban működő Toyo Seat céggel, amely számára heti 30 ezer darab hangtompítót szerelnek rá az autóülésekhez használt rugókra, valamint fémpálcikákat helyeznek el az ülésvásznak aljára. A másik bedolgozói tevékenység során a kartonokban érkező perforált kártyalapokat kitörve paklikat állítanak össze, amelyeket behelyeznek a hajtogatással elkészített dobozokba. További szerződéses munka a különböző méretű ásványokból történő karkötő- és nyakláncfűzés.
Sokrétűek a délutáni egyéni, illetve csoportos fejlesztések, komplex művészet terápia, rajzolás, háztartási ismeretek, énekfoglalkozás, pszichológiai tanácsadás, kertgondozás. Az egészséges életmód része a napi egy, másfél órás városi séta, ami közben terméseket, ágakat is gyűjtenek a kézműveskedéshez. 2021-ig a Sérültekért Alapítvány keretei között működött a Felhőjárók Mozdulatszínház, mely ez évtől önálló alapítványként folytatja tevékenységét.

A szervezetet 4 tagú kuratórium irányítja és ellenőrzi melynek jelenlegi tagjai: Baranyi Pálné alapító, Csehák Hajnalka elnök, Kolozsvári Zoltán és Sinka László kurátorok. Az összetétel változott az évek során, az elnöki feladatot először Dr. Kovács László röntgenorvos, országgyűlési képviselő látta el, illetve a testület tagja volt Sárosi Gábor református lelkész is. A kuratórium határozza meg az alapítvány értékrendjét, tevékenységét, és őrködik afelett, hogy ne sérüljön az eredeti cél, miszerint minden foglalkoztatott egyforma szakértelmet, figyelmet és ellátást kapjon. A kezdetektől jelen lévő Kolozsvári Zoltán mellett, Csehák Hajnalka pszichológusként szakértelmével nagyban segíti az alapítvány munkáját, csakúgy, mint az irányításban nagy tapasztalattal rendelkező Sinka László, Százhalombatta volt alpolgármestere. Baranyi Pálné kiemelte, hogy a 30 év alatt megforduló valamennyi munkatárs is számos értékkel gyarapította tevékenységüket.

Jó hangulatú beszélgetés bontakozott ki az alapítvány által foglalkoztatottakkal, Egyed Valéria Hermann Erzsébet, Volárovits Ágnes, Liczenciás Erzsébet, Gráczer Dávid és Ofella Margit osztotta meg gondolatait, illetve az alapítványnál legrégebben dolgozó Szalainé Gedrus Erzsébetet, a szövőműhely vezetőjét kérdeztem munkájáról.
Mindannyian sok feladatot el tudnak látni, jól érzik magukat az összetartó közösségben. Ágnes, Herman Erzsébet és Egyed Valéria, akik már a kezdetektől fogva az alapítványnál vannak, mindig szeretettel bátorítják az újonnan érkezőket. Ágnes specialitása a mécsessel vagy led füzérrel világító, "fényszoborként" ható agyagforma, és fontos indíttatás volt az életében, hogy édesanyja az elsők között tanította a kosárfonást még a művelődési ház termében. Erzsébet családjában is hagyomány a kosárfonás és a szövés; ő maga is tervez mintákat. Megjegyzendő, hogy az agyagozásnál különösen figyelni kell, hiszen tévesztés esetén elölről újra kell kezdeni a tárgy felépítését. Liczenciás Erzsébet 2007 óta nappali ellátott, korábban varrónőként dolgozott, ez áll hozzá a legközelebb, de szereti a szőnyegszövést, újabban pedig a kerámia tárgyak készítésében is részt vesz. Dávid, - akinek igen szép az orgánuma – 2009-ben kapcsolódott a csoporthoz, a szövés és a kertrendezés a fő területe. Margit 16 éve busszal jár be Ráckeresztúrról az alapítványhoz, ezért már 6 órakor fel kell kelnie. Szőnyegszövő, valamit kert- és parkgondozói vizsgát tett, de - csakúgy, mint a többiek - más tevékenységet is kreatívan és rugalmasan el tud végezni.

Szalainé Gedrus Erzsébet 1997 óta vesz részt az alapítvány munkájában, előtte óvónőként dolgozott százhalombattai intézményekben. Mint mondta, azonnal megszerette a segítőkész közösséget, többeket korábbi munkahelyeiről ismert már. Másokhoz hasonlóan folyamatosan képzi magát, a többi között játszóházvezetői és szociális gondozói szakképesítést szerzett, ő is "univerzális" munkatárs.

Tizenkét szociális szakképzettséggel és kézműves végzettséggel, gyakorlattal rendelkező kolléga áll dolgozói munkaviszonyban az alapítvánnyal, akik kézügyességük, empátiájuk és emberszeretetük révén bármely területen tudják helyettesíteni egymást – mondta el Czeczon Zsuzsa.

Jeles esemény a szokás szerint június második szombatján tartott, műsorral színesített "Aranyszív Ünnep", amikor a családtagokkal, barátokkal együtt főznek; egyúttal átadják a formába öntött "Aranyszív Díjat", azon kollektívának, társaságnak vagy személynek, aki az adott évben anyagilag, vagy más módon jelentősen segítette az alapítvány munkáját. A másik nagy ünnep a Karácsony, amely során ajándékokat készítenek, a közös ebéd után pedig visszatekintenek az elmúlt hónapokra. A téli szünetet követően januárban kezdődik újra a foglalkoztatás. A közösségépítést erősítik a helybeli és távolabbi kirándulások, köztük az általában víz közeli helyekre szervezett három napos út. Jó kikapcsolódási és feltöltődési lehetőség napozással és fürdőzéssel a nyári heti kétszeri strandolás is.
Zsuzsa szólt arról is, hogy fontos misszió az érzékenyítés, amely során céges rendezvényeken tartanak kézműves bemutatókat. Hasonló céllal iskolai és gyerek csoportokat fogadnak, akár családi nap keretében, közös kézműveskedéssel, játékokkal egybekötve.

A védett munkahelyről kilépve, intézménylátogatáson is részt vettek az ellátottak a közelmúltban, megismerkedhettek az erőműben, a postán és a könyvtárban zajló munkával. Tervezik, hogy további helyeket is felkeresnek.

Az alapítvány lehetőséget ad a diákok számára a közösségi szolgálatra. Egyre több intézménnyel kötöttek erre irányuló szerződést, van, aki a kötelező 50 óra után is visszajár, illetve önkéntesek is szívesen segítek a munkában, töltekezve a jó közösségi légkörben.

Baranyi Pálné "gyermekeit" hallgatva meghatódottan jegyezte meg, hogy érdemes volt elindulni ezen az úton 30 évvel ezelőtt.

Végezetül, kissé rendhagyó módon, engedtessék meg e sorok jegyzőjének néhány gondolat. Köszönöm, hogy bepillanthattam az alapítvány életébe, ahol hivatástudattól átitatott, igazi csapatmunka zajlik. Jó volt megtapasztalni, hogy ezt a közösséget elsősorban igazi emberi értékek, a szeretet, az empátia, az egymás iránti tisztelet, és a segítés szándéka tartja össze. Adventben lévén, talán sokakban felmerül, hogy volt valaki, Jézus Krisztus, aki hasonló példát mutatva jött el Karácsonykor.


2019.03.4. - Újabb szakember ajánlott segítséget

2020-04-30

"Újabb szakember ajánlott fel önkéntes távsegítséget Százhalombattán a rendkívüli helyzet miatt.
Jerkus Tibor Istvánné dr. Kovács Erika PhD autista gyermeket nevelő édesanya, pedagógus, fejlesztőpedagógus és neurofeedback terepauta, a Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója. Szülőknek ajánlotta fel, hogy tanáccsal, lelki támasszal látja el őket a járvány ideje alatt. A 06-70/318-0816-os telefonon lehet őt hívni hétköznapokon 15 és 18 óra között.

Korábban Bogdán Bence tanácsadó, szakpszichológus és Nyírő Lászlóné, a Sérültekért Alapítvány Támogató Szolgálatának pszichológiai asszisztense tett hasonló felajánlást.
Előbbit a moc.liamg@303kebob címen, utóbbit a 06-70-673-5772-es számon, hétköznapokon, 14 és 18 óra között lehet elérni."

hírtükör online


2019.02.3. - Úton, útfélen, avagy Érdtől az Óceánig

"Az alkalomra készített mintegy háromórás műsorban az együttes közel kétszázötven táncosa lépett fel, az előadásban az állandóan mozgásban lévő együttes mindennapjait, küzdelmeit, útkeresését, örömeit és bánatait állították a középpontba. A harmincötévnyi idő- és térbeli utazás során a közönség megismerhette a Forrás, a Felhőjárók Mozdulatszínház, valamint Janovics Rita kerekesszékes táncművész közös, számos díjat nyert produkcióját is. Az önálló esten Szabó Sebestyén László Junior Prima-díjas színművész is közreműködött.
A harmincöt évvel ezelőtt, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumból indult kicsiny tánccsoport hazai és nemzetközi tekintetben is az ország egyik vezető együttesévé cseperedett. Ahogy Szigetvári József, művészeti igazgató, alapító fogalmazott: "Valami elindult Érden, aztán folytatódott Százhalombattán, majd Ady szavai szerint és a valóságban is egészen a nagy és szent óceánig, Amerikáig, Mexikóig, Kínáig jutott."

A jubileumi előadásra a jegyek pillanatok alatt elkeltek. A nagy jelentőségű évfordulón Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, a Magyarok Öröksége Alapítvány elnöke személyesen köszöntötte a Forrást. Vezér Mihály polgármester jókívánságait az eseményen felolvasták. A nagyszabású gálaműsoron részt vett Csőzik László, Érd, Spéth Géza, Diósd, valamint Szabó Tamás, Ercsi polgármestere.'

hirtukor.hu


2019.12.10. - Ifjúság és irodalom

"Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

......

A bőséges pizzaebédet követően megérkezett a Felhőjárók Mozdulatszínház Szélpál Stefi és Rédli Éva vezetésével. Sok diák most találkozott először a sérültekből álló társulattal. A bemutatót beszélgetés követte esélyről és egyenlőségről, hátránnyal élőkről és épekről. A párbeszéd végén az a megállapítás született, hogy mindenkiben egy-egy lámpás avagy fénysugár világít, amely lényegében mindannyiunkat egyenlővé tesz. A többi csak külsőség."

hirtukor.hu


2019.12.17. - A megye legjobb sportolói

"Speciális sportágak kategóriában a Sérültekért Alapítványt választották az év legeredményesebb sportszervezetének. A mentális fejlesztés mellett végzett sporttevékenységüket ismerték el a megyei díjjal, amit Czuppon Gabriella intézményvezető vett át. A Sérültekért Alapítvány nagy hangsúlyt fektet a szellemi és fizikai aktivitásra. "Ellátottjaink gyógytornára és szakember által vezetett vízitornára járnak, és rendszeresen használják az udvarunkon található, kültéri erősítő gépeket is. Évek óta aktívan részt veszük a városi sárkányhajó versenyeken, amellyel kapcsolatban a díjátadón is hangsúlyozták, hogy annak közösségépítő ereje mellett a társadalmi elfogadásukért is nagyon sokat teszünk."

A rendezvényt Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, a bizalom kapcsolja egybe a munkát és a sikert, és a bizalom köti a sportolót az őt segítő, vele közösen dolgozó emberekhez. A díjak átadásában Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, valamint Szerenka Tibor és Wentzel Ferenc, a közgyűlés alelnökei vettek részt."

hirtukor.hu


2019.06.17. - Partneri együttműködés

"A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.
A Sérültekért Alapítvány és a százhalombattai cég együttműködése négy éve kezdődött – mondta el Czuppon Gabriella intézményvezető. A Petrolszolg anyagi támogatásának és dolgozói önkéntes munkájának köszönhetően számos felújítás történt meg az alapítvány Szellő utcai központjában. Kiváltottak két padlásfeljárót, amelyek elkorhadtak és veszélyessé váltak, kőburkolatra cseréltették a hangár felszakadozott és ugyancsak balesetveszélyes linóleumát, valamint kifesttették a száz négyzetméteres műhelyt. A cég idei támogatásából a szövő- és a kosárfonó műhely felújítását tervezi a civil szervezet.
Az együttműködés kölcsönös: a Sérültekért Alapítvány játszóházakat tart és kézműves termékeket ajánl fel a cég családi napjain. Czuppon Gabriella emellett azt is elmondta, szeretnének érzékenyítő programokat tartani a Petrolszolg munkatársai számára a Felhőjárók Mozdulatszínház közreműködésével, nemcsak a fogyatékkal élők, hanem általában a másság el- és befogadása érdekében.

Az Arany-szív díjat Baranyiné Erzsébet alapító és Komlós Péter elnök adta át Hegyi Róbert ügyvezetőnek, valamint Mayerné Boros Mária esélyegyenlőségi referensnek az alapítvány ünnepi rendezvényén, amelyet Vezér Mihály is megtisztelt jelenlétével. Czuppon Gabriella hangsúlyozta: a város nagyban hozzájárul a civil szervezet eredményes tevékenységéhez, így mindig öröm számukra, ha az önkormányzat képviselői személyesen is meggyőződnek arról, hogy a támogatás jó helyre kerül. A cégvezető és a polgármester is elismeréssel beszélt az alapítvány sokrétű tevékenységéről.

Az Aranyszív-gála keretében a Sérültekért Alapítvány ötödik alkalommal vette át az OKKER Zrt. védjegyét, amely további három évig tanúsítja a minőségi munkát. Ennek előzményekét szülőkből, sérültekből, munkatársakból és kuratóriumi tagokból álló védjegybizottság vizsgálta meg, hogyan sikerült megvalósítani a saját maguk által kitűzött célokat az elmúlt három évben. A bizottság munkájában az OKKER képviselője mellett Török Sándor, az önkormányzat Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke is részt vett."

hirtukor.hu


2019.06.9. - Kutszegi Csaba: Ne váljon hagyománnyá a klisé!

...az igazi csemege az, amikor a néptánc-koreográfus – autentikus táncanyagokkal, hagyományos viseletben is – színházat varázsol elő.

Külön fejezetet érdemel a Forrás Néptáncegyüttes Felhőjárók-ja, amely a Felhőjáró Társulat közreműködésével jött létre. A három rövid tételből álló előadás (pontosabb közösségi performansznak nevezni) az egészségesek és a fogyatékkal élők, a professzionista és a korlátozott képességű előadók emberi egyenlőségéről szól. A Felhőjárók című első tételben (Rédli Éva és Szélpál Stefánia munkája) Down-szindrómás és egyéb fogyatékkal élők egészséges partnereikkel mutatnak be megható koreográfiát, amelynek fő motívumai az érintések, ölelések, a testi és lelki kapcsolódások, egymás és önmagunk felvállalása, a szeretet mindenhatósága, gyógyító ereje.

Az Ég és föld között című második részben – mintegy más irányból bizonyítandó, hogy a művészet hatásmechanizmusában nincs különbség egészségesek és fogyatékkal élők között – arányos, színvonalas tánckompozícióban ügyes, egészséges táncosok játsszák-táncolják el világtalan, süket-néma és korlátozott mozgású emberek viszonyulásait az egészségesek csoportjához (koreográfia: Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf). Záró tételként Bozsik Yvette készített Ne nézz hátra címmel különös Orfeusz és Euridiké-kettőst: benne a férfi nem akar kerekes székes kedvesére pillantani, amikor végül megteszi, az nem a lány halálát okozza, hanem végre szembenézve a tényekkel, felvállalják egymást és közös sorsukat. A Forrás és a Felhőjárók gárdája felemelő pillanatokkal ajándékozta meg a fesztivált.

Amely – dacára, hogy szélsőséges jelenségekkel nem szolgált – igencsak sokszínű volt. A Forrás-Felhőjárók küldetése különösen kitágította a néptánc lehetőségeiről gondolkodók számára a horizontot. Példájuk azt is megerősíti: a néptánc (is) arra való, hogy aktuális művészet legyen. Nota bene: a hagyományokat sem lehet lejárt szavatosságú hagyományos módszerekkel-eszközökkel sikeresen őrizgetni.


2019.05.21. - Ledönteni a falakat

"Nagy sikert aratott a Felhőjárók Mozdulatszínház a 29. alkalommal megrendezett Tartóshullám – Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválon, amit április 30-a és május 4-e között rendeztek a Monostori Erődben, Komáromban.
Az eseményre már második alkalommal kapott meghívást a százhalombattai Sérültekért Alapítvány társulata. Műsoruk elismerést aratott a közönség, de a többi – különböző országokból érkező és más-más kultúrát képviselő – együttes, valamint a szervezők körében is. "A Felhőjárók számára mindig nagyobb a megméretés. Ezen a fesztiválon is az egyetlen sérült csapataként álltunk a színpadra – nyilatkozta Rédli Éva. A fesztivál lényege azonban a zenék, a mozdulatok, az érintések egységében létrejövő szeretetprodukciókban rejlik. A fellépők és a közönség együttlétében megszűnnek a különbségek, mindenki egyforma."

Akadt egy "sírás közeli" pillanat is. "Olyan, amikor azonnal érzed, hogy erre örökre emlékezni fogsz. Amikor a Fláre Beás játszott az udvaron, és körben állva együtt táncoltunk a romákkal, az andalúzokkal, a lengyelekkel, a csángókkal, az észtekkel, és - azt hiszem - mindenki egyszerre volt boldog. Úgy éreztük, ez az, amire mindig vágyunk."
Szélpál Stefi hozzátette, nagyon fontos számukra a szakmai visszajelzés is. "Nagy hiányt pótolnak a Felhőjárók, amit csinálnak, azt egyszerűen nem szabad abbahagyni."

A társulat folyamatos változásban, fejlődésben van, nagyon sok erőt merítenek a fellépéseken, fesztiválokon szerzett élményekből. Több eseményre is készülnek egyszerre. Részt vesznek a május 22-ei nemzetközi drámafesztiválon, a szolnoki táncművészeti fesztiválon május végén, majd második alkalommal a vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon is, amelyről tavaly a Magyar Szín-Játékos Szövetség ezüst minősítésével és fesztiváldíjjal tértek haza.'"

hirtukor.hu


2019.04.15. - Nincs más dolgunk a szeretésen kívül

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül - írta: CK
2019-04-15 - Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.
A Sérültekért Alapítvány több mint másfél évtizede kezdte el különleges költészetnapi estjeit, amelyeken egy helyi közösség (a város és környéke) jellegzetes arcai, meghatározó személyiségei lépnek színpadra fizikai, szellemi hátránnyal, betegséggel élő, "sérült" embertársaikkal együtt. A produkció, ami létrejön, évről évre szívbe markol, mert jellemzően őszinte, eredeti, művészi, magas színvonalú, de sokat változott is az évek során. A más-más előadóra épülő műsorszámokból épülő "ünnepi összeállítás" mostanra inkább letisztult, egységes színvonalú, egyetlen ívű, szerkesztett darabbá vált, amelyben az összes szereplő egyszerre van jelen. Talán jobb lenne nem is beletapsolni, mert félő, hogy a hang összetöri azt a finom, feszülő hálózatot, ami alkotó energiákból, figyelemből és szeretetből épül a színpadon.

Pedig "a Felhőjárók nagyon tudnak fürdőzni a tapsban" – mondja Rédli Éva, az egyik alkotó és szereplő. Testvérével, Szélpál Stefivel a kezdetektől rendezik a különleges költészetnapokat, de a szerző- és rendezőpáros az utóbbi években Stefi lányával, Szélpál Eszterrel egészült ki, és ha már említésre került a család, a színpadon egyre markánsabban megjelenik Eszter testvére, Szélpál Péter is. No meg a Dunamenti Kővirágok Énekiskola – Soós Marci társulata. Hogy megnőttek ezek a gyerekek! – mondhatnánk elámulva, a szavak sokrétű és mély jelentésével, mert akiken néhány éve még részben azért hatódtunk meg, mert olyan imádnivalóan éretlenek voltak, lassan kész felnőttként, művészként csalnak a szemünkbe könnyeket. Óriási dolog, hogy az érettségi vizsgák, a Nyomorultak újabb bemutatója előtt, fiatalságuk minden kihívása, feladata mellett ismét vállalkoztak a szereplésre, és mindössze három közös próba után "együtt tudtak lélegezni a színpadon a Felhőjárókkal, és fordítva". "Imádnivaló, érzékeny, tehetséges gyerekek. Egy dallam szól bennünk, egy srófra járnak a gondolataink."
Éva szerint a "sérültekhez" való odafordulás, a teljes elfogadás esszenciája, amit a Kővirág társulat tagjaitól látunk a színpadon. Talán úgy lehetne leírni, hogy partneri figyelem, tisztelet, gyengéd szeretet. Valamifajta óvó csodálat, amelyet valószínűleg minden egyedi, élő megérdemelne a világtól, de nyilván nem kapja meg.

"A Felhőjárókra egyre kevésbé tudok sérült emberekként gondolni – mondja Rédli Éva a saját viszonyáról. Szerintem a kihívással élő kifejezés sem megfelelő. Különlegesnek látom őket, csodálatos velük együtt lenni, annak ellenére, hogy súlyos terhek nyomják a vállukat, és komoly küzdelmek jellemzik a hétköznapjaikat. Vagy talán éppen ezért."
László Bandy "örökös tagként", jó ideje a Sérültekért Alapítvány állandó közreműködőjeként, Mülhauser Martina pedig most először lépett színpadra a speciális költészetnapon. Saját szerzeményét énekelte és gitározta, amelyre Felhőjáró-koreográfia született.

A témát – Ég és föld között - talán a Felhőjárók és művészeti, terápiás vezetőik életkora ihlette. Miközben sokan még mindig "felhőjárós fiatalokként" emlegetik őket, már régóta nem azok. Legalábbis, az életéveik számát tekintve. "Annyi minden rossz történt mostanában, ismerősök, barátok betegsége, elvesztése." Mindez "dolgozott" az alkotás folyamán.

Milyen válaszok születtek közben? Mindent elmond a mottóinak választott Weöres Sándor idézet – "benned a létra". "Nincs más esélyünk, mint bízni abban, hogy tartunk valahová, mint élni minden pillanatban, és nincs más dolgunk a szeretésen kívül."

www.hirtukor.hu


2018.07.12. - Díjak és minősítések Vasvárról

A Magyar Szín-Játékos Szövetség honlapjáról:

"A fesztivál fődíjának számító Vándordíjat idén az AHA Színpad Sokan voltunk című előadása érdemelte ki a június 21. és 24. között zajló vasvári Nemzetközi Színjátszó Találkozón.

A találkozó díjai

A legjobb női mellékszereplő:
Vörös Piroska, LeSzSz Társulat: Indul a bakterház

A legjobb férfi mellékszereplő:
Tatár László, AHA Színpad: Sokan voltunk

A legjobb női főszereplő:
Boros Emőke Blanka, Móka Színjátszó Csoport: Az ördög

A legjobb férfi főszereplő:
Szabó János, Móka Színjátszó Csoport: Az ördög

Különdíj:
az Egy őrült naplója színreviteléért Szabó Szilárdnak

Vándordíj:
AHA Színpad: Sokan voltunk

(A díj egy korsó amit egy évig őriznek és vándorol tovább)

Fesztiváldíj:
Felhőjárók Mozdulatszínház: Kötődések

Az előadás látványvilágáért:
Georgiából Batumi városból érkezett

Puppet an Youth State Theatre: A Barátság ereje

Kortárs mű kiemelkedő színreviteléért:
Féling Színház: Disznójáték

Különdíj a Komplex színházi gondolkodásmódért:
Kulissza Alkotóműhely: A zöld macska

Fesztiválarc Díj:
Kovács Tibor - Ringónak

Minősítések
A Magyar Színjátékos Szövetség által az alábbi produkciókat minősítették:

Ezüst
AHA színpad: Sokan voltunk
S.K. Társulat: Egy örült naplója
Féling Színház: Disznójáték
Kulissza Alkotóműhely: A zöld macska
Felhőjárók Mozdulatszínház: Kötődések

Bronz
Prospero Színkör: Idegenek
Féling Színház: Egyéjszakás kaland
Hold Színház: Leánykérés

Minősített
Honvéd Kaszinó: Bauer Szonett
Galiba Társulat: Ludas Matyi

A zsűri tagjai voltak:

Herczeg Tamás, színművész
Komor András, nyugalmazott igazgató, rendező, karmester
Nagy Péter István, színész-rendező
Pápai László, rendező
Szűcs Katalin, Ágnes kritikus
Turbuly Lilla, költő, író, kritikus


2018.06.19. - ARANYSZÍV

"Tizenötödik alkalommal rendezte meg Aranyszív-napi ünnepségét a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 16-án. A gálán Aranyszív-díjjal tüntetik ki azokat, akik országosan vagy helyi szinten kiemelkedően segítik a fogyatékkal élő emberek életét.
Idén Rédli Kálmán és felesége, Rédli Kálmánné Éva vette át a civil szervezet által alapított elismerést. Szélpál Stefi és Rédli Éva szülei a kezdetektől támogatják gyerekeiket az alapítványnál végzett munkájukban. "Ha bármikor szükség van ránk, segítünk" – mondta édesapjuk, aki egyebek mellett a sérültek szállításában is közreműködik.

