A Felhőjárók Drámacsoport

Drámacsoport

A mozdulat és az érintés ereje


2003-ban intézményünk ellátottjaiból létrejött a Felhőjárók drámacsoport, melynek tagjai olyan 20-46 év közötti felnőttek, akik értelmileg illetve mozgásukban akadályozottak. Mivel ők verbálisan nehezen nyilvánulnak meg, így létrehoztunk egy mozdulatszínházat, ahol a gesztusoké és a testbeszédé a főszerep.  A színpad számukra igazi örömforrás, motiváció, mely a mindennapi műhelymunkák mellett értelmet ad hétköznapjaiknak.
A Felhőjáróknak köszönhetően mára már nemcsak Százhalombatta, hanem az ország kulturális életébe is bekapcsolódhatunk. Művészeti rendezvényeken, kiállítás megnyitókon, városi rendezvényeken, országos és külföldi fesztiválokon vesz részt a csoport.

A Felhőjárók produkciója szavak nélküli színház, mely alapvető érzéseket közvetít a mozdulatok, gesztusok erejével. Különlegességük abban rejlik, hogy a fellépők önmagukat adva, felvállalják érzéseiket, őszinte, hiteles az előadásuk. Arra tanítanak, hogy mi is bátran merjük kifejezni érzéseinket. 

A fellépések alkalmával valódi interakció jön létre ép és a sérült emberek között. Egy oda-vissza kapcsolat, mely által mindannyian fejlődünk. Rég elfeledett mozdulatokkal, emberi érintésekkel szembesülünk. Művészi élményt nyújtanak, továbbgondolásra késztetnek, s mivel a produkciók saját megélt élményeken alapulnak, erővel hatnak.
A Felhőjárók műsorával nem szánalmat kívánunk ébreszteni, a figyelmet akarjuk felhívni rájuk. Olyan érzelmi erőtér keletkezik egy-egy produkció alkalmával, ahol az ego háttérbe szorul, és a másik ember lesz a fontos. Segítségükkel elérhetjük, hogy természetessé váljék a sérült ember jelenléte nemcsak a színpadon, de a mindennapokban egyaránt.

A drámapedagógiának nagy szerepe van abban, hogy ez a művészi hatás létrejöhessen. A drámaműhely keretet ad a fellépéseknek. Megalapozza a színpadi mozgást, hogy a Felhőjárók gátlások nélkül merjenek megnyilvánulni a színpadon, segíti a mozgáskoordinációt, a koncentrációt, és a fellépések után az élmények feldolgozását. A fellépéseket komoly műhelymunka előzi meg. Fontos, hogy a fogyatékkal élő „színjátékosok" érzelmileg is motiválttá váljanak. Akkor képesek katarzist kiváltani a nézőkben, ha hiteles a játékuk. A játékok és gyakorlatok egy megadott téma köré csoportosulnak, melyekkel valós élethelyzeteket próbálunk modellezni, ebből nőnek ki a foglalkozások, leginkább a fiatalok kreativitására, fantáziájára építve. Koncentrálunk, elmélyülünk, kockázatot vállalunk, odafigyelünk önmagunkra és egymásra, kommunikálunk, igazi csapattá válunk.

A Felhőjárók mozdulatszínház eredményei:
• 2005 óta rendezzük a városi költészetnapi műsort,
• 2008-tól meghívásra országos fesztiválokon veszünk részt: Szemes Fesztivál, Budaörsi Fesztivál, Művészetek Völgye,
• a Felhőjárók 2010-ben az Országos Színjátékos Szövetség Arany minősítését nyerték el.
• 2011-ben felléptünk Budapesten a Művészetek Palotájában
• 2012-ben bemutatkozási lehetőséget kaptunk Írországban (Corkban), az Európai Művészeti Fesztiválon elnyertük a Nemzetközi Dráma Díjat.
• 2013-ban Pétfürdőn megrendezett AEDA Európa Nemzetközi fesztiválon - ahol egyedüli sérült csapatként vettünk részt - Arany minősítést szereztünk.
• 2013-ban Lengyelországban (Tczew) a fogyatékkal élők részére megrendezett Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon Arany minősítést kaptunk.
• 2014-ben felléptünk az Emberi Erőforrások Minisztériumban a „Fogyatékos-barát Munkahely" díjátadóján.
• 2014-ben beválogatták a csoportot a Sarajevo Winter Nemzetközi Fesztivál programjába.
• 2016-ban az Egészségügyi Minisztérium meghívására a Rákellenes Liga konferenciáján egyedüli fellépők voltunk.
• 2017-ben az RS9 OFF Független Színházi Fesztiválon vettünk részt (Budapest), ahol 70 jelentkezőből válogatták be a Felhőjárókat a résztvevő 12 csapat közé.
• 2017-ben Székesfehérváron a Paál István Amatőr Színházi Fesztiválon elnyertük a zsűri különdíját.

Sérültekért Alapítvány és a Felhőjárók