A Felhőjárók Drámacsoport

Drámacsoport

A mozdulat és az érintés ereje


2003-ban intézményünk ellátottjaiból létrejött a Felhőjárók drámacsoport, melynek tagjai olyan 20-46 év közötti felnőttek, akik értelmileg illetve mozgásukban akadályozottak. Mivel ők verbálisan nehezen nyilvánulnak meg, így létrehoztunk egy mozdulatszínházat, ahol a gesztusoké és a testbeszédé a főszerep.  A színpad számukra igazi örömforrás, motiváció, mely a mindennapi műhelymunkák mellett értelmet ad hétköznapjaiknak.
A Felhőjáróknak köszönhetően mára már nemcsak Százhalombatta, hanem az ország kulturális életébe is bekapcsolódhatunk. Művészeti rendezvényeken, kiállítás megnyitókon, városi rendezvényeken, országos és külföldi fesztiválokon vesz részt a csoport.

A Felhőjárók produkciója szavak nélküli színház, mely alapvető érzéseket közvetít a mozdulatok, gesztusok erejével. Különlegességük abban rejlik, hogy a fellépők önmagukat adva, felvállalják érzéseiket, őszinte, hiteles az előadásuk. Arra tanítanak, hogy mi is bátran merjük kifejezni érzéseinket. 

A fellépések alkalmával valódi interakció jön létre ép és a sérült emberek között. Egy oda-vissza kapcsolat, mely által mindannyian fejlődünk. Rég elfeledett mozdulatokkal, emberi érintésekkel szembesülünk. Művészi élményt nyújtanak, továbbgondolásra késztetnek, s mivel a produkciók saját megélt élményeken alapulnak, erővel hatnak.
A Felhőjárók műsorával nem szánalmat kívánunk ébreszteni, a figyelmet akarjuk felhívni rájuk. Olyan érzelmi erőtér keletkezik egy-egy produkció alkalmával, ahol az ego háttérbe szorul, és a másik ember lesz a fontos. Segítségükkel elérhetjük, hogy természetessé váljék a sérült ember jelenléte nemcsak a színpadon, de a mindennapokban egyaránt.

A drámapedagógiának nagy szerepe van abban, hogy ez a művészi hatás létrejöhessen. A drámaműhely keretet ad a fellépéseknek. Megalapozza a színpadi mozgást, hogy a Felhőjárók gátlások nélkül merjenek megnyilvánulni a színpadon, segíti a mozgáskoordinációt, a koncentrációt, és a fellépések után az élmények feldolgozását. A fellépéseket komoly műhelymunka előzi meg. Fontos, hogy a fogyatékkal élő „színjátékosok" érzelmileg is motiválttá váljanak. Akkor képesek katarzist kiváltani a nézőkben, ha hiteles a játékuk. A játékok és gyakorlatok egy megadott téma köré csoportosulnak, melyekkel valós élethelyzeteket próbálunk modellezni, ebből nőnek ki a foglalkozások, leginkább a fiatalok kreativitására, fantáziájára építve. Koncentrálunk, elmélyülünk, kockázatot vállalunk, odafigyelünk önmagunkra és egymásra, kommunikálunk, igazi csapattá válunk.