A műsort természetesen a Felhőjárók drámacsoport adta, de verssel, énekkel köszöntötték a díjazottakat lányaik és unokájuk, Szélpál Péter is.

Rédli Kálmánné, Éva Márai Sándor Ajándék című versével köszönte meg az elismerést, amelyről azt mondta, óriási öröm, feltöltődés számukra, de az, amit az alapítványért tesznek, "szívből jön", és köszönet nélkül is megtennék."

hirtukor online


2018.06.28. - Segíts, hogy segíthessünk!

Aktív pedagógus, sérült gyermekek oktatásával, fejlesztésével foglalkozik az Érdi Móra Ferenc Általános Iskolában. Közel 20 éve él Százhalombattán, a  lakótelepen. A társasházból csak segítséggel tud ki-és bejutni, mert 7 lépcső vezet fel a földszinti lakásához.

Csak egy rámpás lépcsőlift jelenthet megoldást számára, melynek költsége 3.500.000 Ft.

Krisztina napról napra egyre nehezebben közlekedik. Szeretne dolgozni, minél tovább aktív tagja maradni a társadalomnak, tanítani tovább a gyermekeket. Tisztelettel kérjük, hogy lehetőségeihez mérten támogassa kezdeményezésünket egy rámpás lift beszerzésére és felszerelésére. 

Adományát a százhalombattaiSérültekért Alapítvány OTP Bank 11742135 - 7248898 számú számlaszámra juttathatja el.

Hálásan köszönjük a segítséget!

Sérültekért Alapítvány                               Lukács Bernadett                                       Sinka László

         Százhalombatta                                     36 20 394-8853                                       36 30 862-5554


2018.06.26. - Segítsünk, hogy taníthasson

"Egy százhalombattán élő tanárnő részére kezdeményezett gyűjtést Sinka László alpolgármester június 25-én.
Mint elmondta, a 49 éves, autoimmun betegséggel küzdő pedagógus problémájára Lukács Bernadett hívta fel a figyelmét. A tanárnő, Bedegi Krisztina több mint húsz éve lakik városunkban, és sérült gyerekek oktatásával, fejlesztésével foglalkozik az Érdi Móra Ferenc Általános Iskolában. Autoimmun betegsége miatt visszafordíthatatlan izomsorvadás kezdődött el nála, amely miatt már nem tud lépcsőzni, így önállóan kijutni társasházi lakásából.

Az alpolgármester Lukács Bernadettel és Komlós Péterrel, a Sérültekért Alapítvány elnökével tartott sajtótájékoztatót, amely során összefogásra kérte a cégeket, magánszemélyeket és közösségeket. Bedegi Krisztinának ugyanis egy rámpás liftre lenne szüksége a munkába járáshoz és ahhoz, hogy ne záruljon be körülötte a világ. A készülék beszerzése és telepítése 3,5 millió forintba kerül. Az adományokat a Sérültekért Alapítvány alszámlájára várják a kezdeményezők. A számla száma: OTP Bank 11742135-27248898.

Lukács Bernadett arra kért mindenkit, akármilyen kis összeggel, de segítsen, hogy segíthessenek. Komlós Péter pedig kiemelte, a kuratórium számára egyértelmű volt, hogy elvállalják a közreműködést."

hirtukor online


2018.05.15. - Intézménylátogatás Ausztriában


2018.05.1. - Médiawave Fesztivál

"Első körben most csak a számomra legfontosabbaknak küldöm, de gondolom úgyis publikus lesz. Tőlem most leginkább, érzések, gondolatok jönnek, vitaindításra, javaslatokra most nem vállalkoznék. Lassan egy hete, hogy véget ért a Mediawave, de azt hiszem én még mindig nem tudtam maradéktalanul visszakapcsolódni a hétköznapokba. A hullámzás még mindig tart, ez már önmagában is sok mindent elmond a fesztiválról. Együttlét volt számomra a nagy közös reggelik, a közös főzések, a táncok, az esküvő, a spontán ölelések, beszélgetések, találkozások, az eddig ismeretlen emberek egymással történő azonnali kapcsolódása, a nevetések, a filmek utáni benyomások megvitatása, a napsütés, a jóga, a nyitottság, mind-mind hozzáadtak egy nagy közös együttléthez.

Rengeteg libabőrös pillanat volt, imádtam a szovjet hippi filmet, a vetítés utáni virágkoszorús, sután beálló férfiakat, az utolsó mohikánokat. Imádtam, hogy a közös reggeliknél bárhova ültél, azonnal tudott kapcsolódni mindenki mindenkihez.

Imádtam, ahogy az andalúzok megérkeztek, az esküvőt, a lánybúcsút, ahol nem mindenki értette, hogy mi történik körülötte, de aztán valahogy mégis.Imádtam, hogy a DzsinnKalaDzsi koncerten mindenki egyszerre érzi, ahogy a mongol sztyeppéken lovagol, imádtam a ToSoDa koncert alatti lélekutazást, a faltáncot, Priit touch-screen projektjét, ahol mindenki büntetlenül kiélhette vágyait, Hamid spontán együttzenéléseit az udvaron.

Volt egy sírás közeli pillanat is, tudjátok olyan, amikor már a történés pillanatában érzed, hogy erre örökre emlékezni fogsz, hogy benne lesz életed top 10 élményében. Amikor a Fláre Beás játszott az udvaron és körben állva együtt táncoltunk a Felhőn Járók sérültjeivel, a romákkal, az andalúzokkal, a lengyelekkel, a csángókkal, az észtekkel, és azt hiszem mindenki egyszerre volt boldog. Egy röpke időre olyan idealizált világ jött létre az erőd falain belül, amire mindannyian vágyunk a falakon kívül is. Bárhova mentem, az volt az érzésem, hogy lemaradok valami fantasztikus dologról, de aztán mégis végig fantasztikus dolgok történtek velem.

Stibinger Ágnes

volt/ visszatérő önkéntes munkatárs véleménye


2017.12.18. - Idén is kiosztották az "Önként jöttem" díjat

"2017. december 18-án hétfőn került sor a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. „ÖNKÉNT JÖTTEM"-díjának ünnepélyes átadására, melyet a Társaság karácsonyi ünnepségén Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár nyújtott át a Sérültekért Alapítvány által az intézmény ellátottjaiból életre hívott Felhőjárók Drámacsoportjának........

Mivel a csoport eddig még nem kapott díjat vagy kitüntetést a kimagasló társadalmi érzékenyítő munkájáért, a közösségi kapcsolatok, illetve a sérült és ép emberek közötti kapcsolatok erősítéséért, ezért Társaságunk úgy döntött, hogy idén őket tünteti ki az „ÖNKÉNT JÖTTEM"-díjjal, ezzel is támogatva és elismerve kiemelkedő munkájukat. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár megindító köszöntője után személyesen adta át a kitüntetést a Drámacsoportnak. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a rohanó világban, hogy figyeljünk egymásra, és az ünnepek alatt is nélkülözhetetlen, hogy azokra is gondoljunk, akiknek a biztonságos családi háttér nem adatik meg."

www.csbo.hu


2017.12.20. - Kitüntetés a sportkarácsonyon

"Az év legeredményesebb megyei sportszervezetének járó díjjal tüntette ki Pest Megye Közgyűlése a százhalombattai Sérültekért Alapítványt speciális sportágak kategóriában. Az elismerést Komlós Péter elnök vette át a december 15-én rendezett Sportkarácsonyon a Megyeházán.
A sérüléssel és fogyatékkal élő emberek támogatását, integrálását végző civil szervezetben hosszú évek óta kap kitüntetett szerepet a szabadidősport. Főként az egészségmegőrzés és a közösségépítés miatt tartják fontosnak. Az alapítvány rendszeresen részt vesz a Városi Szabadidő Központ "Együtt, egymásért" integrált sportnapjain, a városi sárkányhajóversenyeken, de az ellátottak a hétköznapokon is mozognak, úszni járnak, tornáznak. Az alapítvány idén pályázati támogatásból két kerti sporteszközt vásárolt, amelyek nagyon népszerűek.

A megyei sportkarácsonyon nagyon sok elismerést kiosztottak, de speciális kategóriában csak a Sérültekért Alapítványt díjazták. A szervezet Felhőjárók drámacsoportja felkérést kapott a szervezőktől, hogy műsorral is közreműködjön a rendezvényen, de mivel egy jótékonysági fogadáson léptek fel aznap, nem tudták vállalni a szereplést. (A képen: Komlós Péter Wentzel Ferenctől és Szerenka Tibortól, a megyei közgyűlés alelnökeitől vette át a díjat. Fényes Gábor fotója)"

Hirtükor online


2017.11.16. - Méltóság mezeje a Gátőrházban

"Virághagymákat ültettek a Sérültekért Alapítvány és a Gondoskodás 2000. Ápolási Szolgálat tagjai november 2-án a százhalombattai Gátőrházban. Sorrendben ez az ágyás a negyedik "méltóság mezeje" a városban.

A sárga nárciszokkal beültetett ágyás nemzetközileg a hospicemozgalom szimbóluma. Üzenete, hogy mindenkinek jár az emberséges, emberhez méltó elmúlás. Százhalombattán több ilyen kertet létesített már a hospice szolgálatot is ellátó Gondoskodás. Található egy a rendelő előtt, a Kodály sétányon és a családsegítő központ dunafüredi épülete mellett.

A Sérültekért Alapítvánnyal több éve működik együtt az ápolási szolgálat – mondta el Czuppon Gabriella intézményvezető. A Felhőjárók drámacsoport a kezdetektől fellép a százhalombattai hospicenapokon, sőt, az is előfordult, hogy a rendezvényt a rossz idő miatt az alapítvány gátőrházi székhelyén tartották meg.

Idén azonban úgy alakult a hospice nap, hogy a Felhőjárók épp máshol szerepeltek, ezért került sor a virágültetésre ebben a későbbi időpontban – mondta el Schaffer Judit, az ápolási szolgálat vezetője. A növényhagymákat a Kisvakond kertészet, az ágyás üzenetét hordozó emléktáblát a FontPress nyomda ajánlotta fel.

Az értelmi vagy egyéb sérüléssel élőket segítő, integráló Sérültekért Alapítvány nappali foglalkoztató intézményében többen is rendelkeznek kerti munkás végzettséggel, amelyet a civil szervezet támogatásával szereztek meg. Ők készítették elő az ágyást. Az ültetés előtt Szélpál Stefi drámapedagógus beszélgetett a nappali ellátásban résztvevőkkel arról, hogy mit is jelent a hospice, és miért van szükség arra, hogy a legutolsó úton se maradjunk egyedül.

Czuppon Gabriella a Sérültekért Alapítvánnyal kapcsolatos egyéb aktualitásokról is beszámolt a Hírtükörnek. Mint mondta, az ÉTA (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége) pályázatának köszönhetően sikerült két kültéri erősítőgépet vásárolniuk. Szintén az ÉTA segítségével, illetve a köztársasági elnök támogatásával a kerámia műhely részére vettek eszközöket, valamint égető kemencét. Az országos ernyőszervezet tematikus művészeti napot tart a Gátőrházban november 23-án. A Sérültekért Alapítvány drámacsoportja, a Felhőjárók fellép a Folthalom varrókör november 11-i regionális rendezvényén, októberben pedig hatalmas sikert aratott a Paál István országos amatőr színjátszófesztiválon, ahová egyedüli sérült csoportként válogatták be. A szakmai zsűri rendkívüli elismeréssel beszélt a Felhőjárók munkájáról, produkciójáról, amelyet különdíjjal is jutalmazott.

A civil szervezet társadalmi ismertségét és elismertségét, valamint a gazdasági szereplők elköteleződését is jelzi, hogy a sérültek egyre több helyről kapnak megrendelést. Jelenleg kétféle bedolgozó munkát is végeznek az ipari parkban működő Toyo Seat Hungary számára, emellett karácsonyi kézműves ajándékokat készítenek a Dunamenti Erőmű részére.

A bevétel egy részét arra használják, hogy minél több élményhez juttassák az ellátottakat. Legutóbb a Valahol Európában musicalt nézték meg az ercsi művelődési házban és László Bandy labirintuskiállítását tekintették meg a könyvtárban.

A civil szervezet nappali ellátóhelyét jelenleg harmincegy fogyatékkal élő ember veszi igénybe. Közülük tízen foglalkoztatottak, nyolcan munkaviszonyban, ketten pedig fejlesztési jogviszonyban dolgoznak"

Hírtökör online


2017.06.23. - Aranyszív Gála

"Idén is családias hangulatban telt a százhalombattai Sérültekért Alapítvány Aranyszív Gálája június 17-én. Az Aranyszív Díjat German Józsefnek, az Opel Di-Fer ügyvezetőjének adományozták, aki évek óta támogatja az alapítványt.
A Felhőjárók Drámacsoport mellett fellépett a B-Cool Dance, a Bodzabogyók Énekegyüttes, Fazekas István költő, Mánya Zsolt zenész és Szélpál Péter, az idei Himnuszszavaló-verseny győztese.

Baranyi Pálné alapító elmondta, hogy a kuratórium az akkori elnök, Cseh Kornélné javaslatára döntött az Aranyszív Díj létrehozásáról 2012-ben. Az elismeréssel minden évben olyan személyeknek mondanak köszönetet, aki sokat tettek a Sérültekért Alapítvány vagy más civil szervezet érdekében. German József évek óta biztosítja a karácsonyi ebédet az alapítvány számára. Tavalyelőtt pedig égető kemencét vásárolt a civil szervezetnek, amely ennek köszönhetően tudott teljesíteni egy nagyobb kézműves megrendelést, és jelentős bevételhez jutott. (HTV)"

hírtükör online


2017.10.22. - Paál István Fesztivál

A Paál István Fesztivál országos amatőr színjátszó találkozót hatodik alkalommal rendezték meg a hétvégén.
A színjátszó randevún tíz amatőr társulat mutatta meg magát. A Paál István Fesztivál első díját a budapesti PHWI-csoport Szlovák Frakciója érdemelte ki a Jánosik a'la Vivaldi tragikomédiával, második helyezést ért el a fehérvári Szabad Színház (Római karnevál), harmadik helyen végzett a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör (A helység kalapácsa). A legjobb előadó (karakter) Matolcsi Miklós-díját Erdélyi Tibor (Bessenyei Színkör) kapta; a legjobb rendező Tóth László-díját Kiss Péter (PHWI) vehette át. A legígéretesebb tehetség különdíjában Palumby Zora (PHWI) részesült, a zsűri különdíjasa a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház (Kötődések) lett.
HIRDETÉS

A hétvégén rendezték meg a hatodik Paál István Fesztivált A Szabadművelődés Házában. Az országos amatőr színházjátszó találkozó két napja alatt tíz előadást láthatott a közönség... Palumby Zora legígéretesebb tehetség-díja...
Szombaton három székesfehérvári előadással kezdődött a rendezvény. A sorban az első a Péntek 3 Tejátrum Marina Carr: Macskalápon című előadásának premiere volt. Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze, a zsűri egyik tagja szerint a színház esszenciájáról, az emberi lélekről szóló darabot szép kihívás bemutatni. Mellette még egy színművész, Tarr Judit, valamint az irodalmi mindenes, Adorján Viktor volt az ítészek között.
A Prospero Színkör Nóti-kabaréját hozta el a fesztre. Csenki Réka, a társulat régi-új tagjának visszatérése óta ez volt az első színpadra lépése. Egy párizsi feleséget testesített meg, akit nizzai üdülésén egy mexikói ültetvényes matrózai elrabolnak.
A Szabad Színház Római karneváljában Törsök Márta játékát nézőtéri bravózás méltatta a tapsrend alatt. Délután a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház Kötődések című performansza a megelőző előadásoktól eltérő színpadi jelhasználattal gazdagította a szombatot, amelyet a fővárosi PHWI-csoport Szlovák Frakciójának Jánosik a'la Vivaldi című tragikomédiája zárt.
Vagyis majdnem. Hiszen a fővárosi társulat előadása után közös játékestet szerveztek a fesztivál házigazdái. A társulatok színészei improvizációs gyakorlatok közben ismerkedtek egymással.
Bartyik Gábor, a szervező Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület elnökétől megtudtuk, voltaképpen az egyesületük mögött álló Péntek 3 Tejátrum és A Szabadművelődés Háza 2013-ban elhunyt egykori vezetője, Tóth László amatőr színházszervező munkásságát folytatják.
– Még az ő életében eldöntöttük, csinálunk egy igazán országos fesztivált – mondta. – Négy-öt csoport évről évre visszajár – folytatta Gábor, aki ezért a találkozó különleges hangulatát „okolja"...
Vasárnapra is öt előadás jutott. A budapesti Kortin'art formáció a Robert Merle: Mesterségem a halál című regénye alapján készült monodrámát mutatta be Bessenyei Gábor előadásában.

A székesfehérvári Szabad Színház Római karneváljában (Hubay Miklós egyfelvonásosa) Törsök Márta játékát nézőtéri bravózás méltatta a tapsrend alatt Fotó: Fehér Gábor

A szabadbattyáni Gójóstól Baráti Társaság Parti Nagy Lajos – Moliére: Tartuffe című drámáját vitte színre. A Gójóstól-féle változat fontos eleme, hogy nincs feloldozás, mint az ismert klasszikus formában. Az elmúlt napok történései (szexuális zaklatások) különös aktualitást adtak a darabnak. Úgy tűnik, szembesülnünk kell azzal, hogy a világban egyre inkább teret hódítanak a szomorkás, negatív végkimenetelű alkotások, amelyek a valóságra reflektálva hordoznak üzenetet. Mert üzenet nélkül a megbotránkoztatás sem több, mint amit Tartuffe művelt az asztal mögött – és nem éppen imádkozott a két kezével.

Tartuffe – Gójóstól módra. Muzamel Mihály (Cléante) és Mátyási Csaba (Orgon) kettőse
Fotó: V. Varga József

Kalamajkába kerül a falu egyházfia, kántora és kovácsa, s a középpontban bizony a nő áll, nevezetesen szemérmetes Erzsók kocsmárosné. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című komikus eposzát a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör hozta el.
A nyugat-írországi faluban különösen nagy becsülete van a mesemondóknak, a vándorköltőknek és a szépen szóló történeteknek. Aztán egyszer csak megbolydul minden. A budapesti PHWI-csoport (Pesthidegkúti Waldorf Iskola dráma tagozata) Ír Frakciója John Millington Synge: A Nyugat hőse című groteszk komédiájával jelentkezett.
A kétnapos találkozót a szarvasi Vajda Péter Színjátszó Csoport Líra király című Shakespeare-feldolgozása és a díjátadó zárta.


2017.04.13. - Emlék és varázslat

"Ismét különleges élményekkel gazdagodtunk a százhalombattai Sérültekért Alapítvány és a Világfa Alapítvány által szervezett költészet napi estén április 7-én a Barátság Kulturális Központban. Az egyedülálló produkciók elvarázsoltak bennünket, az élmények idővel emlékekké nemesednek.
Az Emlék és varázslat című idei műsorfolyamot a szervező testvérpár – Szélpál Stefi és Rédli Éva – egy gyerekkori közös emlék felidézésével nyitotta meg, amiből az is kitűnt, ugyanaz a történet idővel hogyan formálódik a résztvevők szűrőjén át. Az est főszereplői, a Felhőjárók Mozdulatszínház sérült előadói ugyancsak megosztották a közönséggel egy-egy korai emlékképüket a gyermekkorukról, a szüleikről.

Jó lenne felsorolni az összes résztvevőt, minden produkciót, de emlékké azok az átélt élmények lehetnek, amelyekben személyesen veszünk részt, intenzív érzéseket váltanak ki és jól esik majd idővel újra és újra felidézni őket. Megmarad egy-egy mozdulat, fény, hang vagy hangsúly, a ritmusok, a látvány, akár egy tekintet, amely hol élesen, hol huncut csillanással, hol ismerőst keresve villan a közönségre. Megmaradnak a pillantások és pillanatok, amelyekkel megint elvarázsolta a közönséget a számos művész és alkotó barát, akik évről évre visszatérnek a Felhőjárók mellé és azok is, akik most először álltak színpadra ebben a műsorban. Mindenki – fellépő és közönség egyaránt – érzi, hogy a költészetnap a Felhőjárókkal megismételhetetlen, egyszeri, kivételes alkalom. S bár végül minden véget ér, az emlék és a varázslat még sokáig velünk marad."

hirtökör online


2016.12.10. - Érzékenyítés a Gátőrházban

Születésnapot ünnepelt idén a Sérültekért Alapítvány Százhalombattán. 25 évesek voltak.

Jól döntött Baranyi Pálné alapítvány tevő, mikor az első szabadon választott képviselőtestület tagjaként első évi tiszteletdíját, százezer forintot, a Sérültekért megalapítására fordította. Cseh Kornélné Éva pedig jó választásnak bizonyult: ő lett a kuratórium elnöke, és nyugdíjba vonulásakor büszke lehetett arra, hogy mi mindent valósítottak meg elnöksége idején. Utódja Komlós Péter is azon munkálkodik, hogy az alapítvány – megőrizve eddig értékeit –, minél prosperálóbb legyen. Gátőrháznak hívják a helyiek az alapítvány Szellő utcai telephelyét, mert a vízügy tulajdona: hajdan itt lakott a Duna vízállását, a gát állapotát vigyázó őr. Egy dolgot nem tudott Éva elérni: hogy az alapítvány birtokába kerüljön a gátőrház. Ez a szándék most is megvan.

Különleges ajándék karácsonyra
A Gátőrházban zajlik az élet. Az udvaron gyülekezünk. Mindjárt nyitják a kemencét, amiből a rakutechnikával készült tárgyakat veszi ki Angyalné Czeczon Zsuzsa. Civilben ő a Támogató Szolgáltatás vezetője, de itt mindenki mindent csinál. A kemence ürítése előtt Zsuzsa beöltözik: hőálló kötény, szemüveg, nagy csipesz, amivel felülről benyúl a tűztérbe, kicsippenti a sokszor alig megfogható, fehéren izzó kis tárgyakat, ledobja őket a homokba. A többiek azonnal homokot szórnak rájuk. Várni kell, míg hűl, majd vízzel megspriccelni. Ámuló szemünk előtt lassan előtűnnek az angyalkák, a gyertyatartó tálkák. Szépek. Különlegesek. A Dunamenti Erőmű rendelte tőlük, akik kapják, örülhetnek a különleges karácsonyi ajándéknak.
„Rendes" kemencét már láttam, de ilyet még sosem. A japánoktól terjedt el az technika, ők a teaivás szertartásához használták, a zen buddhizmushoz is köze van – ehhez nem értek, így hát nem írok róla. De azt megértettem, hogy e tárgyak készítésénél mind a négy elem jelen van: a föld, tűz, víz és a levegő. Nem várjuk meg, míg minden kerámia megkapja végleges színét. Bemegyünk a házba körülnézni. Czuppon Gabriella intézményvezető kalauzol: az ÉTA ügyvezetőjét, Papp Ágnest és engem.
Nosztics Józsefné Teréz keramikus, és egyik aktív munkatársa, a Down-szindrómás Volárovits Ágnes mutatja nekünk a polcokon sorakozó kerámiákat: égetés előtt, égetés után. Csak ismételni tudom magam: szépek, érdekesek, örülök, hogy az ÉTA pályázatán nyert az alapítvány: mázat vettek belőle és a szövőszékhez új hengert. Ági megmutatja kedvenc amforáját, azt is megengedi, hogy képet készítsek róla. A kezdetektől, 25 éve van itt, minden munkát tud, ami az alapítványnál megtanulható: sző, vesszőt fon, kerámiázik, és aktív tagja az alapítvány Felhőjárók mozgásszínházának. De ez utóbbiról majd később.
Most még nézegetjük a kerámiákat, beszélgetünk. Megtudom, hol mindenhol szoktak árulni, Kapolcson, a Művészetek Völgyében rendszeresen megfordulnak, de már Ausztriában is vásároztak. Később beszélgetek a negyvenes éveiben járó, Tiringer Istvánnal. Szklerózis multiplexe miatt került az alapítványhoz. Vállalkozó volt, de saját szakmáját nem tudta folytatni betegsége miatt. Derűs, vidám férfi, két gyereke és a felesége várja otthon, és ő mindent megtesz, hogy állapota ne romoljon. Azt mondja: barátokra lelt itt. Jó közösség ez, jól érzi magát a Gátőrházban.

Kézművesség és bérmunka
Megyünk tovább a másik kis házba, ketten szőnek az egyik szobában, és ugyanott feltűnik egy asztalka, ami a sarokban van, távol a többiektől, az asztallap szélére függőlegesen rongyszőnyeget erősítettek, hogy se ki, se be ne lehessen látni. Kristóf ül a rongyszőnyeg mögött, autista. Gyöngyöt fűz, megengedi, hogy a gyöngyöket lefotózzam.
A polcokon mindenféle eladásra szánt szőnyegek, díszpárnák, gyerekek kedvencének való állatkák, és még ki tudja milyen, ajándékozásra, emlékezésre jó csecsebecse. Vevőre várnak. A másik szobában valaha a kosárfonók ültek, most az autók ülésébe való lengéscsillapító rugók két végére húznak műanyag kupakot. Fix bérmunka. Ez jó, az ezért kapott pénzre lehet számítani. Az év végén jutalmat is tudnak adni a dolgozóknak. Ötletesen megoldották, hogy ne kelljen egyesével kézbe venni a rugókat. A kosárfonásról sem mondtak le: megtalálták a helyét, és ha nem is naponta, de hetente, kéthetente arra is sor kerül. Tapasztalták: jó, ha időnként „forgatják" az embereket: azaz időnként más-más munkát végeznek.
Az alapítvány nappali ellátását harmincan veszik igénybe. Munkavégzés kétféle van: 1. fejlesztő-felkészítő: ez munkaviszonyt is jelent, végső célja a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés, öten dolgoznak így; 2. munka-rehabilitáció: célja az egyén addig megszerzett testi-lelki képességeinek megőrzése munkavégzéssel, és (ha lehet) felkészítése a fejlesztő-felkészítő munkára: ezt 7-en végzik. Harminc nappali ellátottjuk van.

Érzékenyítés mozdulatokkal
Ebéd után vagyunk. Gyülekeznek a Felhőjárók mozdulatszínház tagjai. Holnap fellépésük lesz. Az Egészségügyi Minisztérium Államtitkárságára mennek, ahol a nagyteremben a XII. Betegjogi konferenciát tartják. A Magyar Rákellenes Liga honlapján ezt olvastam az előadásról: „Az előadások között a Felhőjárók drámacsoport előadását nézték meg a résztvevők. A Felhőjárók produkciója országos szinten is egyedülálló, szavak nélküli színház, mely alapvető érzéseket közvetít a mozdulatok, gesztusok erejével. Különlegességük abban rejlik, hogy felvállalják érzéseiket, őszinte, hiteles az előadásuk. Arra tanítanak, hogy mi is bátran merjük kifejezni érzéseinket." (http://rakliga.hu/; nov. 26.)
Sok elismerést kapott már a Felhőjárók, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Írországból például elhozták 2012-ben az Európai Művészeti Fesztiválról a nemzetközi Drámadíjat, 2013-ban pedig két rangos nemzetközi elismerést is elnyertek. A város nyári Summerfest ünnepségének állandó szereplői, költészetnap nem múlik el úgy, hogy ők ne lépnének fel. Emlékezetes volt, mikor idén a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttessel léptek föl. A YouTube-on is érdemes megnézni a produkciót.
Mindez Szélpál Stefi drámapedagógusnak (az alapítvány munkatársa) és Rédli Évának (óraadó) köszönhető. Többször láttam már mozdulatszínházi próbát és előadást a Gátőrházban. Megfogja az embert az a büszkeség és öröm, ami az arcokon tükröződik, miközben arra koncentrálnak, hogy a mozdulatok szépek, pontosak legyenek. Az ilyen pillanatok mindig meggyőznek a művészetterápia fontosságáról sérülteknek, épeknek egyaránt. Egy-egy előadás fölér egy érzékenyítő tréninggel.
De nemcsak a Felhőjárók érzékenyítenek, a Gátőrház egész megléte, az ott dolgozó sérült emberek mindegyike érzékenyít akkor, amikor kézműves foglalkoztatásokat tartanak évek óta. Megtanítják, hogyan kell gyöngyökből karkötőt fűzni, hogyan készül vesszőből a kosár, és mire való a szövőszék. Jönnek óvodások, iskolások és velük a felnőttek is. Jó helyen töltik az időt.
Ferenczy Ágnes - ÉTA Hírlevél


2016.11.14. - Naponta álmok születnek

"Sok könny és sok mosoly - ez jellemezte a Sérültekért Alapítvány fennállásának huszonötödik évfordulójára rendezett ünnepséget november 11-én a százhalombattai Gátőrházban.
A máskor kézműves foglalkozásoknak, meghitt beszélgetéseknek otthont adó hangár zsúfolásig megtelt hozzátartozókkal, vendégekkel. Ez az a hely a civil szervezetnél, ahonnan vándorútra lehet indulni, és ahová élményekkel feltöltődve lehet visszatérni – hangzott el az egyik köszöntőben. Izgalmas dolgok történnek ezen a "szigeten". Nagy-nagy akarattal, motivációval, lelkesedéssel és elhivatottsággal teli szakemberek és segítők tesznek azért nap, mint nap, hogy a tanköteles koron túli, fogyatékkal élő emberek hétköznapjait tartalmas programokkal töltsék meg, segítsék társadalmi beilleszkedésüket.

Az ünnepségen Baranyi Pálné alapító elevenítette fel a kezdeti lépéseket, az elmúlt huszonöt év jelentősebb állomásait. Annak idején, az első szabadon választott képviselő-testület tagjaként első évi tiszteletdíjából – százezer forintból – alapította meg a civil szervezetet. Kiemelte Cseh Kornélné szerepét, aki megálmodta az alapítványt és nagy elszántsággal dolgozott a létrejöttéért. Sok nehézséggel kellett megküzdeniük, de nagy kitartással munkálkodtak azon, hogy a sérült emberek megmutathassák a bennük rejlő értékeket.

A jubileumi ünnepségen előadást tartott a Felhőjárók Mozdulatszínház Szélpál Stefi és Rédli Éva vezetésével, valamint a Tulipánfa furulyacsoport Véghelyi Zsuzsanna irányításával.

A civil szervezetnél az elmúlt negyed században megsokszorozódtak a tevékenységek és a teendők – mondta Czuppon Gabriella intézményvezető. Az alapítvány egyre több helyi és országos rendezvényen vesz részt, a kézműves termékek előállításáról a szolgáltatásokra helyeződött át a hangsúly. A bedolgozó munkák mellett játszóházi és érzékenyítő foglalkozásokat szerveznek. Kiemelte: munkatársai elkötelezettek, érzékenyek, empatikusak, kreatívak és rugalmasan reagálnak a kihívásokra, változásokra.

Ahhoz, hogy az itt végzett munka eredményes legyen, szükségesek az egyéni kötődések és kapcsolatok, az egymást támogató csoportok, a hittel és lelkesedéssel teli emberek, akik most összegyűltek ünnepelni – hangzott el Komlós Péter kuratóriumi elnöktől.
Szélpál Stefi úgy fogalmazott: csodákat élhet át, aki a fogyatékkal élő, mégis nagyszerű, őszinte és tiszta szívű emberekkel dolgozik. "Erősítsük magunkban az elfogadást, hiszen itt naponta álmok születnek és valósulnak meg, amelyeknek részesei lehetünk."

hirtükör online


2016.06.9. - László Bandy aranyszívet kap

"László Bandy képzőművész-tanár a Sérültekért Alapítvány idei Aranyszív-díjasa. A civil szervezet évek óta kitünteti azokat, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért. Az Aranyszív napra június 18-án, 11 órától kerül sor a Gátőrházban.
László Bandy az alapítvány költészetnapi műsorainak állandó résztvevője. Közel két éve önkéntesként is segíti a Felhőjárókat és társaikat. Rendszeresen tart számukra képzőművészeti foglalkozásokat.

Kitüntetését hagyományosan ünnepi műsor keretében adják át. Fellép a Felhőjárók Mozdulatszínház Rédli Éva, Szélpál Stefi és Szélpál Eszter koreográfiáival, valamint az FMK kamarakórusa. Györök Márk énekel, Labant Ada fuvolázik, Mánya Zsolt szintetizátoron, Takács Ákos kürtön játszik. Násztor Péter tánccal, Szélpál Péter verssel közreműködik, és műsort ad a Tulipánfa furulyacsoport Véghelyi Zsuzsa vezetésével.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a Szellő utcába."

Hirtükör online


2016.05.5. - Dunamentis majális a Gátőrházban

"A dunafüredi Gátőrházban, a Sérültekért Alapítvány közreműködésével rendezték meg hagyományos majálisukat a Dunamenti Erőmű zRt. érdekképviseletei az idei évben. Nem jöhetett volna létre a rendezvény, ha nincs érdeklődés, igény a kollektíva részéről.

Korán reggel már gulyásleves rotyogott a bográcsban, a konyhában szorgos kezek készítették a kenyérlángost, amit a szabadban, kemencében sütöttek meg. Kicsi és nagy élvezettel sütögette egész nap parázson a saját kis kürtöskalácsát, sokan többször is visszatértek.

A gyerekek önfeledten játszottak az alapítvány által felállított "játszótéren", ahol különböző ügyességi feladatokat is kipróbálhattak. Az ügyes kezű gyerkőcök az alkotóműhelyben virágot készíthettek édesanyjuknak kukoricacsuhéból. Kollégák és családtagjaik zene mellett, kellemes időben beszélgethettek, nosztalgiázhattak egy kicsit a rohanó hétköznapok után.

Az idő kegyes volt hozzánk, és az a pár óra hamar elszaladt. Köszönjük a Sérültekért Alapítvány kollektívájának, hogy ezt a napot megszervezték és lebonyolították számunkra! Jövőre, veletek, ugyanitt!"

Hirtükör online


2016.04.18. - Találkozások a Gátőrházban

'A mai nap díszbe öltöztette a lelkeket. Úgy a negyedik a-s gyerekekét, mint a sérült felnőttekét és az enyémet.

Ellátogattunk, a Gátőrházba, ahol közel harminc, értelmileg, vagy mentálisan sérült felnőttet foglalkoztatnak. Az itt működő Sérültekért Alapítvány célja, hogy ezek az emberek is szakmát kaphassanak, s mindennapjaikat értelmes, hasznos munkával, közösségben töltsék. Az általuk készített termékeket – vesszőkosarakat, nemezből, agyagból készült tárgyakat, rongyszőnyegeket- értékesítik. Az így befolyt pénz, az önkormányzat támogatása, vállalatok és civilek adományai állják a fenntartási költségeiket és az alapanyagok árát.

Az elmúlt napokban sokat beszélgettünk tanítványaimmal arról, milyen embertársaikkal találkoznak majd, milyen reakciókra számíthatnak. Néhányuknak volt már személyes tapasztalata is. Kíváncsian várták a találkozást. A Gátőrházban három csoportban tevékenykedtünk: drámajátékon, kosárfonáson és népi ügyességi játékokon vehettek részt forgószínpadszerűen a negyedikek, mindenütt a sérültekkel együtt. Ezt követően szabadidőt kaptak: bármely műhelyben kézműveskedhettek, ahol a gondozottak türelemmel segítették őket. A szabad játék során a fiúk közösen kidobóztak, fociztak. Személyes kapcsolatok alakultak. A délelőttöt jeleléssel kísért közös éneklés zárta: egy nagy körben álltunk mindannyian egymás kezét fogva. Mi is készültünk egy dallal, majd átadtuk hajtogatott virágainkat is, amit kedves vendéglátóinknak hoztunk. Az iskolásoknak nem volt mindegy, kinek adják kis ajándékukat:
- Neki akarom, mert a barátom lett! –hangzott innen-onnan.

Azt gondolom, ez a mai néhány óra mindünket jobbá tett. Büszke vagyok az osztályomra: empatikus, elfogadó, kedves gyermekek. A saját közösségükön belül is támogatják egymást. Empatikus, elfogadó, kedves felnőtté válnak majd, akik elutasítják a kirekesztést, a diszkriminációt. Tudom, hogy a mai közös délelőtt is megerősíti őket ebben. Köszönjük a Sérültekért Alapítvány dolgozóinak ezt a gyönyörű délelőttöt!"

hirtükör online


2016.04.15. - Bízni a költészetben

"A bizalom igen törékeny dolog, de hatalmas súlyt képes elbírni. A sérültekből álló Felhőjárók Mozdulatszínház több mint tíz éve építi költészetnapi műsorát az emberi kapcsolatok ingatag állványára Szélpál Stefi és Rédli Éva drámapedagógusok vezetésével. Az idei előadással leástak az alapkőig.
Nagyon erős produkciókat láthattunk, hallhattunk április 8-án a Barátság Kulturális Központ színháztermében. Miben bízunk? Nem is olyan könnyű egyetlen kiemelt területre irányítani ezt az érzést. A Felhőjárókban hosszú heteken át zajló próbákon, drámafoglalkozásokon kristályosodtak ki azok a fogalmak, amiket megosztottak velünk. Ők mondják ki helyettünk, amit nincs időnk vagy bátorságunk végiggondolni, megfogalmazni. Mindezt nem csak szavakkal teszik, hanem gesztusokkal, mozdulatokkal, sokszor tekintetükkel, mosolyukkal. Mára szemmel látható a Felhőjárók profizmusa, érezhető torokszorító koncentrálásuk, a produkció utáni boldog felszabadultságuk és büszkeségük is. A nyitószám Deáki Károly előtt tisztelgett, aki korábban saját verseivel gazdagította a költészetnapi műsorokat – egészen tavalyi haláláig.

A közönség visszafojtott lélegzettel hallgatta és kitörő tapssal ünnepelte a verseket, pontosan megfogalmazott gondolatokat szövetségről, bizalomról, rendről. Vastapsot kaptak az előadók: a rendezvény mögött álló Sérültekért Alapítvány és a Felhőjárók irodalomkedvelő barátai, a helyi és meghívott zenész, táncos, énekes partnerek is.
Az elmúlt években számos remek együttműködés kezdődött a Felhőjárók háza táján. Évről évre közös koreográfia születik a Forrás Néptáncegyüttessel, amelynek táncosai ugyancsak a mozdulatok nyelvén szólnak, és a társulat mellett önálló koreográfussá érett Szélpál Eszter. Különleges produkciók, érdekes személyiségek, elgondolkodtató és felemelő pillanatok váltották egymást a színpadon.

"Bízom benne, hogy kíváncsiak ránk" – vallotta az egyik felhőjáró. Bízunk benne, hogy kíváncsiságunk, vágyunk erre a sokszor könnyes, mégis felszabadító repülésre jövőre is beteljesül. (Fotó: Ricsli János)"

hirtükör online


2016.01.25. - Új emberek, új lehetőségek

"Önkéntesek teszik teljesebbé a Sérültekért Alapítvány mindennapjait Százhalombattán. Bővült a kreatív tevékenységek köre, mindenki találhat magának olyat, ami után azzal az érzéssel megy haza a Gátőrházból, hogy jól érezte magát, hasznosan töltötte a napot. Ritka alkalom, hogy néhány hely most megüresedett sérültek számára.
Hétfőtől-péntekig drámafoglalkozások, fejlesztések, kreatív tevékenységek, heti kétszer gyógytorna, kedden képzőművészet, csütörtökön furulya, pénteken táncterápia, alkalmanként közös filmnézés, rendszeres séták. Mozgalmasan telnek a hétköznapok a Sérültekért Alapítványnál. A fejlesztések kivételével a tevékenységek nagy része nem kötelező, de az a cél, hogy minél többen bekapcsolódjanak.

Többen önkéntesként segítik a munkát. László Bandy képzőművész-tanár a költészetnapi műsorok révén került közelebbi ismeretségbe a Felhőjárókkal. 2014 ősze óta rendszeresen tart mindkét fél számára örömteli és tanulságos foglalkozásokat. Gedei Anikó tavaly vonult nyugdíjba, őt az intézményvezető kereste meg és kérte fel, hogy felszabadult energiájával, szakmai munkájával, eszköztárával egészítse ki a gyógypedagógiai fejlesztést. Terenyei Katalin nyugdíjas. Azért jelentkezett, hogy továbbra is tartalmasan és hasznosan töltse napjait. Sokat segít adminisztratív munkákban, anyag-előkészítésben, de az is sokat számít, ha bent van a műhelyben, beszélget a sérültekkel. Takácsné Judit fodrász. Évek óta rendszeresen jár az alapítványhoz az ellátottak haját vágni. Korábban volt, aki hímzést tanított, más felajánlotta, hogy megmutatná a papírmerítést, megint más bőrműves foglalkozást hozna.

Baráti segítséggel, Ambrus Péter közreműködésével készült el az égetőkemence, ahol a kerámiaműhely remekei érik el végső formájukat. Ugyanő segít árusító helyek és alkalmak szervezésében, akár külföldön is. A mindennapi munkához járulnak hozzá a felajánlott anyag- és fonalmaradékok, amikből szőnyegeket készítenek. Az alapítványnál készült képzőművészeti, kerámia és más alkotásokat tavaly a költészetnapi ünnepség kísérőprogramjaként kiállításon is meg lehetett tekinteni a Barátság Kulturális Központban.

- Ahhoz, hogy az alapítvány közhasznú maradhasson, többféle feltételnek is meg kell felelni. Ezek egyike a kimutatható társadalmi támogatottság, aminek egyik jele az egy százalékos felajánlások aránya, a másik az önkéntesek csatlakozása – mondta Czuppon Gabriella, intézményvezető. Mindkét terület sikeresen működik. Nálunk mindig szükség van segítségre. Ha vásárra készülünk, a csomagolásban, árusításban, a hétköznapokban a kíséretben, amikor sétálni megyünk. Ha valakinek van egy kis kézügyessége, bármelyik műhely munkájába be tud kapcsolódni, de ha csak leül és beszélget a sérültekkel, az is nagyon sokat számít, mert mindannyian igénylik, hogy egyénileg foglalkozzunk velük. Minden, ami itt történik, a fejlesztés része. Nem szolgáljuk ki az ellátottakat, a terítést, takarítást, viráglocsolást is velük együtt végezzük. Azzal, hogy többféle elfoglaltság közül választhatnak és egész nap tevékenykednek, pozitív példát mutatnak azoknak a súlyosabban sérülteknek is, akik korábban nem vettek részt kreatív feladatokban.

A mindennapi séta és torna mellett az alapítvány munkatársai gyakran szerveznek kirándulásokat is. Többször jártak Budapesten múzeumban, kiállításon. Májusban egy százhalombattai vállalkozó felajánlásának köszönhetően ellátogattak az állatkertbe, amire az idén is lehetőségük lesz. Nyáron több napot töltöttek Balatonfüreden, ahol egy utcai fellépéssel is meglepték a járókelőket.

Mivel a nappali intézményben megüresedett néhány hely, mert volt, aki elköltözött, más pedig szakmát tanul, várják az alapítványnál tanköteles koron túli, szakvéleménnyel igazoltan enyhe- és középfokban értelmi és/vagy mozgássérülteket, elsősorban Százhalombattáról. Az állami támogatás szempontjából ugyanis fontos, hogy teljes létszámmal működjön az ellátás. Ennek a meglétére most különösen nagy szükség van, hiszen az önkormányzati támogatás csökkent. A Sérültekért Alapítvány munkatársai idén is nagyon számítanak az 1 százalékos felajánlásokra, amelyek évről évre nagy segítséget jelentenek tevékenységükhöz. Adószámuk: 19183189-1-13."

Hirtükör online


2015.08.24. - Arcok, szemek, mosolyok

"Az Aranyszív Gála kedvéért jött Százhalombattára Svenja Hoffman a németországi Bitburgból, ahol 6-19 éves értelmi sérültekkel foglalkozik egy iskolában. Ott is tartanak dráma- és táncelőadásokat, hogy a fiatalok lehetőséget kapjanak megnyílni a közönség felé. "De azért az nem ilyen szintű, mint amit itt láttam. Nincs például ilyen együttműködés ép és sérült fiatalok között. Fantasztikus volt látni azt a boldogságot, azt az energiát, hogy milyen felszabadultak voltak ebben a helyzetben!" – mondta a Felhőjárók Mozdulatszínház és a Forrás Néptáncegyüttes közös fellépéséről."

Hírtükör online


2015.10.19. - Kegyelmi ajándék a gyámolítás

"A Biblia szerint Isten kegyelmi ajándéka, ha valaki gyámolító lehet. Erre emlékeztetett Sárosi Gábor református lelkész a Sérültekért Alapítvány Aranyszív Gáláján október 17-én Százhalombattán, a Gátőrházban.
A lelkipásztor több mint tíz évig dolgozott a civil szervezet kuratóriumában, amely idén őt választotta az Aranyszív elismerésre. A díjat minden évben olyan személynek adományozzák, aki különösen sokat tett a civil szervezetért és az általa kitűzött célok megvalósításáért.

Sárosi Gábor tekintélyét is latba vetve, nagyon sokat harcolt a Sérültekért Alapítványért – emlékeztetett Baranyi Pálné alapító -, olykor kritikus, de mindig értékes véleményével nagyban segítette a kuratórium munkáját, az általa képviselt értékrendre nagy szükség volt a civil szervezetnél.

A rendezvényen negyedik alkalommal került sor az OKAIM minőségbiztosítási védjegy átadására. Kevés minőségbiztosított alapítvány van az országban – hangsúlyozta a védjegyet kiadó OKKER Zrt. munkatársa, Polyhosné Babácsek Ezsébet, aki úgy fogalmazott, csak a legnagyobb elismeréssel tud szólni a Sérültekért Alapítványnál folyó munkáról.

Az ünnepségen részt vett több önkormányzati képviselő, valamint az ellátottak családtagjai is. Fellépett a Felhőjárók Mozdulatszínház Szélpál Stefi vezetésével, a Véghelyi Zsuzsanna tanárnő által alapított Tulipánfa furulyacsoport. Kiállítás mutatta be az alapítvány pártfogásában tevékenykedők legújabb kézműves munkáit, és a vendégek vetítést is láthattak az idei esztendő legfontosabb eseményeiről."

Hirtükör online


2015.08.14. - Nyáron sem áll meg az élet a Sérülteknél

"A kapolcsi Művészetek Völgyében árusította termékeit a százhalombattai Sérültekért Alapítvány. Czuppon Gabriella intézményvezető elmondta: nem először vettek részt a fesztiválon, amelyet elsősorban a hasonló civil szervezetekkel történő találkozások, tapasztalatcsere miatt tartanak értékesnek.
Az alapítvány támogatását tűzte ki célul két évre szóló esélyegyenlőségi tervében a százhalombattai Petrolszolg Kft. Az együttműködés keretében anyagi támogatást nyújtanak a szervezetnek, de karbantartási, felújítási munkát is végeznek majd az alapítvány Szellő utcai székhelyén. Az előző évhez hasonlóan, a Sérültekért idén is kézműves játszóházat tart a cég Tiszaújvárosban megrendezendő családi napján.

A Sérültekért Alapítvány újabb három évre elnyerte az OKAIM minőségbiztosítási védjegyet, amelynek átadására a hagyományos Aranyszív ünnepen kerül sor szeptemberben.

A civil szervezet munkatársai és ellátottjai számára az idei nyár egyik legnagyobb élménye egy három napos kirándulás volt Balatonfüreden, ahol kipróbálhatták a vitorlásozást, nagyokat kirándultak és élvezték a gondtalan együttlétet. Az alapítvány Felhőjárók drámacsoportjával legközelebb a Summerfesten, az Aranyszív Napon, augusztus 17-én találkozhatunk, kézműves termékeiket pedig a 15-től 21-ig tartó népművészeti vásárban láthatjuk."

Hírtükör online


2015.05.7. - Új elnök a sérülteknél

"Jelenleg egy multinacionális cégnél dolgozik infó-kommunikációs területen. 2002 és 2006 között az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának munkatársa volt. Elsősorban a korábbi Jugoszlávia tagállamaival, Ukrajnával, Ciprussal foglalkozott, végigkísérte a háború sújtotta térségek talpra állását.