A Felhőjárók mozdulatszínház eredményei:
• 2005 óta minden évben mi rendezzük a városi költészetnapi műsort, ahol neves művészekkel együtt lépünk színpadra.
• a Felhőjárók 2010-ben az Országos Színjátékos Szövetség Arany minősítését nyerték el.
• 2011-ben felléptek Budapesten a Művészetek Palotájában
• 2012-ben bemutatkozási lehetőséget kaptunk Írországban (Corkban), az Európai Művészeti Fesztiválon elnyertük a Nemzetközi Dráma Díjat.
• 2013-ban Pétfürdőn megrendezett AEDA Európa Nemzetközi fesztiválon - ahol egyedüli sérült csapatként vettünk részt - Arany minősítést szereztünk.
• 2013-ban Lengyelországban (Tczew) a fogyatékkal élők részére megrendezett Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon Arany minősítést kaptunk.
• 2014-ben felléptünk az Emberi Erőforrások Minisztériumban a „Fogyatékos-barát Munkahely" díjátadóján.
• 2014-ben beválogatták a csoportot a Sarajevo Winter Nemzetközi Fesztivál programjába.
• 2016-ban az Egészségügyi Minisztérium meghívására a Rákellenes Liga konferenciáján egyedüli fellépők voltunk.
• 2017-ben az RS9 OFF Független Színházi Fesztiválon vettünk részt (Budapest), ahol 70 jelentkezőből válogatták be a Felhőjárókat a résztvevő 12 csapat közé.
• 2017-ben Székesfehérváron a Paál István Amatőr Színházi Fesztiválon elnyertük a zsűri különdíját.
• 2017. december 18-án átvehettük az „ÖNKÉNT JÖTTEM" – díjat.
„A 2017-es „ÖNKÉNT JÖTTEM"-díjat a Sérültekért Alapítvány által az intézmény ellátottjaiból alapított Felhőjárók Drámacsoport nyerte el, elismerve ezzel a kimagasló társadalmi érzékenyítő munkájukat, a közösségi kapcsolatok, illetve a sérült és ép emberek közötti kapcsolatok erősítéséért tett erőfeszítéseiket. Kiemelkedő munkájukat elismerve és támogatva adta át Társaságunk az „ÖNKÉNT JÖTTEM"-díjat."

Családbarát Ország Nonprofit Kft honlapjáról

• 2018. március óta az Országos Színjátékos Szövetség tagja lettünk.
• 2018.-ban és 2019-ben április Komáromban a Médiawave Fesztiválon –egyedüli sérült csapatként léptünk fel, valamint együtt dolgozhattunk Miquéu Montanaro francia muzsikussal és Aude Vuillemin francia kortárs táncossal.
Vélemény a honlapról:
"Amikor bejöttek a mozgásszínházasok a hendijükkel. Cseh Tamás nótával és az elemi színházi ösztönnel, na, akkor gondoltam, hogy ez így szokott egy fesztiválon jönni.
A semmiből. (Tudom, hogy nem onnan, a befogadásról, sőt, a befogadásomról beszélek.)
Az egyikük pedig nem játszik, mert a nézőtéren sír.
A színház tökéletes valósága, ami metaforája is, tehát tényleg tökéletes."

Balogh Józsi
(THEALTER szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, MASZK Egyesület Szeged)

• 2018. június 24-én a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon a Felhőjárók elnyerték a FESZTIVÁLDÍJAT, a „Kötődések" c. előadásunk pedig EZÜST minősítést kapott.
• 2019. 05.22-24. részt vettünk Zágrábban az Alternatív Színjátszó Fesztiválon (FAKI)
• 2019. 05. 25.-26. Szolnok XXU. Országos Néptánc Fesztivál a Forrás Néptáncegyüttessel közösen. Itt a zsűri különdíját nyertük el, valamint fellépési lehetőséget 2020. februárban a Budai Vigadóban.
• 2019. májusban a városi valamint Biatorbágyon a Pedagógusnap alkalmával léptek fel.
• 2019. júniusban a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon a Felhőjárók ismét elnyerték a FESZTIVÁLDÍJAT.
• 2019. augusztusban felléptek Százhalombattán a Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál Aranyszív napján.
• 2019. októberben Székesfehérváron a Paál István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál – zsűri különdíját nyertük el.
• 2019. novemberben Érden a Kőrösi Csoma Ált. Iskola alsó tagozata (400 gyermek) előtt léptünk fel.
• 2019. decemberben Budapesten Ignáczy Adrienn fotós kiállítását nyitottuk meg.
• 2020. január 26-án a Művészetek Palotájában a Forrás Néptáncegyüttessel közös koreográfiát mutattunk be.
• 2020. február 1-én a Budai Vigadóban található Hagyományok Házában lépünk fel.