2007-től 2012-ig az Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány üzemeltetési osztályát vezette. Közben tapasztalatokat szerzett a hátrányos helyzetű csoportok problémái, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén, és részben ezeknek a benyomásoknak a hatására újra iskolapadba ült, 2013-ban pedig politológusi BA diplomát szerzett. Azóta ugyanezen szak mesterképzésében vesz részt. Tavaly a fogyatékossággal élők szavazati jogának magyarországi alakulásáról készített tanulmányt, amely megjelent a "A nemzetközi és hazai fogyatékospolitika 21. századi körképe" című kötetben.

2013 őszén esélyegyenlőségi és akadálymentesítési kommunikációs szakértői képesítést szerzett. Ezzel párhuzamosan szorosabbra fűzte kapcsolatát a Sérültekért Alapítvány drámacsoportját vezető drámapedagógusokkal és közreműködött abban, hogy a társulat kiérdemelt megmutatkozási lehetőséget kapjon.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az intézmény vezetői és a kuratórium megtisztelt a bizalmával" – nyilatkozta az alapítvány új elnöke a Hírtükörnek. A legfontosabb feladatok között a finanszírozás javítását, a bevételi lehetőségek bővítését említette, amelyet folyamatos pályázatfigyeléssel, valamint új támogatók és értékesítő partnerek felkutatásával és az alapítvány kézműves termékeinek újragondolásával lát megvalósíthatónak. Kiemelte a műhelyek korszerűsítését, az ingatlan teljes körű akadálymentesítését, a pajtaszínpad és az épületek karbantartásának szükségességét.

Mint mondta, köszönettel tartozik elődjének, Cseh Kornélnének, aki kitartó munkával, szakmai hozzáértésével és emberi hozzáállásával olyan szervezetet hozott létre, amely példaként szolgálhat mindenki számára, akinek szívügye a fogyatékossággal élők életkörülményeinek és életminőségének javítása. Szeretné az általa megalapozott munkát kellő felkészültséggel, empátiával, tisztességgel folytatni."

Hirtukor online


2015.04.20. - Együtt egymásért

Játékos sportvetélkedőn vettek részt sérült és ép fiatalok a százhalombattai sportcsarnokban április 17-én. A VSZK által szervezett programra Érdről, Pátyról, Biatorbágyról és Tordasról érkeztek a versenyzők. Százhalombattát a Sérültekért Alapítvány és az Arany SNI tagozatának csapata képviselte.

A rendezvényt Sinka László alpolgármester és Török Sándor képviselő nyitotta meg. A vetélkedő első versenyszáma az "Élő szobor kompozíció" volt, amit a játékosok a versenyfelkészülés során alkottak meg, majd a versenyen adták elő. A fiatalok további hat versenyszámban mérték össze ügyességüket és gyorsaságukat. Minden csapatban hat sérült és hat egészséges versenyző kapott helyet. Az önkormányzat és a Kar-Tel Kft. támogatásának köszönhetően valamennyi induló csapat díjazásban részesült. A legvidámabbaknak járó ajándékot a tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonának csapata kapta. A legösszetartóbbaknak a FÉSZEK Fogyatékosok Nappali Ellátója (Biatorbágy), a legtechnikásabbnak az érdi Habilibi, a leglelkesebbnek pedig a Pátyról érkezett Magyar Máltai Szeretetszolgálat csapata bizonyult. A Sérültekért Alapítvány a legsportszerűbb, az Arany SNI a legfelkészültebb lett. Minden csapat húszezer forintos sportszer-vásárlási utalványt kapott. A díjakat Sinka László, Török Sándor és Fekete László, a VSZK vezetője adták át. (Fotó: Gere Szilvia)

Hirtukor online


2015.04.13. - Csak teljes szívvel érdemes

"Annyira eltávolodtunk egymástól, hogy emberi találkozásnak mindössze az ütközés maradt? Semmire sem emlékszünk a nap végére, csak a konfliktusainkra? Ábrázolhatnánk egy hetünket, egy személyes viszonyunkat, de akár az egész életünket vagy az emberiség történetét ütközések sorozataként?
Az ütközésekről szólt a Felhőjárók idei költészetnapi műsora. Kiderült belőle, hogy mögöttük mindig félelem van, és elsősorban saját sebezhetőségünktől, gyengeségeinktől, hiányosságainktól, sérülékenységünktől rettegünk. Nem merjük megmutatni magunkat a világnak, mert azt hisszük, elvárja, hogy tökéletesek legyünk. Pedig a világ nem tökéletes, ezért inkább magunkban kellene hinnünk, és bátran átölelni, ami sebezhető bennünk. A kérdés csak az, hogyan?

Talán úgy, hogy kiállnánk a színpadra, és azokat a dolgokat mutatnánk meg, amelyekről egyébként mélyen hallgatunk: félelmeinket, gyengeségünket, hiányainkat, vágyainkat és álmainkat. Nem szabadna közben a miatt félnünk, hogy az éles fény könnyeket csal a szemünkbe és komikusan hunyorgunk, amíg hangokat, szavakat, mozdulatokat keresünk. Nem szabadna a miatt sem aggódnunk, mit gondolnak a tanáraink, tanítványaink, szüleink, gyerekeink, barátaink, ismerőseink, miközben néma és láthatatlan tömegként a sötét nézőtéren ülnek. Nem szabadna megrettennünk attól sem, hogy elrontjuk a lépést, elcsuklik a hangunk, elromlik a hangszer a kezünkben, vagy cserbenhagynak a szavak, mozdulatok. Nem lehet közben azon gondolkodnunk, elég tehetségesek, sikeresek, szépek, okosak, fiatalok és kívánatosak vagyunk-e egy egész estés költészetnapi műsorhoz.

Hogy mindez nem lehetséges? Hogy mindez rémálom? Nekik nem volt az, ők megtették idén is, újra.
Szélpál Stefi, Rédli Éva, a Felhőjárók és a barátaik – tanáraink, tanítványaink, szomszédjaink, ismerőseink és munkatársaink - kiálltak a színpadra, belenéztek a reflektorfénybe, hunyorogtak, könnyeztek, mosolyogtak, és miközben énekeltek, táncoltak, szavaltak, muzsikáltak, megmutatták, mitől félnek, mire vágynak, milyen ütközetekből kerültek ki vesztesen. Nem voltak mind tehetségesek, szépek, okosak, fiatalok és kívánatosak, de még csak egészségesek sem. Ott fent, a színpadon azonban rettenthetetlenné, csodálatossá, bölccsé, örökéletűvé és teljessé váltak mindannyian.

Mi pedig lent, a sötét nézőtéren szintén hunyorogtunk, könnyeztünk, mosolyogtunk. Az este betöltött minket, és a végére megértettük: tényleg csak teljes szívvel lehet, de érdemes."

Hirtukor online


2015.03.10. - Új elnök a Sérülteknél

Cseh Kornélné lemondása után februártól új elnök látja el a százhalombattai Sérültekért Alapítvány irányítását. Komlós Péter a városban nőtt fel, húsz éves koráig élt itt, de a mai napig számos személyes kötődése kapcsolja a városhoz. Az alapítványnál dolgozók egy részéhez is baráti szálak fűzik.
Jelenleg egy multinacionális cégnél dolgozik infó-kommunikációs területen. 2002 és 2006 között az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának munkatársa volt. Elsősorban a korábbi Jugoszlávia tagállamaival, Ukrajnával, Ciprussal foglalkozott, végigkísérte a háború sújtotta térségek talpra állását.

2007-től 2012-ig az Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány üzemeltetési osztályát vezette. Közben tapasztalatokat szerzett a hátrányos helyzetű csoportok problémái, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén, és részben ezeknek a benyomásoknak a hatására újra iskolapadba ült, 2013-ban pedig politológusi BA diplomát szerzett. Azóta ugyanezen szak mesterképzésében vesz részt. Tavaly a fogyatékossággal élők szavazati jogának magyarországi alakulásáról készített tanulmányt, amely megjelent a "A nemzetközi és hazai fogyatékospolitika 21. századi körképe" című kötetben.

2013 őszén esélyegyenlőségi és akadálymentesítési kommunikációs szakértői képesítést szerzett. Ezzel párhuzamosan szorosabbra fűzte kapcsolatát a Sérültekért Alapítvány drámacsoportját vezető drámapedagógusokkal és közreműködött abban, hogy a társulat kiérdemelt megmutatkozási lehetőséget kapjon.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az intézmény vezetői és a kuratórium megtisztelt a bizalmával" – nyilatkozta az alapítvány új elnöke a Hírtükörnek. A legfontosabb feladatok között a finanszírozás javítását, a bevételi lehetőségek bővítését említette, amelyet folyamatos pályázatfigyeléssel, valamint új támogatók és értékesítő partnerek felkutatásával és az alapítvány kézműves termékeinek újragondolásával lát megvalósíthatónak. Kiemelte a műhelyek korszerűsítését, az ingatlan teljes körű akadálymentesítését, a pajtaszínpad és az épületek karbantartásának szükségességét.

Mint mondta, köszönettel tartozik elődjének, Cseh Kornélnének, aki kitartó munkával, szakmai hozzáértésével és emberi hozzáállásával olyan szervezetet hozott létre, amely példaként szolgálhat mindenki számára, akinek szívügye a fogyatékossággal élők életkörülményeinek és életminőségének javítása. Szeretné az általa megalapozott munkát kellő felkészültséggel, empátiával, tisztességgel folytatni.

Hirtukor online


2015.02.18. - Együtt könnyebb, sőt vidámabb

"Negyedik éve farsangozik együtt az érdi Habilitációs Központ és a százhalombattai Sérültekért Alapítvány. Idén február 13-án tartották a gátőrházi közös mulatságot, ahol Czuppon Gabriella intézményvezető elmesélte, ki mindenkivel ápolnak még partneri kapcsolatokat.
A koradélután kezdődő zenés összejövetelre ellátottak és munkatársak egyaránt jelmezbe öltöztek. Szakácsok, varázslók, karatemesterek és fáraók ropták a táncot a legdögösebb popzenére. A buli háziasszonyai - Szélpál Stefi és Eszter - arról is gondoskodtak, hogy játék, jelmezverseny dobja fel a hangulatot, ha esetleg leülne. A közös farsangra otthonról szokás süteményt és üdítőt hozni, de a hagyományokhoz a délelőtti fánksütés is hozzátartozik.

Annak idején a sikeresebb vásározás érdekében fogott össze hat-hét sérült emberekkel foglalkozó környékbeli civil szervezet – mesélte Czuppon Gabriella. Azóta is támaszkodnak egymásra, amiben lehet. A Sérültekért munkatársai farsang után például a tordasi fogyatékos otthonba készülnek. A tervek szerint ugyanis a jövőben az ott termesztett vesszőt használják majd a kosárfonáshoz, amin sokat spórolhatnak, de lehet, hogy a felszámolás előtt álló gyógynövényrészlegből is hoznak töveket a Gátőrház kertjébe. Mindig sok újat látnak, tanulnak egymástól, nagyon hasznosak ezek a találkozások.
A Sérültekért nappali intézményébe 29-en járnak, akik közül 13-nak tudnak szociális foglalkoztatást biztosítani, amiért államilag támogatott fizetés (minimálbér) is jár. Korábban mindenki dolgozhatott, de mostanra csökkent a dotáció. Az intézményben arra törekednek, hogy azok kapjanak fizetést, akiknek nincs egyéb jövedelmük vagy ellátásuk, de értelmes tevékenységet, rehabilitációs munkát természetesen a többieknek is kínálnak.

A délelőtti kézműves, háztartási tevékenykedést délután különféle fejlesztő, szórakoztató foglalkozások követik a Gátőrházban. Hetente jön rajzolni László Bandy, Holenárné Orsitól főzést és háztartási ismereteket, Véghelyiné Zsuzsitól furulyázni, Szélpál Esztitől zenés mozgást tanulnak az alapítvány ellátottjai. Rendszeresek a drámafoglalkozások, Szélpál Stefi és Rédli Éva már a költészetnapra próbálnak a Felhőjárókkal.

Az alapítvány műhelyeiben változatos kézműves-tevékenység folyik. Legújabb lehetőség az agyagozás, amelyhez egy magánszemély felajánlásának köszönhetően hamarosan kis javításra szoruló kemencét is kapnak." hirtukor online


2014.12.18. - Művészek másokért

"Több mint kétszázezer forintos bevételt hozott a Sérültekért Alapítvány december 9-i jótékonysági estje, amelyen Jandó Jenő Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas zongoraművész, valamint Shäffer Erzsébet újságíró is közreműködött.

A Barátság Kulturális Központban rendezett egész estés műsorban felléptek a Felhőjárók, a Forrás néptáncosai és újabb közös tánccal is elvarázsolták a közönséget. Színpadra lépett László Bandy, aki az alapítvány dunafüredi telephelyén nyitott új "látás iskoláját" a testi-szellemi hátránnyal élő támogatottak számára. Emellett számos fiatal tehetség – Soós Marci, Szélpál Eszter, Győri Attila és társaik - csillogtatta meg művészetét. Shäffer Erzsébet számos "felhőjárós" történetet mesélt olyan emberekről, akikkel az országban jártában-keltében találkozott. Jandó Jenő Beethoven Holdfény szonátáját, Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma Pásztorok éneke a jászolnál című tételét, valamint Beethoven Für Elise-ét játszotta el.

Czuppon Gabriella, a Sérültekért Alapítvány intézményvezetője elmondta, hogy a belépő és támogató jegyekből befolyt összeget a Gátőrház épületeinek legszükségesebb javítására, karbantartására fogják fordítani. (Fotó: Szabó Timi) 

hirtukor online


2014.08.26. - A kultúra nagykövete

"Nem volt idén kegyes az időjárás nemzeti ünnepeinkhez. Az augusztus 20-ai rendezvényt is keresztülhúzta az eső és a hideg szél. A szabadba tervezett programokat fedett helyen – az árkádok alatt, valamint a kulturális központ termeiben – tartották meg. Az esti városi ünnepség pedig a színházterembe szorult - szó szerint.
A hangulat ettől eltekintve már a kezdetektől emelkedett volt. Vezér Mihály polgármester államalapító királyunk emlékét méltatta: "Szent Istvánt is hite és meggyőződése vezette, amikor alig húszévesen a trónra ült és hozzálátott nagy művéhez. Ahhoz, hogy a magyar törzsekből álló szövetséget megerősítse és erős, gyarapodó, az egész Kárpát-medencét a befolyása alá vonó királysággá szervezze. A hite és meggyőződése vezette, az, hogy Árpád vezér leszármazottjaként örökséget kapott, amelyért felelősséggel tartozik: felelőssége megőrizni és gyarapítani, miként felelőssége népét megvédeni és a boldogulását segíteni. Az államalapítás tette és Szent István jelleme szorosan összetartozik: a tett a jelleme egyenes következménye, nem választható el tőle."

A polgármester köszöntőjét követően Százhalombatta egyházainak vezetői megáldották az ünnepi kenyeret. A magyarok ősi hite szerint a test éhségét csillapító kenyér megszentelt dolog, az élet elsődleges forrása. Nem véletlen, hogy évszázadokon át, amikor megszegték a kenyeret, késsel keresztet rajzoltak rá. A kenyérben ugyanis saját munkájuk gyümölcsét és Istennek áldott adományát látták, miként a legfontosabb kenyérgabonánk, a búzaszem csirájában Krisztus arcát. Nem ismernénk ezt az ősi szokást Szent István nélkül, aki a kereszténység felvételével, a tanításnak megfelelően – az "élet kenyerét", Krisztust a magyarság mindennapi életének a részévé tette, a Megváltó testét szimbolizáló kenyeret pedig szentelménnyé, azaz különös tisztelet tárgyává a nép körében. Ugyanakkor, ha arra gondolunk, hogy a magyar nyelvben a megélhetés, az élet szavunk egyik szinonimája, megfelelője a kenyér, akkor egy újabb összefüggést is találunk, hiszen elmondhatjuk, hogy Szent István művével – a magyar állam megalapításával – népének immár több mint ezer éve életet, megélhetést, azaz kenyeret biztosított. Ezért nem csorbítja, hanem teljesíti az ünnepet, Szent István köszöntését az új kenyérért mondott hála.

A hagyományoknak megfelelően ezt követően a népművelők napja alkalmából Szigetvári József igazgató átadta a Barátság Kulturális Központ által alapított Zenálkó Etel Közművelődésért Közszolgálati Díjat az intézmény két munkatársának. A titkos szavazással megválasztott elismerést Kovács Györgyné, technikai munkatárs, valamint Őri Ildikó, művelődésszervező kapta.

Az est fénypontja a képviselő-testület által megítélt Kultúráért Százhalombatta Díj átadása volt. A kitüntetést a Barátság Kulturális Központ nyugállományba vonult igazgató-helyettese, a Sérültekért Alapítvány elnöke, Cseh Kornélné vette át Vezér Mihálytól. A díjazott meghatottan mondott köszönetet azoknak, akikkel együtt dolgozott, s azoknak, akik anyagilag és erkölcsileg segítették abban, hogy megvalósulhassanak azok a programok, amelyeknek kezdeményezője, motorja volt. Végezetül azt kívánta, hogy mindenkinek nagyon sok örömben legyen része, hiszen, ahol nincs kultúra, ott nincs öröm és emberség."

hirtukor online


2014.07.8. - Szakmai találkozó

"Szakmai találkozót tartott az ÉTA, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége július 2-án a Gátőrházban. A rendezvény célja az volt, hogy a lakhatással kapcsolatos törvényi változásokból adódó kérdésekre, problémákra megoldást találjanak a Sérültekért Alapítvánnyal közösen.
A Sérültekért Alapítvány az egyik alapítója az ÉTA elnevezésű, sérült emberekkel foglalkozó, civil szervezeteket összefogó országos szövetségnek, amely 1997-ben alakult. Cseh Kornélné, a helyi szervezet elnöke, az országos szervezet elnökségi tagja, így került a problémafeltáró, elemző, értékelő, és tapasztalatokat átadó tanácskozás Százhalombattára. A találkozó eredményeit a későbbiekben a minisztérium felé, illetve olyan felsőbb szervek felé továbbítják, akik valamit tehetnek a változás érdekében. A döntéshozók is kíváncsiak a lakóotthonokban dolgozók véleményére, hogy olyan típusú struktúrát építsenek fel, ami elsősorban a sérültekről szól, a sérültek érdekeit szolgálja.

A tematikus szakmai nap egyik kiemelt témája a lakhatás volt, miután az ehhez kapcsolódó törvény - bár hosszútávon kedvező – a mai, aktuális problémákra nem mindig nyújt megoldást. Például, ha most valaki támogatott lakhatási formát szeretne létrehozni, elég nagy nehézséggel találja szemben magát, de a már működő lakóotthonoknak is számos problémával kell megküzdeniük. A teljes struktúra változása – amelynek törvényi háttere még képlékeny állapotban van – magával hozza majd a feladatokat és tennivalókat, amelyeket egyrészt a már működő lakóotthonban foglalkoztatottaknak is meg kell ismerni, másrészt a nappali foglalkoztatásnál a hatályos törvények, rendelkezések változtatásait is nyomon kell követni. A szervezetek segítése érdekében tevékenykedik az ÉTA Országos Szövetség Lakóotthon Munkacsoportja, amely a 2000-es években jött létre. Mindazoknak nyújtanak segítséget, akik értelmi sérült felnőttek számára szeretnének biztos lakhatási formát elindítani.

A már életbe lépett, úgynevezett kiváltási program, az elkövetkezendő harminc évben a tö
bb száz sérültet foglalkoztató nagy intézményekből 12 fős lakóközösségbe helyezné ki az értelmi sérülteket. Ez egy állami "vállalkozás", de a civil szervezetek is létrehozhatnak támogatott lakhatási formát. Az első és egyik legfontosabb lépcső egy megfelelő épület kiválasztása, majd berendezése. A legnagyobb nehézség pedig a lakóotthon folyamatos működtetése, hogy olyan környezetet teremtsenek az értelmi sérültek számára, amely nagymértékben hasonlít az ép emberek életviteléhez. Halászné Gambár Mária, az ÉTA Országos Szövetség Lakóotthon Munkacsoport vezetője csodálattal beszélt a Sérültekért Alapítvány által kialakított környezetről, arról, ahogy a sérült fiatalokat foglalkoztatják és amilyen szeretettel és tisztelettel vannak a fogyatékosok iránt. Hangsúlyozta: ritka az a hely, ahol a szeretet minden négyzetcentiméteren látszik, és ahol a gondozók valóban az életüket teszik fel arra, hogy az általuk foglalkoztatott sérültek ugyanolyan méltó életet élhessenek, mint bárki más a Földön."

hirtukor online


2014.05.27. - Sárkányhajók, csónakok, biciklik

"2014-05-27 - Rengeteg résztvevő, remek hangulat és napsütéses szép idő jellemezte a sárkányhajóversenyt és Tófesztivált Százhalombattán, a Csónakázó-tavon május 24-én.

......................................

A négy hátránnyal élő csapat kiemelt futamon vett részt, kettő harmadik, egy második és egy első helyet hirdettek ki számukra a szervezők, így valamennyien díjazásban részesültek. Első lett az Arany SNI, második a "Habilibi", harmadik pedig Tordas, valamint a Gátőrház."

Hírtükör online


2014.05.9. - Civil sikerek

"A sérült emberek bentlakásos ellátásának új formái, valamint az autizmussal élők értékteremtő foglalkoztatása volt a témája annak a szakmai találkozónak, amit Miskolcon szervezett a Szimbiózis Alapítvány civil szervezetek és szakpolitikusok részvételével május 7-én. Százhalombattát Cseh Kornélné, a Sérültekért Alapítvány elnöke, valamint Holenárné Hlaszny Orsolya szakdolgozó képviselte.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztérium szociális és családügyi államtitkára, valamint dr. Kósa Ádám EP-képviselő a szociális intézmények fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Bemutatták a területen elért eredményeket és a következő időszak feladatait. Az ország különböző részeiben működő civil szervezetek vezetői arra is lehetőséget kaptak, hogy személyesen egyeztessenek az előadókkal.

Ennek során dr. Kósa Ádám elismerését fejezte ki a Sérültekért Alapítvány és a Felhőjárók Mozdulatszínház iránt. Az államtitkárral együtt megköszönte Cseh Kornélnénak azt a munkát is, amelyet az ÉTA (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége) vezetőségében végez.
Cseh Kornélné köszönetét fejezte ki Soltész Miklósnak azért a támogatásért, aminek eredményeként húsz éves bérleti szerződést köthettek a vízügyi igazgatósággal telephelyük, a Gátőrház további használatára. Kiemelte a KÖVIZIG vezetőjének empatikus hozzáállását is. Tájékoztatta partnereit arról is, milyen lehetőségeket, milyen odafigyelést és segítséget biztosít a százhalombattai önkormányzat a sérült emberek számára. Mindkét szakpolitikus elismerését és örömét fejezte ki."


2014.04.11. - Költészet és más finomságok

"2014-04-15 - Felhőn járni könnyedén kell, de óvatosan, mert könnyen akkorát dobban a szív, hogy könnyel telik a szem. Elég egy mozdulat, egy hang, egy szó, ami távolban élő vagy örökre eltávozott szeretteinkre emlékeztet, vagy mindennapi kapcsolatainkkal szembesít.
A Sérültekért Alapítvány április 11-i költészetnapi műsorának vázát ismét a Felhőjárók Mozdulatszínház új koreográfiái adták. Milyen a Felhőjáróknak felhőn járni? Örömteli. És ez nem csak a bevezető kisfilmből derül ki, ahol erről maguk vallanak, hanem abból a magabiztosságból is, ahogy egyre inkább uralják a színpadot, élvezik a rájuk irányuló figyelmet, hallatják hangjukat.

Az idei műsor a kontrasztok mentén kereste a kérdések kérdésére a választ: "mi végre vagyunk a világon?" Kellünk-e a világnak és a világ kell-e nekünk? Van-e szerepünk, feladatunk ez életben? Kell-e a szerelem, ha része az elválás és a fájdalom? Kell-e az élet, ha egyszer megöregszünk és vége? Az est mottóját Fernando Pessoa, portugál költő néhány sora adta: "Nem vagyok semmi. Sose leszek semmi. Nem is akarok lenni semmi. De azért a világ minden álma belém szorult." (Somlyó Zoltán fordítása.) Ahogy a "de" szócskával meg lehet fordítani egy történetet, úgy egy-egy gesztus, hangsúly, pillanat is képes az örömeinket, aggodalmainkat, gondolatainkat sarkából kifordítani.

Rendkívüli érdeme a szervezőknek az az energia, kreativitás, amit életre keltenek a meghívott vendégművészekben, akik a reflektorok fényében vallanak legbensőbb érzéseikről mozdulatokkal, szavakkal, ritmusokkal, dallamokkal. A visszatérő fellépők is mindig különleges, egyszeri élményt nyújtanak ezeken az esteken.

A nézők ilyenkor egy kicsit elemelkedve lebegnek ki a Barátság Kulturális Központ színházterméből, megtelve a költészet ünnepével."            Hírtükör online


2014.01.28. - Hajrá!

"2014-01-28 - Együtt egymásért küzdöttek sérültek és épek január 24-én a százhalombattai Városi Szabadidő Központban rendezett integrált játékos sportvetélkedőn.
A régió öt településéről – Tordas, Biatorbágy, Érd, Páty valamint a házigazda Százhalombattáról – érkeztek a különböző intézmények sérültjei, akik ép barátaikkal, helyi sportolókkal együtt vettek részt a versenyszámokban. A Sérültekért Alapítvány a Százhalombattai Kézilabda Egyesület játékosaival, az Arany János iskola SNI tagozata a 9/b osztály diákjaival karöltve küzdött a győzelemért.

A rendezvény anyagi hátterét az egy héttel korábban megrendezett Labdajáték Gála bevétele, valamint egy százhalombattai vállalkozó, Drienkó Károly személyes hozzájárulása biztosította. A feladatok mindegyike az összehangolt együttműködésre épített, amely során sérültek és épek igyekeztek felvenni egymás ritmusát, segíteni a közös cél elérését. Zseniális megoldásokat találtak ki, hogyan haladjanak együtt a hasuk közé szorított lufival, valódi összmunkát kívánt az egész csapattól a "mocsárjárás", okos szervezést és munkabeosztást a "szökés az állatkertből" nevű feladat. Az eltérő fizikai és szellemi adottságok ellenére egységbe kovácsolta a kis közösségeket a küzdelem, együtt hajtottak, drukkoltak, örültek vagy éppen bosszankodtak egy-egy futam során.

A versenyből mindenki győztesen került ki, kupával, oklevéllel, vásárlási utalvánnyal és nem utolsó sorban izgalmas élményekkel gazdagodtak. A díjátadó során a Pátyról érkezett csapat a Legsportszerűbb címet, a Biatorbágyi Fészek Egyesület a Legkitartóbb, az Érdi Habilitációs Központ csapata a Legnagyobb fejlődést mutató, az Arany János iskola SNI tagozata a Legfiatalabb, a Sérültekért Alapítvány a Legkiegyensúlyozottabb csapat címet nyerte el.

"Az első számú cél itt és most az önfeledt közös időtöltés – hangsúlyozta Pap Miklós önkormányzati képviselő a díjátadót követően. Hosszútávon pedig az integráció erősítése, aminek fontos része, hogy az iskolák is szép számmal képviseltették magukat a közönség soraiban."

Fekete László, a VSZK vezetője az egymás felé nyitás első lépései közt említette a sárkányhajó-versenyeket, amelyeken a jövőben is indulhatnak sérült csapatok. Az Együtt, egymásért - Hajrá! program a tervek szerint tavasszal és ősszel újabb találkozókkal folytatódik."

Hírtükör online


2013.11.26. - Kultúra és piac

"Hangulatos kezdeményezésnek ad otthont a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban, ahol minden hónap harmadik vasárnapján vásártérré változik az udvar, megtelik finom házi termékekkel és terményekkel, kézműves portékákkal és programokkal.
"Kerestük a lehetőséget, hova mehetnénk árulni az alapítvány műhelyei által készített kézműves termékeinket – magyarázza az ötlet születését Cseh Kornélné, a Sérültekért Alapítvány elnöke. Ekkor fogalmazódott meg az elképzelés, hogy miért mi mennénk? Jöjjenek inkább hozzánk a vásározók és a vásárlók!"

A KultúrPiacot októberben indították, és már novemberben közel háromszor annyian keresték fel – árusok és látogatók egyaránt –, mint az első alkalommal. Füstölt finomságok – sajtok és húsáru – illata járta be a kertet, színes őszi terményeket, házi lekvárokat, savanyúságokat kínáltak az őstermelők. A kézműves szépségek már a karácsony közeledtét jelezték. Természetesen kipakolták szövött, fonott, festett, fűzött portékáikat a Sérültekért Alapítvány műhelyei is. A kultúra nem csak termékekben, de a hangulatban és a kísérő programokban is megjelenik. Az egészséges életmód jegyében a szervezők igyekeznek olyan szolgáltatásokat is kínálni, amik jobb – testi és lelki – közérzetet biztosítanak. Ehhez járulnak hozzá a különböző színpadi produkciók, előadások és kiállítások is.

Az árusokat Hegedűs Krisztina, az alapítvány munkatársa koordinálja. Törekszik rá, hogy különböző kínálattal érkezzenek és valóban őstermelők jelenjenek meg terményeikkel. Figyel arra is, hogyan viszonyulnak a vevőkhöz, mert fontosnak tartja, hogy a KultúrPiac megőrizze otthonos, meghitt hangulatát. Emellett a kereskedőket elsősorban önszerveződésre buzdítják a házigazdák, nem üzleti, sokkal inkább partneri viszonyt szorgalmaznak köztük. Ennek eredménye, hogy ők is szerveznek olyan kereskedőket, akik gazdagítják a választékot. A decemberi piacon találkozhatunk majd kézműves csokoládéval, mézeskaláccsal is. "A városban sokan alkotnak különböző technikákkal, nagyon szép dolgok születnek – fűzte hozzá az alapítványi titkár. Szeretnénk nekik is lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra."

A portékák mellett változatos műfajú előadások és kiállítások teszik teljessé a családi kikapcsolódást és a feltöltődést. Decemberben a Bodza Színház és vendégeik zenés-irodalmi csokorral lépnek színre a karácsony, a lecsendesedés jegyében.

A KultúrPiac a téli hónapokban 9 és 13 óra között várja a látogatókat a Gátőrházban (Szellő u. 44.), legközelebb december 15-én."

hirtukor online


2013.11.12. - Átutazóban a volt kormányfő

"2013-11-12 - A Batta Ipari Parkban és a Sérültekért Alapítvány dunafüredi központjában is látogatást tett Gyurcsány Ferenc november 8-án. A Demokratikus Koalíció elnöke országjáró körútja során tért be Százhalombattára, ahonnan a 8. számú választókerület másik két településére, Szigetszentmiklósra majd Szigethalomra utazott tovább.
Gyurcsány Ferencet Varjú László pártigazgató, Szabó Attila, a választókerület országgyűlési képviselőjelöltje, valamint helyi pártszervezők kísérték százhalombattai látogatása során. Az ipari parkban kis- és középvállalkozókkal találkoztak. A megbeszélésen elhangzott, legnagyobb problémájuknak a fizetési fegyelem hiányát tartják, amire a volt kormányfő szerint a harminc napos kötelező fizetési határidő törvénybe iktatása, illetve a fordított Áfa bevezetése is megoldás lehet.

A Sérültekért Alapítvány központjában Gyucsány Ferenc nagy érdeklődéssel hallgatta Cseh Kornélné, a civil szervezet titkárának beszámolóját a szervezet és a telephely működésről. Elhangzott: a rendszerváltás óta sokat fejlődött a sérültek ellátása Magyarországon. Lebontották a nagy intézményeket, elindult a korai fejlesztés, az oktatás, de továbbra sincs megoldva a szakképzés és a tanköteles kor utáni foglalkoztatás. A Sérültekért Alapítvány személyre szabott fejlesztést biztosít a dunafüredi Gátőrházban, ahol a nappali foglalkoztatásban harmincegyen vesznek részt. Mellettük olykor sztrókon átesett betegek, illetve az Idősek Gondozó Háza lakói is részt vesznek a foglalkozásokon. Baranyi Pálné, aki 23 éve egy éves önkormányzati képviselői tiszteletdíjából alapította a civil szervezetet, kiemelte az iskolákkal ápolt kapcsolatokat, amelyek nagyban hozzájárulnak a sérültek önbecsüléséhez és társadalmi elfogadásukhoz is. A látogatók megtekintették, miként dolgoznak a különféle kézműves műhelyekben az alapítvány által támogatott, fogyatékkal élő emberek, és megnézték a Felhőjárók Drámacsoport rövid műsorát is.

Gyurcsány Ferenc a sajtó képviselőinek azt mondta: szociális intézményeket, egyetemeket, üzemeket látogat országjáró körútja során. "Korrepetáltatja magát Magyarországból." Személyes tapasztalata is az, hogy a szellemi, illetve mentális sérüléssel élő gyerekek fejlesztése, foglalkoztatása csak a tanköteles kor végéig "van kitalálva" Magyarországon. Az érintett családok nem kapnak intézményesült segítséget az iskolaévek után, arra a kérdésre pedig végképp nincs válasz, mi lesz a sérültekkel, amikor családjuk már nem tud többé gondoskodni róluk."

Hirtukor online


2013.06.27. - Megosztott Aranyszív

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg Aranyszív Napja elnevezésű juniálisát a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 22-én.

A civil szervezet által 2003-ban, az Önkéntesség Évében alapított Aranyszív-díjat ez alkalommal megosztva Oláh Mihályné, egykori intézményvezető és a Városi Szabadidő Központ kollektívája kapta, akik hosszú évek óta segítik a sérülteket.

Oláh Mihályné aktív szerepet vállalt az alapítvány nappali intézményének létrehozásában, majd 2007-ig vezette is azt. Tíz éven keresztül az OKJ-s szakmatanulás oktatója, szervezője és irányítója volt. Nyugdíjazását követően is szívén viseli az ellátottak sorsát, és tudásával segíti az alapítvány működését. A minőségbiztosítási rendszer létrehozója, segítője.

Legutóbbi közös programunk a sárkányhajó-fesztivál volt – mondta Fekete László, a VSZK intézményvezetője -, amelyen az alapítvány is indított csapatot. Mindenki jó érzéssel látta örömüket és lelkesedésüket. A közös sportrendezvényeken túl strandhasználattal, parkoló-használattal és asztal-, illetve székkölcsönzéssel támogatják az alapítványt. Ősztől pedig sporteseményeket szerveznek számukra.

A rendezvényen ezúttal is fellépett és nagy sikert aratott a Felhőjárók Drámacsoport, amely az utóbbi időszakban több nemzetközi fesztiválon is elismeréseket gyűjtött be. (HTV)

 

 


2013.06.19. - Aranykupával tértek haza

Június 11. és 15. között rendezték meg a XI. Nemzetközi Színházi Fesztivált sérültek számára a lengyelországi Tczew-ben. A találkozón a százhalombattai Sérültekért Alapítvány Felhőjárók Drámacsoportja ismét lenyűgözte a közönséget.
Odafele pihenésképp egy napot a gyönyörű Krakkóban töltöttek, majd másnap megérkeztek Tczew-be, a Gdansk-hoz közeli, észak-lengyelországi kisvárosba. Szállást 70 kilométerrel odébb, egy hatalmas, háborítatlan fenyőerdő közepén, egy tórendszer partján álló nagy szállodában kaptak. A közel 40 résztvevő csoport, összesen 500 sérült és kísérőik benépesítették és felszabadultan vették birtokba a csodálatos környéket. "Fantasztikus volt a szervezés és vendégszeretet" – emelte ki Rédli Éva, a Felhőjárók Drámacsoport koreográfus-drámapedagógusa. Minden napra szerveztek számukra valamilyen programot: hajózást, grillezést, jelmezes játékot, batikoltak ruhákat, készítettek óriási festményeket, amiket a szállodában aztán kiállítottak.

Maga a fesztivál kedden kezdődött. A különböző európai országokból érkezett csoportok sorra bemutatták műsoraikat. Minden fellépő kapott valamiért aranykupát: a legjobb díszletért, a legjobb jelmezért, a legjobb karakterekért vagy másért. A Felhőjáróknak a lett konzul adta át a díjat a legjobban kifejezett emberi érzésekért. Ezen a találkozón is azt tapasztalták, mint tavaly Írországban, hogy a legtöbb sérültekből álló társulat a könnyed mókázást, a nevettetést tűzi ki célul, néha egészen egyszerű eszközökkel - szemben a Felhőjárók drámai jeleneteivel, sokszor az érzelmek egészen viharos erejével, vagy súlyos és csendes jelenlétével.

A százhalombattai közönség legközelebb augusztus 17-én, a Summerfest keretében megrendezett Aranyszív napon láthatja a társulatot.

2013.04.17. - Felhőjárás együtt

A Felhőjárók Drámacsoport által kezdeményezett költészetnapi műsor teltházat vonzott április 11-én este a százhalombattai Barátság Kulturális Központ színháztermébe.

A Sérültekért Alapítványnál dolgozó értelmi fogyatékkal élő felnőttekből álló drámacsoport idén ismét új koreográfiával indította az estet, és tulajdonképpen az évadot is. A Rédli Éva és Szélpál Stefi drámapedagógusok által vezetett csoport az előző időszakban fantasztikus nemzetközi sikereket ért el sérült és ép művészek számára szervezett drámafesztiválokon, belföldön és külföldön egyaránt. Egyre többen ismerik meg azt a különlegesen őszinte világot, amit a Felhőjárók és vezetőik képviselnek.

Az idei kulcsszó – Együtt – jegyében ezúttal különböző közös produkciókat is láthattunk. Az egyre rangosabb műsor nem csak a nézőteret képes megtölteni, de egyre többen szerepelnek is benne. Évről évre új műfajok és új előadók bukkannak fel, akik szeretnék hozzáadni a maguk művészetét a költészet ünnepléséhez. Az egység, a mély közösségérzés azonban nem hogy fellazulna, de mindinkább erősödik.

Egy ilyen beszámoló nem alkalmas arra, hogy felsoroljuk a két órás műsorban felvonult neveket vagy műsorszámokat, és a hangulat, az érzelmek széles skálája – a fekete-fehér állóképtől a színes esernyőkig, a remegő kéztől a vad táncig – sem idézhető fel néhány szóval.

A Felhőjárókat, a szavak nélküli költészet művészeit mégis ki kell emelni, hiszen köréjük épül minden évben ez az alkalom. Az ő világukból bomlanak ki, az ő sorsuk indítja útjára azokat a gondolatokat, amik mentén megszületnek a produkciók. Bármi is legyen az aktuális évben a plakáton szereplő kulcsszó, a lényeg az emberi kapcsolatok, az érzelmek kifejezésének végtelen variációjú lehetősége. (Fotók: Bach Viktória)
hirtükör online

 


2013.03.20. - Werkstatten:Messe 2013 kiállítás

2013. március 14-17 között, immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre Nürnbergben a kiállítás, ahol közel 13,000 m2-nyi terület állt rendelkezésre a bemutatkozáshoz. Az eseményen több, mint 18.500 látogató vett részt.  "A Civil CÉHálózat tagjaként, Magyarországot képviselve Nürnbergben mi mis megmutathattuk magunkat.....

A hatalmas nürnbergi Messe Center ad helyet évente a sérült embereket foglalkoztató, termékeik, integrációs tevékenységük, valamint a köréjük épülő színvonalas infrastruktúra bemutatásának.

A négy napos kiállítás a százhalombattai Sérültekért Alapítvány számára új lehetőség volt. Bemutattuk termékeinket, tevékenységeinket, párbeszéd kezdődött külföld felé, promóciós termékbemutató cd-nk, szórólapunk segítségével. Sikert arattak sérült embertársaink munkái is. Nem titkolt célunk az európai piac felé nyitás. Minőségben, szolgáltatásban, termék színvonalban is megálljuk a helyünket. Olasz, francia, német, és orosz cégek, magánszemélyek, köztük fogyatékkal élő emberek érdeklődtek és vásárolták meg termékeinket . A sérült és egészséges emberek egymás felé nyitása, elfogadása itt valóban megvalósult.

Került kosarunk templomba, szövött sáljainkat tucatjával vitték el egyszerre, textil lovacskáink ajándékok lettek, üvegképeinket húsvéti ajándéknak vásárolták. A készítők lelkének darabja ott maradt a tárgyakban, és dolgozik értük, értünk.  Minőség érkezett  Magyarországról, a kézművesség dicsérete, mely elismerésre talált Nürnbergben is.

 

 


2013.02.14. - Nürnbergbe készül a Sérültekért Alapítvány

"A németországi Nürnbergbe készülnek a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársai, március 14-től 17-ig ugyanis a fogyatékossággal élő kézművesek nemzetközi termékbemutatóján és vásárán vehetnek részt.

A Sérültekért Alapítvány a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felkérésére közreműködhet a programban, amely keretében összesen tíz magyar civil szervezet kapott lehetőséget, hogy a nemzetközi piacon is bemutassa minőségi kézműves termékeit. A nagyszabású rendezvényen ugyanis a potenciális megrendelők is részt vesznek.

Az alapítványnak igen szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie, de ez nem okoz gondot, hiszen évek óta a válogatott, iparművészek, népművészek által fejlesztett termékekkel igyekeznek piacra kerülni, méghozzá nem is sikertelenül. Kézműves tárgyaik legnagyobb részét már megrendelésre készítik – mondta el Cseh Kornélné titkár. Igaz, mivel kapacitásaik viszonylag szűkösek, már most fonják a karácsonyra szánt kosarakat.

A nemzetközi vásárra való felkészülés sok időt és energiát igényel a munkatársaktól, hiszen egységes arculatot, magas minőséget írnak elő a szervezők, a termékekről katalógust és igen pontos leírást is készíteni kell. A költségeket azonban a minisztérium állja. A százhalombattai sérültek kézműves termékeit kamion szállítja Németországba, ahol külön standon állítják ki őket.

Az eseményre üvegképekkel is készült az alapítvány műhelye, amelyek Nürnberget, illetve Százhalombattát ábrázolják. Emellett üveg dísztárgyakat, nemez-, vessző-, szőttes dísz- és használati tárgyakat, táskákat, gyöngy ékszereket állítanak ki.

hirtükör online

 


2012.12.15. - A Felhőjárók felléptek az Alukol karácsonyi műsorán

"Köszönjük szépen! Színvonalas, szívbemarkoló, őszinte előadást láttunk! Személy szerint, olyan érzéseket váltottak ki belőlem, amiket nem tudom, mikor éreztem utoljára és olyan szavak, gondolatok jutottak eszembe, amik az ember hétköznapjaiból hiányoznak!"

Berencsi Brigitta


2012.12.15. - Kéz a kézben

"Lehet-e meghitt egy többszáz fős rendezvény? Lehet. December 15-én a Forrás Néptáncegyüttes és a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény „Együtt a család” című karácsonyi gáláján egy nagy és erős közösség ünnepelt együtt a százhalombattai Barátság Kulturális Központ színháztermében.......

Az év egyik kulturális és érzelmi szenzációját a Forrás Néptáncegyüttes és a Felhőjárók Drámacsoport hozta. Közös előadásuk a közösség dicsérete, ami a valódi értéke egy néptáncegyüttesnek vagy drámacsoportnak. A táncosok megtanulták a Felhőjárók mozdulatsorait, amiket Szélpál Stefi és Rédli Éva alakítottak ki Yann Tiersen és Cseh Tamás dallamaira. Az ép néptáncos és az értelmileg sérült fiatalok közös nyelvükön, a gesztusok segítségével élték át és mutatták be az emberi kapcsolatok, érintkezések számos árnyalatát."

 

www.hirtukor.hu


2012.12.14. - Tükröződés - Tükörkép

"Ezt a címet viselte a hetedik Adventi találkozások rendezvénysorozat, amit a Szent István templomban, illetve termeiben tartottak december 14. és 16. között. ......

Lenyűgöző és egyben megható produkció következett, a Felhőjárók drámacsoport karácsonyi műsora. Valamennyi mozdulatuk, taglejtésük szeretetet sugárzott. Precízen koreografált játékuk azt bizonyította, hogy ők is teljes értékű emberek lehetnek. Pedig hányan tekintik őket számkivetetteknek."

www.hirtukor.hu


2012.12.6. - SAP Labs - családi nap

December 6.-án Mikulás napi játszóházi foglalkozást tartottunk az SAP Labs -nál dolgozó családok számára. A jó hangulatú programon zsákvászon angyalkákat, csuhéj szaloncukrot, karácsonyfa díszeket készítettünk a gyermekekkel. Az SAP Labs támogatta az írországi útunkat, cserébe felajánlottuk szolgáltatásunkat, amit ezen a napon igénybe is vett a cég.


2012.10.16. - Adni és kapni jó

"Különleges eseménynek lehettek részesei, akik október 13-án délután részt vettek a Sérültekért Alapítvány javára szervezett jótékonysági koncerten. A rendezvényt eredetileg a Duna-partra tervezték, de a változékony időjárás miatt mégis inkább a zárt helyszín, a Pártok Háza Díszterme mellett döntöttek a szervezők.

A rendezvényen Sinka László alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Cseh Kornélné, a Sérültekért Alapítvány titkára köszönte meg a szervezőknek, Bukovinszky Miklósnak és Taubert Norbertnek a kezdeményezést, valamint a támogatásokat, felajánlásokat, amelyeket többek között a városban működő két nagyvállalat és más cégek, szervezetek ajánlottak fel, illetve a közönség a belépőjegy megvásárlásával.
A műsor első fellépője a Felhőjárók Drámacsoport volt, akik három műsorszámmal is készültek. Majd a SATU Alternatur zenekar következett, amelynek tagjai között az egyik szervező is zenél.

A rendezvényt egy közös szám eléneklésével zárta a Liszt Ferenc Vegyes Kar, a Szent István kórus és a SATU Alternatur.

A jótékonysági rendezvény bevételét a sérült emberek kulturális és szabadidős tevékenységének finanszírozására kívánja felhasználni a Sérültekért Alapítvány.  Cégek 220 ezer, magánszemélyek 40 ezer forintot fizettek be, emellett többen sárga csekkeket is vittek a rendezvényről."
www.hirtukor.hu

 


2012.09.4. - Tizenhét év után

Tizenhét éve vagyok tagja a Forrás Néptáncegyüttesnek. Egészen kicsi korunkban összebarátkoztattak minket a színpaddal, így már hosszú idők óta nem beszélhetek az előadások előtt megjelenő lámpalázról. Egy-egy szereplés az életünk része lett, sokszor rutinként éljük meg. Vannak persze olyan esetek, amikor új koreográfiával debütálunk, olyankor mégis csak hevesebben ver az ember szíve, és kétszer is átgondolja a lépéseket. De még ilyenkor sem izzad vagy remeg a kezem, nemrégiben viszont mégis átéltem ezt.

2003-ban alakult városunkban a Sérültekért Alapítvány Felhőjárók drámacsoportja. Olyan értelmileg, illetve mozgásban korlátozott fiatalokat foglalkoztatnak itt, akik nem elégedtek meg a nekik szánt "nem teljes élet" megbélyegzéssel. Különböző koordinációs mozdulatokból összeállított darabokat készítenek. Megható, vidám és komoly számok is születtek már náluk. Az biztos, hogy miután valaki megnézi a produkciójukat, újra értelmezi a sérült fogalmát.

Az idei Summerfesten a két művészeti csoport úgy döntött, hogy közösen lép a közönség elé, hiszen céljuk is közös: az értékek közvetítése. A Felhőjárók is, akárcsak mi, Forrásosok, hozzászoktak a szereplésekhez. Mégis, úgy érzem, ez valami egészen új és szokatlan volt.

A táncosok közül nyolcan jelentkeztünk erre a produkcióra, négy lány és négy fiú. Miután végignéztük, mit is kéne megtanulnunk, barátnőm odahajolt hozzám, és ezt súgta a fülembe: "Biztos, hogy elég erősek vagyunk mi ehhez?" Nem tudtam neki válaszolni. A szívem azt súgta, hogy felkészülten jöttem, de a szemem meghazudtolt, mert elérzékenyültem.

A gyakorlások során közel kerültünk egymáshoz, szó szerinti és átvitt értelemben is. Hiszen a páros tánc alapja kontaktus a másikkal. Azt hiszem, mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy pár találkozás után gördülékenyen dolgoztunk együtt, és a próbatermen kívül is jóban lettünk.

Augusztus 17-én, Az aranyszív napján elérkezett a várva várt pillanat. Tudtuk, hogy nemsokára mi lépünk a színpadra, de most nem a szokott érzés töltött el. Izzadt a tenyerem, remegett a térdem, szívem a torkomban dobogott és semmire sem emlékeztem a műsorunkból. Félve tekintgettünk egymásra táncos társaimmal. Sosem féltem még így, egyetlen egy fellépés előtt sem, mégis vártam, hogy mi sül ki a dologból. Szemem sarkában ott csillogott a könny, és senkire nem mertem nézni, csakis Felhőjáró páromra, aki velem ellentétben magabiztosan mosolygott, rám nézett és csak ennyit mondott: "Ne izgul!j", majd megsimogatta a vállamat. Nem tudom miért, de ennyi éppen elég volt. Fent, a színpadon minden rendben ment, nem volt tévesztés, se reszketés. Csak mi voltunk, senki más, megszűnt a világ néhány percre. Nem kellettek szavak vagy gesztusok, egy nyelv létezett csak, a szereteté. Leírhatatlan az érzés, ami akkor elfogott, csak a meghajlásnál eszméltem újra magamra. A közönség tapsban és könnyekben tört ki. Mi sem tudtuk visszatartani a sírást, csak "sérült" barátaink mosolyogtak.

Úgy látszik, ennyi kell ahhoz, hogy két világ találkozhasson. Végtelen tánc és határtalan szeretet. Ha bárki megkérdezné tőlem ma, hogy kész vagyok-e az előttem álló következő kihívásra, már biztosan azt válaszolnám, hogy igen, felkészültem. (Fotó: Bach Viktória)

Fazekas Zsanett
hirtükör online

2012.10.1. - Kiállításon jártak az Arany alsó tagozatos diákjai

 

A "Játék éve" programsorozat első állomása az Ünnepek és hétköznapok Pest megye és Budapest tárgyalkotó népművészetében című tárlat megtekintése volt az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatos diákjainak. Szeptember harmadik hetében minden osztály átsétált a Barátság Kulturális Központba, ahol végignézték a használati eszközöket és díszítő népművészeti alkotásokat.
A játékbabák, a vesszőből készült bölcső, a botos bábok kiválóan kiegészítették a "Játék éve" programsorozatunkat, a néprajz és technikaórák tananyagát. Láthatták a gyerekek azt is, hogy milyen természetes anyagokat lehet felhasználni az eszközök elkészítésekor. Iskolánk egyik kiemelt célja, hogy megismertessük a tanulókat a magyar nép hagyományaival, a különböző népi mesterségekkel. A kiállított tárgyak között mindenki megcsodálhatta a gyöngyfűzők, hímzők, fa- és bőrművesek, szőnyegszövők, hangszer- és viseletkészítők alkotásait. A tárlatvezetés utáni kézműves foglalkozáson készített, népviseletbe öltöztetett bábokkal, illetve a népi motívumokkal díszített könyvjelzőkkel büszkén tértek vissza az iskolába. Bizonyára családjukban is meséltek a gyerekek a csodálatos gyöngygallérokról, a körtemuzsikáról és a teknőbőgőről.
Köszönjük a lehetőséget a BKK munkatársainak, Nagy Rozál művelődésszervezőnek és a Sérültekért Alapítvány munkatársainak, akik szakszerű, a gyermekekhez szóló vezetéssel segítettek megismerkedni a kiállítás anyagával.
www. hirtukor.hu

2012.08.16. - Ünnepek és hétköznapok

"A bölcsőtől a menyegzőig kísérik végig életünket azok a tárgyak, amelyeket a Pest Megyei Közművelődési Intézet és a Barátság Kulturális Központ kiállításán láthatnak az érdeklődők.

Az Ünnepek és hétköznapok Pest megye és Budapest tárgyalkotó népművészetében című tárlat közel száznegyven alkotónak és alkotóközösségnek nyújt bemutatkozási lehetőséget. ....... A gyűjtemény célja, hogy bemutassa, népművészeti örökségünk napjainkban is lehet a célszerűség, használhatóság és szépség eszménye.
......... A városlakók és a világ számos tájáról érkezett vendégek megismerkedhetnek a magyar népművészet szinte valamennyi ágával, egyedi tárgyaival, viseleteivel................
A színházterem nézőterén helyet foglalók előbb virtuális, majd valódi sétát tehettek a "tiszta szobá"-ban, megcsodálhatták a palóc hímzéseket, a színes gyapjúszőnyegeket és a természetes anyagokból készült kiegészítőket. A százhalombattai alkotókat Trombitás József és Trombitásné Gombos Mária faművesek, Winklerné Petri Kis Borbála viseletkészítő, illetve a Sérültekért Alapítvány képviseli a tárlaton."

www.hirtukor.hu


2012.07.11. - Mindent megmutatttunk

"Elismeréssel nyilatkozott Százhalombattáról az Entente Florale Europe verseny zsűrije, akik 7-én hat órás program keretében ismerkedtek meg városunkkal. A zsűri elnöke, Inka Truxova értékelésében külön kiemelte a tisztaságot, rendezettséget és a környezettudatos nevelés jól látható eredményeit, valamint a rendelkezésükre bocsájtott – a versenyre készített – kiadványokat, amiket „több mint tökéletesnek” nevezett.

............................

A Sérültekért Alapítványhoz menet ismerhette meg a zsűri a Városi Szabadidő Központ létesítményeit. A Mezőföld Csücske Alkotóműhely nagyon fontos állomása volt a programnak, mivel az Entente Florale Europe szervező bizottsága minden évben tematikus különdíjakat hirdet. Egyik ilyen idén az esélyegyenlőség. A díjra Százhalombatta külön kiadványt készíttetett, amely bemutatja, hogyan karolja fel az önkormányzat a sérült embereket. A Felhőjárók műsora minden résztvevőt mélyen megérintett. A fogyatékkal élők foglalkoztatását Cseh Kornélné, a Sérültekért Alapítvány titkára mutatta be.
......................
Ezüst fokozatot ért el Százhalombatta az Entente Florale Europe uniós városszépítő-versenyen. A díjat szeptember 14-én a hollandiai Venlo-ban vette át Vezér Mihály polgármester.
www.hirtukor.hu

2012.07.6. - Felhőjárók Írországban

A százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház megnyerte a cork-i Irish Performing Arts Festival dráma fődíját és elnyerte az írek szeretetét. Június utolsó hétvégéjén szó szerint és átvitt értelemben is a felhők fölött jártak.

- Úgy éltük meg az egész kalandot, mint egy tündérmesét – idézi fel Szélpál Stefi, drámapedagógus a saját és a Felhőjárók érzéseit. Valódi csapatmunka volt a kollégákkal. Mindannyian azon fáradoztunk, hogy "felhőjáró fiataljaink" jól érezzék magukat.
A sérült fiatalok produkcióit Szélpál Stefi és Rédli Éva rendezte színpadra. Czuppon Gabriella, az alapítvány intézményvezetője tolmácsolt és konferált az előadásokon, Angyalné Czeczon Zsuzsanna a gazdasági részt tartotta kézben. Törköly Gábor, fafaragó, ahogy a hétköznapokban, úgy itt is nagy segítséget jelentett erejével, derűjével, kivételes humorával sokszor átsegítette a csapatot egy-egy nehezebb pillanaton. Cseh Éva, a Sérültekért Alapítvány elnöke pedig összefogta, egyben tartotta az egész történetet.
A hétfő hajnali hazatérés másnapján, még kicsit fáradtan a többnapos, megfeszített koncentrációtól, de az átélt izgalmaktól boldogan elevenítette fel a két nővér – Szélpál Stefi és Rédli Éva – az írországi kalandot.
A repülőgép hajnalban érkezett Cork-ba, Írország második legnagyobb városába. 15 fok és folyamatosan permetező eső fogadta őket. A buszcsatlakozást csak úgy érték el, hogy a készséges reptéri szolgálat félórára visszatartotta számukra a járatot.
- Mindenhol azt tapasztaltuk, hogy nagyon szívélyesek, kedvesek és segítőkészek az írek. Kivéve, amikor EB meccset néznek egy pub-ban...
Reggel 7 órakor foglalták el a szállást és 9 órakor már indulniuk is kellett a főpróbára. Ez után tudtak kicsit körülnézni a nyüzsgő nagyvárosban. Megcsodálták a hatalmas, gótikus Szent Péter és Pál katedrálist, benne a különleges, szép arcú, de szúrós szárnyú angyalokat. Egy viktoriánus épületben tárult eléjük a híres cork-i piac, amit tavaly az angol királynő is meglátogatott. A tágas csarnokban különböző sajtokat, számtalan tengeri herkentyűt találtak, és a híres ír vajat, amit minden reggelinél élvezhettek.
A fesztivál három szekcióból – zene, tánc és dráma – állt, Cork és környékének különböző helyszínein zajlott. A Felhőjárók találkoztak a másik magyar csapattal, az énekes produkcióval szereplő, ajkai Hangadókkal, de sajnos a fellépésüket nem látták. Megismerve a többi drámai produkciót, azzal szembesültek, hogy más csoportok egészen máshogy kezelik a sérülteket. Azok az előadások a sorstársaiknak szólnak, bolondozásaik inkább sajnálkozást váltanak ki a közönségből és a különbséget hangsúlyozzák. Szemben a Felhőjárók darabjaival, amik pedig megszólítják a többségi társadalmat is és a közös élményekre építenek.
- A drámapedagógiai módszerek számunkra eszközök, amivel színpadra segítjük azokat az érzéseket, amik valójában belőlünk indulnak ki. Ezek az érzelmek, indulatok találkoznak a zenével és azokkal az impressziókkal, amiket a Felhőjárók is ugyanúgy élnek meg a kapcsolataikban. Az így született koreográfiáknak végeredményben már nincs közük a drámapedagógiához. Amikor a Felhőjárók mozdulatszínháza bemutatta két jelenetét – Yann Tiersen zenéjére a Kötődéseket és a Pályaudvart – előbb nagy csend, majd óriási ováció fogadta őket. Ott egyből ki is derült, hogy megnyerték a fesztiváldíjat. A nagy közös plakett mellett, egy-egy emlékérmet kapott minden felhőjáró: Bangó Nikoletta, Besze Kristóf, Csizmadia Péter, Egyed Valéria, Jandó Zsófia, Liszencziás Erzsébet, Nagy Péter, Oraveczki Teréz Takács Anita, Takács Ákos és Volárovics Ágnes.
- Nagyon büszkék vagyunk a Felhőjárókra, igazán remek csapat! Odafigyeltek egymásra, segítettek, ha kellett. Soha egy panaszszavuk nem volt, rendkívüli az akaraterejük és a fegyelmük. Csak elismeréssel tudunk szólni róluk!
Rögtön az előadás után menniük kellett, hogy szabadtéren, az ír utca emberének is bemutassák műsorukat. A belvárosban kivételesen sütött a nap, a helyi fúvószenekar muzsikált, sokan összegyűltek hallgatni őket. Előadókat megvárakoztatni egyébként is udvariatlan, de sérült fiatalokkal szemben ez kimondottan nagy figyelmetlenség. Két órán keresztül zajlottak az egyéb programok, mire a Felhőjárók sorra kerültek.
- Még most is bosszankodom – fakad ki Stefi.
- Magunkban lázongtunk, az emberek lézengtek – fogalmaz Éva. Közben beborult az ég, feltámadt a szél és esni kezdett. A közönség elszivárgott.
Két magyar – egy pszichológiát tanuló egyetemista lány, Nagy Andrea és egy idősebb hölgy – tudva, hogy hazai csapat is érkezik a fesztiválra, egy nagy magyar zászlóval érkeztek, hogy megnézzék és ünnepeljék őket. Várakozás közben a battaiak elmesélték a lánynak, hogy kik ők, honnan jöttek, miről szólnak a Felhőjárók: legalapvetőbb érzéseinkről – szeretetről, haragról, dacról – mesélnek a gesztusok nyelvén. Andrea mindebből olyan lelkesítő beszédet kerekített és mondott be a mikrofonba, hogy kijöttek az emberek a környező boltokból, pubokból, hamarosan újra sokan gyűltek köréjük.
- Épp a pályaudvari jelenetet adtuk elő, amikor belibbent egy piros ruhás nő és két bőröndöt kitépve a játszók kezéből, elszaladt. Mi teljesen lebénultunk, Bangó Niki viszont gyorsan kapcsolt és visszaszerezte a kellékeiket. Ez igen kellemetlen közjáték volt. A produkció végén a Dzsungel könyvéből adtuk elő a "jelelős" számot. Az írek nagyon figyeltek, jeleltek és énekelték velünk a magyar szavakat. Látszott, pontosan érzik, miről van szó, együtt mozdultak velünk. Utána sokan odajöttek hozzánk, hogy elmondják, milyen mélyen megérintette őket, milyen erősen hatott rájuk az előadás. Egy helyi fiatalember azt mondta, élete legmeghatározóbb spirituális élményét élte át velünk. Ezek a találkozások voltak a legjobbak!
Megismerkedtek az egyetlen, hozzájuk hasonlóan szavak nélkül játszó drámacsoporttal. Az ír társasággal Czuppon Gabriella fel is vette a kapcsolatot és megbeszélték, igyekeznek uniós pályázatot találni, hogy valamilyen a közös produkciót valósíthassanak meg a jövőben.
A fesztivál keretében a Felhőjárók felléptek Cork-tól nem messze, a Skibbereen nevű városban is, ahol egy, a Sérültekért Alapítványhoz hasonló szervezet látta őket vendégül. Ezen utazáson ismerkedtek meg egy osztrák kórussal, akikkel igen jó kapcsolatba keveredtek: a buszozás során elénekelték a saját dalaikat, de találtak közös dallamot is. A két csapat elérhetőséget is cserélt annak reményében, hogy találkoznak még. Skibbereen-ben nem csak sérültek léptek fel, hanem helyi népzenészek is, akiknek muzsikájára mindannyian ír körtáncot jártak.
A szabadnapjukon elmentek Kinsale-be, egy valóságos mesebeli kikötővároskába az Atlanti Óceán partján.
- Útközben is csak ámultunk a zöld ezer árnyalatában pompázó réteken, a mindenfelé legelésző teheneken, birkákon. A városka középkori, erődítményszerű vára még most is nagyon szép, azon túl pedig kitárul az óceán. Feküdtünk a zöld fűben, néztük a kék eget. Gyönyörű volt!
Írországban körülbelül kétezer fős magyar kolónia él, akiket saját szervezetük segít a beilleszkedésben, letelepedésben. Itt dolgozik Szlovák Péter, ügyvéd, akinek segítségével megismerhették kicsit Dublint is.
Végül eljött a búcsú napja. A fesztivál igazgatója – Eoin Nash – szintén nagyon lelkesedett a százhalombattaiakért, mondta is egyik alkalommal, hogy majd találkoznak a zárógálán. Czuppon Gabi azonban jelezte, hogy sajnos a költségvetésükbe az estély belépődíja már nem fért bele. Ekkor Eoin Nash felhívott valakit. A battaiak ritkán hallottak ír beszédet kint tartózkodásuk alatt, de a fesztiváligazgató most erre váltott. Majd – már ismét angolul – közölte a csoporttal, hogy várják őket a zárófogadásra.
Ráadásul az a megtiszteltetés érte a Felhőjárókat, hogy felkérték őket, adják elő jeleneteiket az ünnepi műsorban, a közel négyszáz fős, nemzetközi közönség előtt.
Igazi, filmekből ismert, klasszikus estélyen találták magunkat. Mindenki harsogóan színes, pompás ruhákban, roppant elegánsan és vidáman ünnepelt. Emelkedett hangulatban nézték a kivetítőn a fesztivál képeit, és ha meglátták magukat vagy társaikat hangosan örvendeztek. A Felhőjárók megilletődötten álltak köztük.
- Nagyon izgultunk, hogy mi vagyunk az egyedüli fellépők. Gabi felkonferált bennünket és a Felhőjárók bemutatták a darabokat. Itt is a "jelelős" énekkel zártuk a produkciót. Egyszer csak mindenki felállt és mutatták velünk együtt a jeleket. A szám úgy ér véget, hogy megöleljük egymást. Most mindenki ölelt mindenkit: írek, belgák, norvégok, osztrákok, németek, angolok, finnek... Mindenki, aki csak odafért. Éreztük a szeretet-energiákat végigsöpörni a termen...
Utána vacsora és jó hangulatú mulatság következett. A Felhőjárók is feloldódtak, igazi örömtánccal ünnepeltek.
- A hazaúton szó szerint is megéltük a felhőjárást. A szokásos esőben, hatalmas fekete felhők alól szállt fel a gép – ahogy egyre magasabbra emelkedtünk, tisztult az ég, míg végül felemelkedtünk oda, ahol szikrázóan sütött a Nap, alattunk gyönyörűen hömpölyögtek a felhők. Így jöttünk haza.

 

Hírtükör online


2012.06.22. - Ez a nap más, mint a többi

"Június 14-én az Eötvös iskola 1-2. évfolyamos tanulói kirándulást tettek a Mezőföld Csücske Alkotóműhelybe.
Angyalné Ceczon Zsuzsanna és munkatársai voltak segítségünkre. Az ő irányításukkal nagyon változatos tevékenységeken vettünk részt. A kézműves foglalkozáson szalvétabohócot készítettünk, majd a játszókatúrán természetes anyagokból épített akadálypályán próbálhattuk ki ügyességünket. Pihenésképpen krumplis pogácsa és bodza szörp várt minket. Növénybatikolással terítőt is készítettek a gyerekek.
A másság megértése, a gyengébbek segítése azért fontos, mert megelőzhetjük az előítéletek kialakulását. Az elfogadást iskolánk alapelvei között fogalmazza meg. A délelőtt folyamán jó alkalom volt erre a Felhőjárók műsorának megtekintése és a velük való közös játék.
A napot iskolánk 2. b osztályos tanulóinak vidám tanévbúcsúztató zenés műsora zárta.
Hazafelé felnőtt és gyerek egyaránt elmondhatta, hogy ez a nap valóban más volt, mint a többi.
Eötvös Loránd Általános Iskola"

Hírtükör online


2012.06.19. - Aranyszív a térképen

„A Sérültekért Alapítványnak otthont adó dunafüredi Gátőrházat szívvel kellene jelölni a térképen” – mondta Mikulásik Gábor, a 2012. évi Aranyszív-díj egyik kitüntetettje a június 16-i ünnepségen.

Az alapítvány kilencedik alkalommal örvendeztette meg gálaműsorral támogatóit, és emelt ki újabb két segítőt – Baranyi Pálnét és Mikulásik Gábort –, akiknek az Aranyszív-díjjal is kifejezték köszönetüket. Mikulásik Gábor a százhalombattai Szent László Cserkészcsapat vezetője, a Dunamenti Erőműben dolgozik. A cserkésztörvények szerint ahol csak tudnak, kötelességük segíteni, és itt mindig lehet – fogalmazott, majd hozzátette: végül mindig ők kapnak, ők gazdagodnak a találkozások során. Az önkormányzat mellett az erőmű az egyik legfontosabb támogatója az alapítványnak. Többek között azzal is segítik munkájukat, hogy dolgozóiknak rendszeresen a Mezőföld Csücske Alkotóműhelyből származó kézműves tárgyakat ajándékoznak. A közelmúlt gazdasági nehézségei újragondolásra kényszerítették a vállalatot, de Mikulásik Gábor közbenjárásának is köszönhetően a Sérültekért Alapítvány maradt a támogatandók között.

1990-ben az első százhalombattai önkormányzati testületben már képviselte Baranyi Pálné a városlakókat, közülük is leginkább a segítségre szorulókat. Természetes volt számára, hogy az első év során összegyűlt tiszteletdíját is valamilyen elesetteket támogató alapítványnak ajánlja fel. Cseh Évának ekkorra már konkrét tervei voltak a Sérültekért Alapítvány létrehozására, csak az alaptőke hiányzott. E két elszánt hölgy több mint húsz évvel ezelőtti találkozásának és ezt követő agilis munkájának köszönhetően alakult ki mindaz, ahova a Sérültekért Alapítvány, a Felhőjárók Mozdulatszínház, a Mezőföld Csücske Alkotóműhely – és legfőképp az általuk foglalkoztatott sérült fiatalok eljutottak.
Baranyi Pálné a mai napig tagja az alapítvány kuratóriumának, képviseli ügyüket a különböző helyzetekben. Az elmúlt évek során maga is részese volt az Aranyszív-díjak odaítélésének, s emiatt díjazottja nem lehetett. Ám az idén áthágták ezt a szabályt, ami jó alkalom volt felidézni a nehéz kezdeteket és együtt örülni, hogy mostanra sokkal gördülékenyebben zajlik az alapítvány élete. Csak azt sajnálja, hogy sokan, akik egyébként jó szívvel támogatják a civil szervezet tevékenységét, mégsem látogatják rendezvényeiket. Nem is tudják, mit hagynak ki!
Sinka László alpolgármester szintén tagja a kuratóriumnak és egyébként is szívesen vesz részt minden városi eseményen. A mai napig örül, hogy azonnal elfogadta Cseh Éva alapítványi titkár néhány évvel ezelőtti felkérését, és bekapcsolódott a sérülteket segítő munkába.
A Pajta Színpadon egymást váltották az alapítvány barátai, a művészvendégek és produkcióik – kórus, tánc, vers, hangszeres muzsikák –, amit a Felhőjárók Mozdulatszínház előadása foglalt keretbe. Az ebédszünet után a házigazdák nagy kedvence, a Vakrepülés Színjátszó Egyesület látássérült énekesei adtak fergeteges koncertet.
A Sérültekért Alapítvány egyik legnagyobb értéke a kézműves alkotások - kosarak, üvegképek, szőttesek, táskák és ékszerek - mellett a Felhőjárók drámacsoport, akik által meg tudják mutatni magukat. Mára nem csak a város és Magyarország, de hamarosan az egész világ előtt, némi pénzügyi átcsoportosítással, valamint cégek és magánszemélyek támogatásával ugyanis sikerült egészen közel kerülni az írországi Corck-i fesztiválhoz, ahol több fogyatékkal élőkből álló európai drámacsoport között mutatkozhatnak be.
Az alapítvány abban is támogatja a fogyatékkal élőket, hogy szakmát tanuljanak és dolgozzanak. Takács Ákos kertész végzettséget szerzett és az utóbbi években egyre fontosabb szerepet tölt be a Felhőjárók társulatban is. Mivel még sosem ült repülőn, ettől egyelőre nem fél, mégis nagyon várja az utazást. Járt már kisebb határon túli turnékon a Martonvásári Fúvószenekarral, ahol tenor kürtön játszik, de úgy véli, az írországi utazás más lesz. Nagyon komolyan készülnek, hogy határozott és hatásos legyen a produkciójuk.
- Nagyon büszke vagyok a Felhőjárókra – mondta Cseh Éva, az alapítvány szakmai vezetője. Egy ilyen fesztivál, amin most részt vehetnek, megmutatja, hogy a kultúra az a közös nyelv, amivel mindenkit meg lehet szólítani, mindenkihez el lehet jutni
A drámacsoport az Arany-szív gálaműsorában is bemutatott - Yann Tiersen zenéjére Szélpál Stefi és Rédli Éva által készített - két koreográfiával fogja képviselni hazánkat és Százhalombattát a nemzetközi találkozón júniusban, Írországban."
Hírtükör online

2012.06.19. - Klezmer zene és kerti összejövetel - gazdag program júniusban az OMMYE-nél

 

... június 13-án tartottuk hagyományos júniusi kerti összejövetelünket a Gátőrházban, közösen a Sérültekért Alapítvány gondozottaival. A finom ebédről és a hozzávaló borokról ezúttal is egyesületi tagjaink gondoskodtak. Volt csülök- és birkapörkölt, lecsó, paprikás krumpli, palacsinta – szóval senki sem maradt éhen, szomjan.
Ebéd után megható percek következtek: a Felhőjárók csoportja mutatta be a műsorát. Örülünk, hogy írországi utazásuk költségeihez önkéntes adományainkkal is hozzájárulhattunk. A jó hangulatú nap délután a szokásos tombolasorsolással és a borverseny eredményhirdetésével zárult. ...
Hirtükör online

2012.05.31. - Fruit of Care

Jó példák

A fruit of care alkotta meg a HBLF a sokszínűségért című program térbeli logóját, melyet több cég tehetett ki a polcára.  A diófa talpon álló, fémvázra húzott különböző színű és nagyságú nemezgömbök nagy hatással voltak a díjazott cégek képviselőire.

Ezen a héten a Dreher néhány munkatársa látogatott el százhalombattai védett műhelyünkbe, ahol értelmi fogyatékos kollégáinkkal együtt kézműveskedtek. Gallyakból kis kerítéseket fontak, amiket aztán ültetett növények köré helyeztek el. Nemsokára képbeszámolónkat is láthatják.

Köszönet a figyelemért!

A fruit of care csapata nevében, Jakab Áron, ügyvezető


2012.05.31. - A budapesti Petőfi Sándor Gimnázium levele

Kedves Stefi! Kedves Felhőjárók!

A 2011-12-es tanév egyik legemlékezetesebb napját köszönhetjük Nektek, amikor úgy éreztük, valóban történt velünk, bennünk valami, ami sokkal több, mint amit tantárgyak keretében meg lehetne tanítani, mint amit mi, pedagógusok a legjobb szándékkal törekszünk átadni a tanítványainknak a Másik emberről, annak elfogadásáról, az együttélésről, a szeretetről.

Az idén először próbálkoztunk az ún. MÁS-NAP elnevezésű rendezvény-sorozatunkkal, amikor azt szerettük volna, hogy a tanítványaink, egyszóval a teljes tanulóifjúság és a kollégáink (550 fő) egy rendhagyó napon vegyenek részt, melynek lényege a szociális érzékenység, az együttérzés, a fogyatékkal élők, a szükséget szenvedők iránti figyelem felkeltése, megtapasztalása. A tanulókat különböző, az intézményen belüli és kívüli programok várták, melyekre a saját érdeklődésük szerint jelentkezhettek. Volt, aki állatmenhelyre látogatott, mások a Láthatatlan kiállításra, gyermekotthonba, idősek otthonába mentek – ismét mások filmeket nézhettek a magyarországi menekülttáborokról, a gyengén látókról, az idősekről, a dadogókról, a hajléktalan színházról stb. Eljött hozzánk a Máltai Szeretetszolgálat képviselője, hogy bemutassa az ott folyó munkát; szerveztünk vérvételt és sorolhatnám.

Ezen a palettán fontos szerepet szántunk a Felhőjárók Csoportnak, már csak azért is, mert az egész nap alapötletének születésében is meghatározó volt a Veletek-Általatok évekkel ezelőtt, egy fesztiválon szerzett felejthetetlen élmény, s ezt másokkal is szerettük volna megosztani! Nagyon hálásak vagyunk Nektek, hogy eljöttetek; hogy sikerült újabb emberek szívébe vinnetek a művészet és a szerető közösség erejét! Külön öröm volt, hogy személyes megszólalásokra, kisebb beszélgetésekre is sor került és mi is tanulhatjuk, hogyan legyünk ügyesebbek a kapcsolatteremtésben, hogyan közeledjünk a fogyatékokkal élő embertársainkhoz; milyen gesztusokra van szükségük, s mi magunk is ismerjük fel mindazt, ami igazán lényeges. Példaértékű az a mód, ahogy egymással léteztek, beszéltek, dolgoztok! Az előadás, a jelenlétetek közvetlen hatását Ti is megtapasztalhattátok a közönség körében, de hadd mondjam, hogy mind a mai napig sokat emlegetünk Titeket, sokat gondolunk Rátok, mert Ajándék voltatok nekünk!

Szívből kívánom és remélem, folytatjátok a felhőjárást; sokan találkozhatnak a Csoport munkájával, szellemiségével a jövőben is, s sokaknak lesz módjuk megtapasztalni, mekkora példa a mai világban az  ilyen alkotó közösségek kisugárzását megérezni, mint a Tiétek!

Sok erőt, örömet és támogató közösséget kívánok Mindnyájatoknak; minden Felhőjárónak, minden munkatársnak és szívből remélem azt is, hogy a legközelebbi MÁS napunkon is találkozhatunk Veletek a Petőfi Sándor Gimnázium falai között, ahol TI OTTHON vagytok!

Szeretettel, az iskola nevelőtestülete és diáksága nevében is:

 

Farkas Edit tanár

 

Budapest, 2012.május 28.


2012.05.24. - A Kőrösi Csoma Sándor Ált. Iskola 1.a osztályfőnökétől

"Amikor a „ Mindannyian mások vagyunk!” témahetet kigondoltam, - és ezen belül, hogy ellátogatunk Hozzátok -  akkor már elkezdtük az elsőosztályosokkal az iskolai munkát. Már az első hetek során kirajzolódott, hogy sok olyan gyerek van az osztályban, aki magatartási, beilleszkedési gondokkal küzd. Állandó volt a csúfolódás, árulkodás, egymás piszkálása, a türelmetlenség másokkal szemben. A z előző osztályunkat  nagyon elfogadónak, befogadónak sikerült  nevelni (került is át hozzánk más osztályból gyerek, hogy majd nálunk beilleszkedik - sikerült), és mivel az idei elsőseink között is van SNI gyermek, ezért  minél előbb szerettem volna elejét venni az őt ért negatív megjegyzéseknek. A Kőrösi Iskola integráló intézmény, nem lehet nem tudomásul venni azt a tényt, hogy bizony autistától kezdve az enyhe értelmi fogyatékosig mindenféle diákot tanítanunk kell a maga szintjén még akkor is, ha nincs erre speciális képesítésünk, csak az empátiánk, toleranciánk és persze az alap pedagógusi diplománk. Pontosan ezért volt jó hozzátok elmenni, mert az ott dolgozó szakemberekből áradt a szeretet, a türelem. Ami a mi munkánkhoz is elengedhetetlen feltétel, hisz emberekkel foglalkozunk. Csak hogy úgy tűnt ott nálatok, hogy nektek ez nem fogy el soha, mindig készek vagytok arra,hogy a sérült fiatalok fontosnak, hasznosnak  érezhessék  magukat. Kiegyensúlyozott, boldog, egymást tisztelő emberekkel találkoztunk . Láttuk,hogy sérült fiatalok, akikről a gyerekek, de talán még mi is korábban azt gondolhattuk, hogy biztosan nem képesek a segítség nélküli, alkotó életre,olyan dolgokhoz értenek, amihez az elsősök, vagy mi  nem. Sőt a gyerekek szerint „ Az anya se tud ilyet!”

Nagyon hálásak vagyunk nektek, hogy betekinthettünk abba is, hogy  milyen olajozottan működik egy nap nálatok, hogy a rendszeresség, a következetesség, kiszámíthatóság  hogyan épül be ezeknek a fiataloknak a mindennapjaiba és hogy  ezen a kézműveskedős , játszós napon is egy emberként álltatok helyt valamennyien az ott dolgozó szakemberek és fogyatékkal élők egyaránt.

Szíves fogadtatásban volt részünk az Alkotóház tevékenységi köreinek elméleti  bemutatásától kezdve a gyakorlatias  kosárfonáson, szövésen, gyöngyözésen, lángos evésen, teázáson, szörpözésen, népi játékokkal teli akadálypályán át a  drámafoglalkozásig. És mindezt nagyon értékelték agyerekek. Egy olyan vidám,  színes napot tölthettünk el az Alkotóházban, ahol a MÁS-ok nem is voltak annyira mások. Legalább is a gyerekenek ez volt az egyöntetű, meghatározó véleménye.  A projektünk szlogenje az volt, hogy „…mert mindenki jó valamiben.” És valóban! Kipróbálhatták azelsősök magukat minden következmény nélkül, a többszöri javítási lehetőséget is beleértve olyan tevékenységekben, játékban, ahol a fogyatékkal élők voltak a segítőik. Hisz ők otthon voltak, magabiztosan mozogva a saját birodalmukban, teljes szívükkel látták el a házigazda feladatát. Ki semfogynak a gyerekek azóta sem, nem győzik mesélni, hogy találkoztam azóta  azzal a nénivel, akivel a szőnyeget szőttük, milyen kedves  volt, aki aszörpöt öntötte, aki megvigasztalt , amikor sírtam,  milyen finom volt a lángos, milyen jót játszottunk az udvaron, felköszöntöttek a születésnapomon,mind az öt csirkét bele tudtam dobni a kosárba, jó volt kergetőzni a „bácsival”,  kitettük a konyhába a kosarat amit fontam, én sem tudok olyanszépen színezni, pedig nekem két kezem van…

Igen, hiszem, hogy ha vannak ilyen nyitott intézmények, mint amilyen a Tietek, akkor sokkal inkább elfogadjuk az egyébként felfoghatatlant. Nem bámulja  a kicsi gyerekek se értetlenül a sérülteket, mert már fogta a kezét ,vagy ha a szülei elhúzzák onnan, ahol fogyatékkal élőkkel találkozhatnak, esetleg maradni szeretne, hiszen már látta őket, hogy képesek színpadi produkcióra, lehet velük játszani, értik a viccet,  sőt olyankézműves dolgokhoz értenek a velük foglalkozó szakemberek által, amiből eladható, értékes portéka válik.

Sokoldalú, közvetlen , barátságos,szeretetteljes,  nyitott intézmény a Sérültekért Alapítvány MEZŐFÖLD CSÜCSKE ALKOTÓHÁZA, ahová érdemes ellátogatni ha szeretetből, emberségből, empátiából, toleranciából  kívánunk feltöltődni, valamint ha kézműves munkák iránti alkotó kedvünk támad. Az élmény garantált!

Osztályunk nevében köszönöm, hogy ott lehettünk: Szarvas Renáta, a százhalombattai  Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk. és AMI  1.a osztályosztályfőnöke."

Ercsi, 2012-05-23


2012.04.17. - Mindannyian mások vagyunk

"Április elején fontos, a mindennapjainkat is érintő  témát jártunk körbe a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 1.a osztályával.
A "Mindannyian mások vagyunk!" c. projekt keretében tanórákon és a szabadidős tevékenységek alkalmával a figyelem középpontjába került egymás elfogadása, önmagunk és mások alaposabb megismerése.
Kezdésként egy kis osztály KI MIT TUD? keretében  minden kisgyerek megmutathatta, hogy miben nagyon ügyes. Természetesen, oklevelet kapott valamennyi bátor fellépő. Játszottunk ön- és társismereti drámajátékokat, olvastunk egymás segítéséről  szóló történeteket és sokat beszélgettünk a sérült emberekről, az ő életükről.
A szavakat tett  követte, hiszen ellátogattunk a Sérültekért Alapítvány Mezőföld Csücske Alkotóházába is, ahol nem csak az ott tevékenykedő felnőttek, de még az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket.  A sérültek és az ott dolgozó szakemberek segítségével betekintést nyerhettünk azokba a tevékenységekbe, amelyek mindennapjaikat kitöltik. Fontunk kosarat, gyöngyöztünk, szőttünk, ettünk kemencében sült kenyérlángost is, ki lekvárral, ki tejfölösen, medvehagymával. Volt, aki  többször is  kipróbálta az akadálypályát, felmérve ezzel saját ügyességét, majd  a sérültekkel közösen vehettek rész a gyerekek drámafoglalkozáson. Sokszínű, vidám, tartalmas, szeretetben gazdag napot töltöttünk ott."
...............................
Szarvas Renáta, az 1. a osztályfőnöke

hirtükör online


2012.04.17. - Felhőjárás jó időben

"Nyárra mindent elönt a zöld és a meleg, azután úgy marad őszig, de a mostani illat- és szín-pompa csak néhány hétig tart. A százhalombattai Felhőjárók drámacsoport, a Sérültekért és a Világfa Alapítvány évente egy költészetnapi műsorba sűrítik bele mindazt, amit érdemes tudni a világról.

Az idei különleges költészet nap témája április 13-án a Barátság Kulturális Központban az Időtlenség volt. Az amatőr és professzionális előadók tánccal, zenével, versekkel és gesztusokkal meséltek az időről. Huszonéves lányok, családanyák, nagypapák és a Felhőjárók, akik mindezek egyszerre. Hozták mindannyian a maguk életéből a maguk ajándékait az ünnepre, és ezek az ajándékok mind rímeltek egymásra. A közös ritmust az idő adta, a dallamot pedig az őszinte lelkesedés, amivel mindannyian színpadra léptek.

Szélpál Stefi és Rédli Éva évről évre csodálatos műsort alkotnak a Felhőjárókkal és a barátaikkal, mert aki látta a közel ötven fellépőt, azt gondolta, valamennyien régi jó barátok.
Az időről és időtlenségről készült kisfilmben, amit nyitányként láthatott a közönség, Deáki Károly azt mondta: "az idő arra van, hogy a teret tettekkel töltsük meg." A közel két órás műsor alatt a fellépők megsokszorozták az időt és megtöltötték cselekvéssel. Volt ideje táncnak és tapsnak, dobbantásnak és simogatásnak, zenének és hallgatásnak. Volt ideje a szólásnak és a szabadságnak. Számos olyan pillanat, amiket gondosan meg kell őrizni. Jól fognak jönni télen."
Hírtükör online

2012.03.14. - Felhőjárók a felhők fölött

Egy pályázat révén Írországba utazhat a százhalombattai Sérültek Alapítvány Felhőjárók Drámacsoportja. A fogyatékkal élők nemzetközi művészeti fesztiváljára kaptak meghívást. Ha segítséget kapnak tágabb környezetüktől, valóra válhat az álmuk.

Eddig csak írországi csoportoknak szólt a júniusi Corck-i fesztivál, az idén nyitottak először Európa felé. A Felhőjárókat hosszas szelektálás után, egyedüli magyarországi drámacsoportként választották ki a szervezők – mondta el Rédli Éva drámapedagógus. Ahhoz azonban, hogy eljuthassanak Írországba, támogatásra van szükségük, mivel saját pénzükből nem tudják fedezni az utazás, a szállás és az étkezés költségét.

A százhalombattai Sérültekért Alapítvány égisze alatt működő Felhőjárók 2002-ben kezdtek el drámajátékokat próbálni. Ebből alakult ki különleges mozdulatszínházuk, amellyel azóta számos városi rendezvényen is felléptek. Szerepeltek az ország különböző fesztiváljain – Kapolcson a Művészetek Völgyében, Budapesten a Művészetek Palotájában –, amatőr színjátszók rendezvényein, sokszor egyedüli sérült csoportként.

Vágytak rá, hogy közönség elé kerüljenek, így indult 2004-ben költészetnapi műsoruk, amit idén április 13-án 18 órától mutatnak be a BKK színpadán. Minden fellépés, minden utazás nagy kaland a társulat számára, hiszen sokan közülük a közvetlen környezetüket is nehezen hagyják el szociális és egyéb halmozottan hátrányos körülményeik miatt. "Álmodni sem mertek volna ekkora utazásról" – mondta Szélpál Stefi, a csapat másik drámapedagógusa.

A Felhőjárók Drámacsoport minden fellépése misszió is egyúttal. Előadásaik során valamennyi sérült embertársukért kiállnak, valódi interakciót hoznak létre ép és sérült emberek között, aminek köszönhetően közösen fejlődnek. Mozdulataik alapvető emberi érzelmeket, élményeket – kitaszítottságot és szeretetet – jelenítenek meg. Produkcióik egyetemesek, hiszen gesztusaik a világ minden táján ugyanazt jelentik.

Az egyetemes üzeneten túl egy szelet Magyarországot is vinnének magukkal Írországba. Kalapos játékuk motívumai a magyar virtust idézik, műsorukban felcsendül Cseh Tamás Tangója is. A fesztivál keretében fellépnek utcákon és tereken, különböző diákközönségek előtt. Ha odaérnek, megmutathatnak valamennyit Százhalombatta szellemiségéből, kultúrájából is, aminek mára vitathatatlanul részévé váltak a Felhőjárók.

Aki szívesen segítene nekik, felajánlását május végéig küldheti a Sérültekért Alapítvány 11742135-20094038 számlaszámára. További információt a serultekert.hu honlapon találnak....

Hírtükör online

 


2012.02.28. - Disznóvágás a Gátőrházban

"Különleges programmal ünnepelte a farsangot az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete Százhalombattán február 24-én. Disznóvágást rendeztek a Sérültekért Alapítvány dunafüredi központjában.
Gyöngy Márton klubtag a Hírtükörnek elmondta: szerették volna az ott foglalkoztatott sérülteknek megmutatni, milyen egy igazi disznóvágás, hogyan történik a hagyományos húsfeldolgozás, emellett a felajánlott disznótorossal az alapítvány mindennapi költségeihez is hozzá kívántak járulni. Az OMNYE és a Sérültekért Alapítvány évek óta együttműködik, amely eddig egy-egy napos színes programot jelentett nyaranta."

Hírtükör online


2012.05.12. - Szélpál Stefivel a Felhőjárókról

"Május 1-jén a pusztaszabolcsi motoros klub rendezvényén szerepeltek a FELHŐJÁRÓK. Akkor határoztam el, hogy bemutatom őket a térség lakóinak, hadd ismerjék meg minél többen ezt a remek csapatot! Érzelmi szálak is fűznek a csoport vezetőihez: Szélpál Stefivel egy faluban nőttünk fel, gimnáziumba is mindketten Érdre jártunk. És bár évtizedek óta Százhalombattán élnek, néha összefutottak útjaink, legutóbb a drámapedagógia kapcsán. Húgával, Rédli Évával a százhalombattai Sérültekért Alapítvány által működtetett foglalkoztatóban tartanak az ifjú és felnőtt sérült embereknek hetente többször foglalkozást. Ezeknek a dráma-óráknak, és a Felhőjárók Egyesület bemutatkozó előadásainak szerintem különösen nagy jelentősége van manapság. Hajlamosak vagyunk ugyanis a külsőségek alapján ítélni, a látszatra a kelleténél többet adni, és a fogyasztói társadalom elvárásai szerint tenni dolgunkat. Néha azt gondolom, szinte már nem is illik kimutatni az érzelmeinket, mintha le is szoknánk lassan arról, hogy időt adjunk magunknak a lelki örömökre!

Hát ezért volt számomra megrázó, mikor a mozgás-, látás- vagy értelmileg akadályozott emberek jöttek – láttattak velünk valamit – aztán legyőztek bennünket! Legyőzték az előítéleteket, lerombolták a falakat, amiket épít körénk a rohanó világ, és újra hinni engedik, hogy van szeretet a mindennapjainkban, segítenek észrevenni a szépséget, ami mellett eddig elmentünk. Mennyi üzenete van egy kézfogásnak! Mennyit mondanak az emberi szemek!!! Elgondolkodtak azon, milyen színe van egy hangnak? Milyen mozdulatokat idéz elő egy ritmus? Mi mindennel lehet zenét „kelteni”? – Hát ezért kell megnézni őket, hogy ilyen kérdésekre választ kaphassunk! Hogy tudomásul vegyük: mindannyiunknak kötelessége megkeresni és alkalmazni a szépet a mindennapjainkban, törekedni a harmóniára. Nem baj, ha az nem felel meg a legutolsó divatnak! Nem gond az sem, ha nem tökéletes, amit csinálunk, és ha nem a reklámok sulykolta ideálokat követi! Inkább az a baj, ha kibúvót keresünk, ha megalkudunk, és nem teszünk olyant, ami igazán örömöt okoz! És… nem probléma az sem, ha nem csak magunkra gondolunk… ha a körülöttünk élők is kapnak egy kicsit a boldogságból…

  • 2003-ban alakultunk, 18 és 54 év közötti felnőttek a tagjai. Jelenleg 20 fő körüli a létszámunk.
  • Tulajdonképpen bárhova szívesen elmegyünk, ahol szeretettel várnak bennünket! Jó hangulatú kirándulások azok az alkalmak, amikor az ország szinte bármely tájára meghívtak bennünket, és elutaztunk, hogy bemutassuk azokat a „szösszeneteket”, amikkel készülünk. A kis falvak rendezvényeitől a Parlament előtti karácsonyi színpadig (2008. december) szinte mindent elvállalunk, ami az időnkbe és a kereteinkbe belefér.
  • Egy-egy alapötlet kapcsán hagyjuk, hogy kinyilvánítsák a csoport tagjai az érzelmeiket. Tulajdonképpen ez a kulcsszó: milyen hangulatot, érzelmeket keltenek bennük a ritmusok, a zene, az elhangzott szó… Műhelymunka, amit végzünk: mindenki belerakja a közös kalapba a saját egyéniségét, és abból születnek a végleges mozdulatok. az üzenetetek az újság olvasóinak?
  • Mondanivalónk: lássák-hallják, mire képes az ember, ha sérült is, hogy csodáljuk! És szeressük őket azért, amit csak ők tudnak. Tanuljunk tőlük - van mit!

A Sérültekért Alapítvány már közel 20 éve működik a dunafüredi Gátőrházban. Ebbe az igényesen kialakított, természetes anyagok felhasználásával, kézműves technikákkal épített-készített környezetbe hívják az alapítvány vezetői és tagjai egy-egy rendezvényre a Kistérségi Kapocs olvasóit is. Amikor százhalombattai programot ajánlok a Gátőrházban, akkor erre a háttérre gondoljanak, kedves Olvasóink!Az alapítványnak és az egyesületnek pedig nagyon sok sikert kívánok a további munkához és a fellépésekhez. Jó lenne, ha a mi térségünkbe is minél többször eljönnének! Ez az üzenet, amit a csoport közvetít, a lehető legtöbb emberhez el kell, hogy jusson!!!"

Kistérségi kapocs


2011.10.28. - Mindenki abból ad, amije van

"Takács Judit kétgyermekes családanya, fodrász, Ercsiben él, de ezer szállal kötődik Százhalombattához. Egyebek mellett ingyen vágja a haját a hajléktalanoknak és a Gátőrházban foglalkoztatott sérülteknek. ...

Édesanyjával együtt, aki szintén fodrász, kéthavonta járnak a Sérültekért Alapítvány Szellő utcai intézményébe, ahol már kész lista várja őket, hogy kiknek kell rendbe tenni a frizuráját.
- Minden alkalommal körbevezetnek, megnézem, milyen szépségeket gyártottak. Sajnos, kevesen tudják, milyen gyönyörű kézműves termékeket készítenek, de én szinte minden alkalommal veszek egy-egy apróságot."

Hírtükör online


2011.08.22. - Ilyen az ember, egyedüli példány

"Az idén nagykorúvá vált (de már régen azzá érett) Summerfestre a kezdetektől érvényes volt a híd metaforája: a népek táncainak színes seregszemléjével rövidítette le az utat országok, nemzetek és emberek között. Ez a híd az utóbbi években többsávosra bővült: immár művészeti ágakat is összekapcsol az egyre inkább összművészetivé váló fesztivál, és összekapcsolja a sérült és többé-kevésbé egészséges embertársainkat is. Ezen a többsávos hídon különösen nagy volt a forgalom az Aranyszív napján, augusztus 17-én.

Délelőtt, a fesztiválsátorban került sor az Aranyszív Gálára. A Gördülő Táncegyüttes tagjai kerekes székben mutattak be különböző stílusú táncokat, őket az Érdi Habilitációs Központ "Csengettyűsök" csoportja követte színvonalas zenei produkciójával, majd a százhalombattai Felhőjárók mozdulatszínházát ismerhette meg a magyar érdeklődőkből és külföldi táncosokból álló közönség.
Jelképes a gesztus, ahogy előadásuk végén tükröt tartottak a közönség elé. "Ilyen az ember. Egyedüli példány." Mintha ezzel a Kosztolányi-sorral üzennék nekünk: mindannyian mások vagytok, de úgy leztek nemcsak egyedüliek, hanem egyediek is, ha vállaljátok és megmutatjátok önmagatok teljességét, ahogy mi is tesszük önmagunk előtt és előttetek. Utolsóként a Vakrepülés látássérült színész-énekesei léptek színpadra néhány ismert sláger erejéig. Egyikük elmesélte előző napi élményét. Egy "nem szomjas" fiatalember megkérdezte tőle: "Te tényleg vak vagy?" Válasz: "Igen." Mire a kérdező: "Akkor igyál még, és kettőt is fogsz látni." Ez a "nem szomjas" honfitársunk egyáltalán nem volt tapintatlan. A sajnálkozás, az értetlenség, a negatív vagy a túlzott pozitív diszkrimináció az, ami tapintatlan. Ezért most tapintatosan (és őszintén) a délelőttről csak ennyit: színvonalas produkciókat láttunk. A többit elárulták a mosolygó, tapsoló, táncoló külföldi fiatalok, akik fellépésükre vártak a közönség soraiban.

Az Aranyszív napjának délutánján a Sérültekért Alapítvány Szellő utcai központjába várták a versszerető városlakókat. A tavalyi évben kitalált Népszavalás idén is folytatódott: az érdeklődők a "szavalófülkék" magányában kérhettek verset a Kiskörúti Színisuli növendékeitől. Ezt interaktív előadás követte, amelyben helyet kaptak klasszikus versek színpadi átértelmezései, nyilvános beszédgyakorlatok a színinövendékeknek és versismereti vetélkedő a közönség bevonásával. (A győztes jutalma, hogy megírhatja ezt a cikket.) Galambos Zoltán, az iskola vezetője az előadások szünetében nagy színészeink versmondó felvételeiből válogatott. A fiatalok produkciója után Kiss Judit Ágnes és a Viharlámpa együttes előadásában a költőnő verseit hallgathattuk meg Fűri Anna megzenésítésében.

Csak üdvözölni lehet, hogy a képzőművészet és a zene után az irodalom is szerves részévé vált a Summerfestnek, de még szélesebb lenne a fesztivál hídja, ha a szervezők a külföldi vendégeket is bevonnák az eseménybe, akik előadnák hazájuk költészetének néhány darabját és a magyar irodalom lefordított gyöngyszemeit anyanyelvükön. Hogy legyen a magyar, a bolgár, a francia, az olasz vagy éppen a perui vers is mindenkié."

 

Hírtükör online

2011.09.19. - Csizmát dobálni szabad!

"Kellemes őszi séta, megpihenés egy hangulatos udvarban, máktündér készítése, krumpligörgetés, konfliktuskezelő drámajátékok és fogyatékkal élő embertársaink megismerése. Ez mind megvalósítható egy délutáni foglalkozás keretében Százhalombattán, a Gátőrházban.

"Hogyan ismerhet meg, ha még soha életében nem látott?" Ezen gondolkodott a kis herceg, amikor az egyik kisbolygóra érve a királlyal találkozott Antoine de Saint-Exupery művében. Ha nem utazunk másik bolygóra, akkor is, szinte naponta találkozunk a környezetünkben fogyatékkal élőkkel, de nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, hogyan ismerjük meg az ő világukat. Különösen nehéz ez a kapcsolatteremtés a gyermekek számára.

A képzeletbeli falakat segítenek lebontani a Sérültekért Alapítvány által működtetett nappali foglalkoztató munkatársai a Gátőrházban. A szakemberek népi kismesterségeket – szövés, kosárfonás – tanítanak a fogyatékkal élő fiataloknak. Ez a munka segíti fejlődésüket, a többségi társadalomba való beilleszkedésüket. A foglalkozásokra ellátogató óvodás és kisiskolás csoportoknak pedig segít abban, hogy megtanuljanak megfelelő módon együtt élni a sérültekkel, és megismerjék értékeiket.
- Többfajta programra várjuk a gyerekcsoportokat – mondta el a Hírtükörnek Czuppon Gabriella szociálpedagógus, intézményvezető. Kézműves játszóházainkban készíthetnek nemezlabdát, csuhévirágot, rongybabát, gyékénycsigát és még sok más apró tárgyat. Ezeket a technikákat a munkatársaink mutatják be, bevonva azokat a nappali foglalkoztatóban dolgozó sérült fiatalokat is, akik már ismerik a munkafolyamatokat. Ha a velük való találkozás ebben a formában valósul meg, az meghatározó élmény lehet a gyerekek egész további életére. Elfogadóbbak, toleránsabbak, segítőkészebbek lesznek.
Közös játék is várja az idelátogató csoportokat a Játszóka-túrán. A népi játékokkal teli akadálypályán lehet gumicsizmát hajítani, dióval egyensúlyozni, krumplit görgetni és kosárban cipelni valakit. A Drámaműhely beszélgető köreiben pedig ismerkedő, kapcsolatteremtő játékok, konfliktuskezelő gyakorlatok zajlanak drámapedagógus irányításával, szintén sérültek segítségével.
A foglalkozásokra – jelképes összegű díj ellenében – minden érdeklődő csoportot szeretettel várnak a Gátőrház szakemberei és a fogyatékkal élők. Érdemes megismerni különleges világukat."
Hírtükör online

2011.07.19. - Felhőjárók a Művészetek Völgyében

"Idén második alkalommal kapott meghívást a százhalombattai Sérültek Alapítvány a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválra. A július 22-től 31-ig tartó rendezvényen a civil szervezet kézműves termékei is kaphatóak lesznek, és előadást tart a Felhőjárók Drámacsoport.

A tavalyi évben Szigetvári József közvetítésével, Márta István fesztiváligazgatótól kaptak meghívást az ország egyik legszínvonalasabb kulturális fesztiváljára, idén Szőke András színművész invitálta őket. Az ő taliándörögdi házában, illetve kertjében kapnak szállást annak a hét civil szervezetnek – az Édenkert csoportnak – a munkatársai, akik a fesztivál alatt sérült, hátrányokkal élő emberek kézműves termékeit árulják majd.

Július 24-én a taliándörögdi templom kertjében műsort adnak a Felhőjárók, az érdi rehabilitációs szervezet Csengettyűs Együttese, valamint a Forrás Néptáncegyüttes néhány táncosa.  A százhalombattai mozgásszínház Cseh Tamás dalokkal és etűdökkel készül, tisztelegve a kapolcsi fesztivál egykori legendás előadója előtt – mondta el Szélpál Stefi, a Felhőjárók Drámacsoport egyik vezetője."

 

Hírtükör online

2011.06.21. - Aranyszívvel

"A százhalombattai Sérültekért Alapítvány nyolcadik alkalommal adta át Aranyszív-díját azoknak, akik önkéntes munkájukkal évek óta segítik a hátrányokkal élőket. Az idén Mojzner Istvánné, a Városi Nyugdíjas Klub és Szigetvári József, a Forrás Néptáncegyüttes vezetője, a BKK igazgatója vehette át az egyre rangosabbá váló kitüntetést június 18-án, a Gátőrház udvarán rendezett ünnepségen.

"Őrzők vigyázzatok a strázsán,/Az élet él és élni akar..." – írta valamikor Ady Endre, s figyelmeztető, óvó szavai naponta eszükbe jutnak azoknak, akik sérült emberekkel foglalkoznak, mert a fogyatékkel élőkhöz nem lehet másképpen közeledni csak hittel, szeretettel és a művészet varázsával. Az ünnepség előtt ezt a titkot osztotta meg velünk Szélpál Stefi, a rendezvény egyik házigazdája, akinek a sérültekért való munkássága közismert városunkban. A művészet varázsa és csodája ezen a napon sem maradt el.
A Felhőjárók Yann Tiersen zenéjére adták elő mozgásjátékukat, majd az alapítvány nevében Cseh Kornélné titkár köszöntötte a megjelenteket. Amíg Korányi Benjámin ukulelén játszott, a szakácsok és a kukták elkezdték a főzést a kemencénél és a bográcsoknál. Kovács Judit megzenésített versének előadása után került sor a díjak átadására. Cseh Kornélné elmondta, hogy Mojzner Istvánné Edit néni lassan húsz éve támogatja az alapítvány munkáját. Számtalan rendezvény megszervezésében és lebonyolításában segédkezett, mindig különös gondossággal kezelte a nyugdíjasokat és a gyermekeket, s ha kellet, támogatókat keresett a szervezet működéséhez.

Szigetvári József, aki városunk kulturális életének nemcsak organizátora, de élő szimbóluma is, 1992 óta segíti az alapítvány munkáját. Neki köszönhető az, hogy a Sérültek idén nyáron is bemutatkozhatnak Kapolcson, a Művészetek Völgyében játszóházzal, fellépéssel és kirakodóvásárral.

A díjak átadása után Násztor Péter fergeteges argentin néptánca hozta lázba a közönséget, utána Szélpál Eszter olvasta fel Kahlil Gibsonnak a munkáról szóló írását. Véghelyi Zsuzsa néhány hónapja sérült gyermekekből hozott létre egy furulyazenekart, akik most mutatkozhattak be. Felkavaró játékuk után Deáki Károly megrendítő erővel adta elő Pierné Pőce Julcsa egyik költeményét, majd pedig saját versét. A helyiek műsorának szép keretet adott, hogy ismét a Felhőjárók léptek a színpadra Cseh Tamás és Bereményi Géza Karácsony-tükrös játékának előadásával. Végezetül a Ferencvárosból érkező FMK Kamarakórus következett Lovas Gabi karnagy vezetésével. Ők harmadik alkalommal léptek fel városunkban,  most A világ zenéi című koncertműsorukból adtak ízelítőt.

A rendezvényen kiállítást és vásárt tartottak a sérültek kézműves termékeiből, az ünnepi műsor után pedig az alapítvány életét bemutató két kisfilmet tekinthették meg az érdeklődők. "

 

Hírtökör online

2011.04.14. - Jó felhőjárást!

Az idén hetedik alkalommal láthattuk a Sérültekért Alapítvány költészetnapi műsorát. Hét éve Szélpál Stefi és Rédli Éva drámapedagógusok úgy gondolták, a vers ünnepe jó alkalom lenne megmutatni, milyen játékokkal segítik a sérült fiatalokat érzéseik, kapcsolataik kifejezésében.

A szavak ünnepén színpadra álltak a Felhőjárók, hogy mozdulatokkal, gesztusokkal beszéljenek az akkor még maréknyi baráti és rokoni közönség előtt.

Azt mondják, a hetes misztikus szám, a hetedik év fordulópont az emberek életében. 2011-re minden szempontból nagyon látványos fejlődésen ment keresztül a Sérültekért Alapítvány költészetnapi műsora. A régiek – László Bandy, Miklós Magdolna, Véghelyi Balázs, József Rozsnyai Júlia, Szigetvári József, Násztor Péter, Násztor Éva – mellett új barátokkal is gazdagodott a társaság. Átlépve a városhatárt, az idei ünnepséget megtisztelte játékával Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Tóth István nagybőgőművész és saját költeményével állt színpadra Kiss Judit Ágnes, aki az egyik legnépszerűbb költőnő mostanában.

A műsor többnyire kortárs versekre épült. A régi csapattag, Szélpál Eszter elhozta új társait, Herold Eszter táncművész tanítványait a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskolából, akik a Felhőjárókhoz hasonlóan mozdulatokon alapuló etűdöket mutattak be.

Ahogy a fellépők száma gyarapodott, a műsor egyre színesebb lett, de a legnagyobb utat maguk a Felhőjárók tették meg az elmúlt hét évben. Irigylésre méltó bátorsággal, büszke tekintettel néztek végig a megilletődött nézőseregen. Míg a hétköznapokban hátrányokkal, kétségekkel küzdenek – ahogy arról a műsor prológusában, Ládi Tamás és Szélpál Eszter kisfilmjében beszélnek is –, a színpadra állva erőt, bátorságot kapnak. A régi, rutinos tagok, akik néhány éve még rebbenő tekintettel keresték a helyüket, most az újakat segítették. Ezek az előadások – mert nem csak a költészetnapon, de rendszeresen fellépnek különböző fesztiválokon is – bizalmat és önbizalmat nyújtanak nekik. Amikor kiállnak a színpadra, és a nézőtérről csillogó szemek választ és jeleket várnak tőlük, ez már nem megijeszti, hanem erővel tölti fel őket. Akik pedig most csatlakoznak hozzájuk, hiszen évről évre új tagokkal bővül a Felhőjáró társulat, már nem csak a vezetőktől, hanem társaiktól is kapják a bíztatást, bátorítást.
A csendek és a hangok, a pillantások és a tapsok, az egyéni rezdülések rapszodikus dallamai végül nagy közös szimfóniává álltak össze. Az előadás során vissza-visszatérő motívumként, hol versben, hol mozdulatban, hol pedig valóságosan is felbukkant a tükör. A műsor végére mind a nézők, mind a fellépők lelkében végül ugyanaz a zene zendült, ami összekovácsolt sérültet és épet, ami elmosta a "mi" és "ők" különbségeit, és ami néhány napig még biztos ott cseng sokunk szívében, talán egészen a jövő évi költészetnapi műsorig, amikor majd egy újabb szimfónia születik."

 

Hírtükör online

2011.04.1. - Gátőrház

A Sérültekért Alapítványnál tett látogatást dr. Aradszki András Százhalombattán, a Gátőrházban március 31-én. Az országgyűlési képviselő megismerkedett az alapítvány tevékenységeivel, és ígéretet tett, hogy közbenjár az illetékes minisztériumnál, illetve hatóságnál annak érdekében, hogy rendeződjön az alapítvány székhelyének, a Gátőrháznak a tulajdon-, illetve használati joga.

A sérültek számára nappali ellátást, képzést és szociális foglalkoztatást biztosító, a városi támogatószolgálatot, valamint a Mezőföld Csücske Alkotó Műhelyt üzemeltető civil szervezet bérlőként használja a vízügyi igazgatóság tulajdonában levő Gátőrházat. Jelenlegi bérleti szerződésük 2015-ben jár le. A működés biztonságát és az épület, a szolgáltatások fejlesztésére fordítható pályázati források elérését azonban az tenné lehetővé, ha az épület az alapítvány tartós használatába vagy tulajdonába kerülne.
Ennek érdekében ígért közbenjárást az országgyűlési képviselő, aki úgy nyilatkozott, elhivatott, szép, de emberpróbáló feladatot lát el a civil szervezet a sérüléssel, testi, lelki vagy szellemi hátránnyal élők támogatásával, és elismeréssel beszélt a kézműves műhelyben előállított minőségi termékekről is.

A találkozón a százhalombattai képviselő-testület több tagja, valamint az alapítvány munkatársai is részt vettek. (HTV)


2011.03.28. - Érzések és kapcsolatok

"Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész is fellép a százhalombattai Felhőjárók Drámacsoport idei költészetnapi műsorában április 14-én, 18 órakor a Barátság Kulturális Központ színháztermében.

A világhírű zenész, akit Európa számos városában, de az Egyesült Államokban és Japánban is ünnepel a közönség, másodszor muzsikál Százhalombattán. Olyan rendezvényen találkozhatnak vele az érdeklődők, amely évről évre különleges élményt ajándékoz nézőknek és fellépőknek egyaránt. A Sérültekért Alapítvány költészetnapján ugyanis megszokott, hogy a legkülönfélébb emberek lépnek színpadra: hivatásos előadóművészek és amatőrök, közéleti szereplők és civilek, valamint nagyon sok és kevesebb hátránnyal élők, együtt. A műsor pedig olyan szokott lenni, hogy ezek a különbségek rendre lényegtelenné válnak, és nem marad más, csak a játék, a vers, a zene, vagyis a művészet varázslata.

Hogy idén is megtörténik a csoda, arra már a közreműködők névsora is garancia. Jandó Jenő mellett Kiss Judit Ágnes költő, Herold Eszter táncművész pedagógus és Tóth István nagybőgőművész is közreműködik. Az "is" azonban nagyon hangsúlyos ebben a felsorolásban, hiszen ők csak a díszvendégek, akik idén kapcsolódnak be a különleges költészetnapba, akiket nem láttunk még ezen a színpadon. Rajtuk kívül ezúttal is szerepet vállalt József Rozsnyai Júlia, Szélpál Eszter, László Bandy, Miklós Magdolna, Násztor Éva és Péter, Szigetvári József és Véghelyi Balázs, valamint nagyon sokan mások, akiknek talán kevésbé ismerős a neve, de egytől egyig nagyszerű művészek, elsősorban nagyszerű emberek.  Az előadás címe: Érzések és kapcsolatok."
Hírtükör online

 


2010.10.12. - Belgák Fesztiválja a Bakelitben

„A három napos Belgák Fesztiválján több mint tíz előadás közül választhatott a közönség. Az idei évad színházi seregszemléjéből kimaradt produkciók színes kavalkádján volt ahol a szívből jövő vastaps percekig nem ült el, a bőséges kínálat, a klasszikusoktól kezdve a zenés adaptációkig több műfajból táplálkozó happening méltóképp nyitotta meg a Bakelit őszi szezonját.

...

Kellemes befejezésként a harmadik nap is tartogatott meglepetéseket, a Felhőjárók Drámacsoport Mozdulatszínház az egész fesztivál egyik legkellemesebb élményét nyújtva, Etűdök című darabjával a szeretetről, az érintés gyógyító erejéről, az egymásra figyelés fontosságáról mesélt. Szereplői fogyatékkal élő fiatalok, akik még is olyan mérnöki pontossággal mozdultak egyszerre, hogy azt egy profi színész is elirigyelhetné. Egymásra utaltságuk, és lelkesedésük könnyeket csalt a szemekbe, apró részekből felállított, főleg Cseh Tamás dalokra komponált előadásuk végén szűnni nem akaró tapssal hajtott fejet előttük a közönség. A Belgák Fesztiválja a Prima Materia-val ért véget. A Gropius Színházi Műhely mozgásszínházi elemekkel kooperáló, különböző táncműfajokat ötvöző előadása emelte át egy másik, emelkedett és gondolkodásra késztető szintre a résztvevőket. Eltérő karakterek improvizatív megjelenítésével olvadtak egy masszává a művészek, megadva a lehetőséget a közönség tagjainak arra, hogy így éljék át saját történetüket.

A Belgák fesztiválja pozitív visszhanggal zárta be kapuját, reménykedve a folytatásban. A színes repertoár, a teltházas előadások ezúttal is öregbítették az amatőr színjátszás hírnevét.”

 

Gyorshír a Belgák Fesztiváljáról

2010. október 3-5 között a Bakelit Multi Art Centerben lezajlott a Magyar Szín-Játékos Szövetség Belgák Fesztiválja, amelyre olyan előadásokat hívtunk, amelyeket bármely okból még nem nem mutattak be színjátszó fesztiválon. A 12 fellépő társulat előadásait mintegy 250 fizető néző (a külső Soroksári úton, egy gyártelepen, igaz, nagyszerű körülmények között!!!) és a fesztiválrésztvevők sokasága látta.

A fesztivál színvonalát – és létjogosultságát - mi sem bizonyítja jobban, mint a zsűri (Jászay Tamás színikritikus, Kárpáti Péter író és Nagy András László rendező) által kiosztott 6 arany minősítés.

A Belgák Fesztiválja legjobb előadásának a zsűri a Trainingspot Társulat Gabriel Marquez nyomán készült A világ legnagyobb szállodája című előadását ítélte, a legjobb színészi alakításként pedig két párost nevezett meg: Nagy Éva és Micskó Zoltán (Unborn Vision-Faust, Prospero Színkör), illetve Bognár Anita és Válik István (Szép Ernő: Május, Mozaik Színkör) kettősét.

Valamennyi résztvevőnek és a díjazottaknak szívből gratulálok, a Bakelit munkatársainak köszönöm:

 

Nagy András László

elnök

 

Minősítések a Belgák Fesztiválján

 

ARANY

Alkotni születtünk!

Ász Színjátszó Csoport

Rendezte: Gáspár András

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

Szép Ernő: Május

Mozaik Színkör – Gyöngyös

Rendezte: Válik István

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

Faust – Unborn Visions

Prospero Színkör és Teleszterion Színházi Műhely – Székesfehérvár

Rendezte: Komáromi Sándor

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

Pap Gábor (G-Marquez nyomán): A világ legnagyobb szállodája

Trainingspot Társulat

Rendezte: Pap Gábor és Víg Ágnes

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 4-én.

Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott

Q/ Csoport

Rendezte: Nagy L. Tamás

Minősítette Kárpáti Péter a Belgák Fesztiválján 2010 október 5-én.

Etűdök

Felhőjárók Drámacsoport Mozdulatszínház – Százhalombatta

Rendezte: Szélpál Stefi és Rédli Éva,  koreográfia: Szélpál Eszter)

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 5-én.

 

EZÜST

Iva Klestilova: 3nővér2009.cz

Ferrum Színházi Társulás-Szombathely

Rendezte: Török Gábor

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

 

BRONZ

Vörösmartí Mihály: Csongor és Tünde

MASZK (Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Közösség) – Mezőkövesd

Rendezte: Budai Károly

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

Simon Emőke: Álomügyi szakalkalmazottak

Kálmán Imre Műhely – Siófok

Rendezte: Simon Emőke és Karancz Katalin

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

Mikszáth Kálmán - László Tibor: A zöld légy és a sárga mókus

Korhinta Társulat

Rendezte: Illésné Vincze Éva koreográfus: Ignéczi Gergely

Minősítette Kárpáti Péter és Nagy András László a Belgák Fesztiválján 2010 október 3-án.

 

MINŐSÍTETT ELŐDÁS

Garcia Lorca: Bernarda háza

Pogácsa az Arénában Stúdió (Holdvilág Kamaraszínház)

Rendezte: Koltai Judit

 

 


Vass Kata - Bakelit M.A.C.Minősítések a Belgák Fesztiválján

2010.09.30. - Sok erőt és kitartást...

„Sok erőt és kitartást kívánok e nemes feladat ellátásához. Következetes, tisztességes változtatások után a szemlélet is változni fog. Gratulálok! ”

Miskei István - Képviselő

2010.06.30. - A Sérültekért Alapítvány kertjében...

„A Sérültekért Alapítvány kertjében, vendéglátóinkkal együtt tartottuk nyárforduló juniálisunkat. Unokákkal megjelenő tagjainkat halászlé, palócleves, lecsó, pörkölt, kemencében sült lángos fogadta. A szórakozást Vásárhelyi Prodán Miklós és vendégei, Bözsi, a bohóc, és egyik tagunk, Szedlák István tehetséges bűvész unokája biztosította. Nagy sikere volt a tucat bort felvonultató versenynek, ahol a szakavatott zsűri mellett tagjaink is kóstolhattak. A tombolán befolyt szép összeget felajánlottuk vendéglátóink színjátszóinak.”

Hírtükör

2010.06.12. - Gratulálok az elmúlt húsz évhez

„A város Képviselő-testületének nevében gratulálok az elmúlt húsz évhez. Nagy szeretettel láttuk a nagyon szép ünnepi műsort, amelyben sokak türelmes, kitartó munkája benne volt. Kívánom, hogy a jövőben is szép eredményeket érjenek el és tovább javuljanak a feltételek a magas szintű tartalmi munkához.”

Szabó Zoltán - OMIS bizottság elnöke, települési képviselő

2009.06.8. - Felhőjárók-mozdulatszínház sérültekkel

"A „felhőn járóknak” néha nehezükre esik a földön járni, mert ott sokszor elutasítás várja őket. A színpad viszont új értelmet ad a mozgásnak. A százhalombattai Sérültekért Alapítvány drámacsoportjában 18 és 54 év közötti sérültek játszanak, akik néhány perces mini produkcióikban Cseh Tamás–Bereményi Géza dalaira mozognak, Nagy László és József Attila sorait jelenítik meg testbeszéddel.
A drámafoglalkozásokat egy testvérpár vezeti: Szélpál Stefi és Rédli Éva, akik több mint húsz évet dolgoztak óvónőként, de ötödik esztendeje a kis apróságok mellett sérült fiatalokkal és felnőttekkel is foglalkoznak.
– Ők valóban is olyanok, mintha felhőn járnának – mondják a drámapedagógus-óvónők. – Bemutatóikon különös, égi tisztaságot sugároznak. Egy jótékonysági műsor végén az összes szereplő közül kiemelkedtek, ahogy boldogan egymásba kapaszkodva énekeltek. Hihetetlen, ahogy egymást szeretik és elfogadják. Enyhén és súlyosan sérültek egyaránt vannak a csoportban. ?A főiskolát végzett mozgássérült türelemmel végigvárja, amíg értelmileg súlyosan sérült társa is megnyilvánul a műhelymunka alatt. Ismerik egymás betegségét, tudják, hogy mikor és hogyan segíthetnek egymásnak, sőt figyelnek ránk, egészségesekre is, rögtön észreveszik, ha bánatosak vagyunk.

Belülről kifelé

A pár perces kis etűdöket, mozdulatjátékokat a testbeszéd, a gesztusok és a mimikai játék összessége adja. A csönd és a zaj, a fény és a sötétség, a mozgás és a mozdulatlanság éles kontrasztjának, az ölelésnek és taszításnak üzenetértéke van. A fő koreográfiát, vagyis a mozdulatsor vázát megmutatják nekik, de ők öltöztetik fel a saját belső világukból érkező mozgásjelekkel.
– A kalapos játékunk például – mesélik a pedagógusok –  az Amélie csodálatos élete című film zenéjére készült. Az általunk tanított, közösen előadott mozgássorral indul és zárul, közte pedig mind a huszonöten egyéni mozgásetűdjüket mutatják be.
Ha néhány soros szövegeket is megszólaltatnak, akkor előtte megbeszélik, értelmezik és együtt keresik hozzá a megfelelő mozdulatokat. A sok-sok apró darabból, amelyeket eddig készítettek, akár egy teljes estét betöltő műsor is kerekedne, bár ezzel még soha nem próbálkoztak."

Képmás családmagazin online